RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hein Verbruggen langer ut mot kritikerne

(AP/Scanpix)
Sist oppdatert:
- Jeg er lei av den endeløse kjeden av journalister og forfattere som hauser opp under konspirasjonsteorier og nedverdiger seg til å kalle det «gravende journalistikk» for å selge bøker, bygge karrier eller pleie eget ego, sier tidligere UCI-president, Hein Verbruggen.

Verbruggen var president for det internasjonale sykkelforbundet, UCI, fra 1991 til 2005. I ettertid fikk Verbruggen tittelen som æresmedlem både i UCI og den olympiske komite. Den siste tiden har det vært store mengder spekulasjoner om Verbruggens rolle i UCI, og flere har anklaget nederlenderen for å blant annet feie positive dopingprøver under teppet. Verbruggen avslutter nå sitt embete i UCI, og har i den anledning sendt en pressemelding for å ta et oppgjør med kritikerne.

Les brevet i sin helhet her

- Jeg vil først og fremst gjøre det klart at jeg aldri har gjort noe upassende, at samvittigheten min er absolutt ren. Sett i retrospekt er det alltid noe man kunne gjort annerledes, men jeg aksepterer likevel ikke at det spekuleres i integriteten min, som det har blitt gjort den senere tiden, skriver Verbruggen.

Anklaget for korrupsjon
Før var sykkelsporten bygd opp av tre internasjonale forbund, som i løpet av Verbruggens tid som president ble forent i det vi i dag kjenner som UCI. Det er bare ett av flere punkter Verbruggen nevner i avskjedbrevet.

HEIN VERBRUGGEN: Ble æresmedlem i UCI etter at Pat McQuaid tok over i 2005.
HEIN VERBRUGGEN: Ble æresmedlem i UCI etter at Pat McQuaid tok over i 2005.

- I løpet av min presidentperiode i UCI gikk omsetningen fra 1,5 millioner sveitserfrancs i 1991, til 13 millioner i 2005. UCI økte staben fra 5 til 75 ansatte. Vi bygde World Cycling Centre: en ekstraordinær ressurs for globaliseringsarbeidet av sykkelsporten. Vi etablerte en etikk-kommisjon og forbedret sykkelsportens anseelse i olympisk sammenheng. Til tross for de enorme forandringene i løpet av mine presidentperioder, mistet vi aldri dopingkampen av synet, skriver Verbruggen.

”Gravende journalistikk”
Floyd Landis, Tyler Hamilton og Michael Rasmussen har uttalt at UCI har feid positive dopingprøver under teppet. Det skriver Verbruggen er rykter det mangler beviser for, og at han derfor ikke nedverdiger seg til debatten.

- WADA har alltid anerkjent UCIs arbeid mot doping, og under OL i London garanterte David Howman, administrerende direktør i WADA, meg personlig at UCI var ett av to internasjonale forbund som har jobbet hardest mot doping. Det er ingen beviser på at dette ikke er sant, og jeg nekter å engasjere meg i en debatt med personer som mener jeg må bevise min uskyld. Det er tross alt journalister som må finne beviser på at jeg har gjort noe galt, ikke motsatt. Faktum er at journalister og selvutnevnte eksperter på sosiale medier angriper UCI uten å ha kjennskap til strukturen, skriver Verbruggen.

UCI: - Er ett av to internasjonale forbund som jobber hardest mot doping i verden, sier David Howman, WADA-sjef, ifølge Verbruggen.
UCI: - Er ett av to internasjonale forbund som jobber hardest mot doping i verden, sier David Howman, WADA-sjef, ifølge Verbruggen.

Det har vært flere større mediesaker rundt Verbruggen. I 2008 avslørte BBC-reportere at japanske rittarrangører hadde betalt til sammen tre millioner dollar av Verbrugens utgifter som UCI-president. Verbruggen nektet for at det var gjort noe galt, og UCI ignorerte BBC videre i saken. Kilder bekreftet overfor BBC at pengene gikk til å få banegrenen «Keirin» inn på det olympiske programmet i Sydney 2000.

Les mer: McQuaid anklages for omfattende korrupsjon

- Jeg er lei av den endeløse kjeden av journalister og forfattere som hauser opp under konspirasjonsteorier og nedverdiger seg til å kalle det «gravende journalistikk» for å selge bøker, bygge karrier eller pleie eget ego, skriver Verbruggen.

Aldri venn med Armstrong
I 2011 uttalte Verbruggen: «Lance Armstrong har aldri brukt doping. Aldri, aldri, aldri. Jeg sier ikke dette fordi han er min venn, men fordi det er sant. Og det er jeg sikker på». Nå sier han betydningen av utspillet handlet om positive dopingtester, ikke om Armstrong faktisk dopet seg.

- Mye har vært sagt om mitt «vennskap» med Lance Armstrong. Jeg har aldri vært venn med ham, eller andre ryttere og lagledere. Jeg har aldri uttalt at Lance Armstrong aldri dopet seg. Jeg sa, så alle skulle forstå, at Armstrong aldri testet positivt. Armstrong har aldri testet positivt på dopingtester fra UCI, franske, amerikanske eller verdens antidopingbyrå. UCI har aldri beskyttet Armstrong. Han testet heller ikke positivt under Sveits rundt i 2001, skriver Verbruggen.

FLOYD LANDIS: Har uttalt at Armstrong testet positivt i 2001, men at UCI fikk prøven fjernet da Armstrong donerte 100 000 dollar.
FLOYD LANDIS: Har uttalt at Armstrong testet positivt i 2001, men at UCI fikk prøven fjernet da Armstrong donerte 100 000 dollar.

Floyd Landis anklaget i 2010 Verbruggen for å akseptere 100 000 dollar i bytte mot å skjule en positiv dopingprøve i forbindelse med Sveits rundt i 2001. Verbruggen nektet for at det var bestikkelse, men anerkjente at UCI mottok en donasjon fra Armstrong, som var øremerket en blodanalysemaskin for å bedre antidopingarbeidet.

- Det var neppe lurt at UCI mottok donasjonen fra Armstrong. Men det er ingen sammenheng mellom Armstrongs påståtte positive dopingprøve fra Sveits og donasjonen. Armstrong har aldri testet positivt, og derfor har det aldri vært noe å dekke over.

- Avslutter med stolthet
Verbruggen har vært i en lang rekke rettsaker. Den siste ble reist av Paul Kimmage, tidligere proffsyklist og sportsjournalist, og handlet om Armstrongs forhold til UCI. Det sivile søksmålet ble droppet, men ved hjelp av donasjoner fra publikum prøvde Kimmage å reise en straffesak mot UCI. Søksmålet ble trukket etter Brian Cookson ble valgt som ny UCI-president tidligere i høst. Nå sier Verbruggen at han er ferdig med å arbeide for sitt rykte.

PAUL KIMMAGE: Prøvde å gå til sak mot UCI.
PAUL KIMMAGE: Prøvde å gå til sak mot UCI.

Les mer: Lance Armstrong kan vitne mot sykkeltopper

- I dette brevet har jeg prøvd å gjenopprette sannheten. Jeg har aldri vært redd for å beskytte navnet og ryktet mitt i retten: Jeg har aldri tapt en sak. Men det kommer en tid hvor nok er nok, og jeg har nådd det punktet. Hvis noen fortsatt tviler på min rolle i UCI, kommer jeg ikke til å prøve å få deg til å endre mening. Fra og med i dag kommer jeg ikke til å tenke på disse problemene lenger, og det er med en følelse av stolthet jeg ser tilbake på alt jeg har gjort i sykkelsporten, sier den tidligere UCI-presidenten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere