Gå til sidens hovedinnhold

Heidi (18) feide inn i verdenstoppen

Juniorjenta Heidi Weng tok Holmenkollen med storm. Nå blinker VM-drømmen i det fjerne.

HOLMENKOLLEN (Nettavisen): Det ble som kjent trippel norsk på tremila for kvinner i Holmenkollen lørdag.

Dermed kom juniorjenta Heidi Wengs 23. plass naturlig nok litt i skyggen. Like fullt var det en strålende prestasjon av Weng, som dermed tok sine første verdenscuppoeng.

- Dette var veldig gøy. 10 kilometer er det lengste jeg har gått i skøyting før, sier 18-åringen til Nettavisen.

Jenta som går for IL Driv ble Norges beste junior i løpet, og i tillegg til palltrioen Marit Bjørgen, Kristin Størmer Steira, Therese Johaug, hadde hun bare Vibeke Skofterud og Marthe Kristoffersen av de norske jentene foran seg på lista.

Hang etter på juniorlandslaget
Heidi Weng ble tatt opp på juniorlandslaget foran denne sesongen, men var da langt fra den antatt beste på laget. Nå er det i ferd med å snu.

- Ingvild (Flugstad Østberg, red.anm.) og Tuva (Toftdahl Staver, red.anm.) har vært mye bedre enn meg på trening. Dermed har jeg måttet presse meg ekstra og prøvd å henge meg på. Det har gjort at jeg bare har blitt bedre og bedre, sier Weng og bekrefter at hun har tatt veldig store steg denne sesongen.

Målet hennes foran sesongen var klart.

- Jeg ville slå Ingvild og Ragnhild (Haga, også på juniorlandslaget, red.anm.) i noen renn, og det har jeg klart, sier Weng.

På tremila endte Ingvild Flugstad Østberg på 32. plass, Tuva Toftdahl Staver på 38. plass og Ragnhild Haga på 47. plass.

- Hva blir målsetningen din fremover nå?

- Jeg har ikke rukket å sette meg noen nye mål, sier Weng.

Drømmer om VM
- Løypa her er den samme som VM går i neste år. Er det et mål for deg å komme med der?

- Det hadde vært gøy å få være med, men det blir hardt. Jeg satser i utgangspunktet på junior-VM også neste år, sier Weng.

For hun har enda et år igjen i juniorklassen, som hun i VM i år vant både gull (stafett) og sølv (Fellesstart med skibytte) i.

- Ingenting umulig
Sportssjef Åge Skinstad mener det er smart om Weng gjør seg ferdig med juniorklassen før hun begynner å tenke senior-VM.

- Det var imponerende i dag, men hun får fullføre junioralderen før hun tar steget helt opp. Jeg tror VM på hjemmebane neste år kommer for tidlig for henne, sier Skinstad til Nettavisen.

Like kategorisk er ikke kvinnelandslagstrener Egil Kristiansen.

- Som skiløper er ingenting umulig. Vi må bruke sunn fornuft med tanke på neste års VM, men vi har hatt juniorer som har gått fort i VM før, vi, minner Kristiansen om.

Therese Johaug tok bronse på tremila i Sapporo-VM i 2007, mens Astrid Uhrenholdt Jacobsen toppet det hele med gull på sprinten i samme mesterskap. Begge to var da juniorer.

- Johaug-mentalitet
Kristiansen vil ikke utelukke at Weng kan gjøre det samme.

- Hun har kommet halvveis som et stjerneskudd i år. Jeg tror hun kan bli en veldig god skiløper. Hun er tøff og uredd. Jeg ser litt Johaug-mentalitet hos henne. Hun bare henger seg med, sier Kristiansen imponert til Nettavisen.

Og er det opp til Heidi Weng selv, så vil utviklingen bare fortsette.

- Jeg skal bli mye bedre på ski, advarer hun konkurrentene.

Weng anser seg å være litt bedre i skøyting enn i klassisk, men liker begge stilartene godt.

- Men sprint i klassisk stil er kanskje ikke min sterkeste side, innrømmer hun.

Holdt på å spy
Dermed passet det perfekt for jenta fra Ytre Enebakk med 30 kilometer skøyting lørdag, selv om det etter hvert ble svært tungt.

- Jeg følte at jeg hadde mye krefter, men plutselig så stoppa det opp. Hver gang jeg fikk drikke fikk jeg likevel nye krefter, forteller Weng.

På en drikkepost holdt det på å gå galt.

- Jeg fikk cola, men det gjorde nesten at jeg spydde. Det kom litt opp igjen, forteller hun.

Weng fikk god støtte av alle de fremmøtte rundt løypa.

- Det var mange som heia. Plutselig så jeg onkelen min, så da fikk jeg tid til å vinke til ham, sier Weng.

Det spørs om den 18-årige virvelvinden får tid til å vinke til familien i løypa om hun får en VM-plass i Oslo 2011. Men etter lørdagens løp er det i hvert fall ikke umulig at hun kan få muligheten til akkurat det.

Les alt om Prøve-VM!
Sjekk siste sportsnytt her!

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken