*Nettavisen* Sport.

Hele USA heier på denne mannen i natt

Foto: Bruce Bennett / Getty Images / All Over Press (2013 Getty Images)

Dominic Moore spiller sin første NHL-kamp siden kona Katie (32) døde.

04.10.13 08:51

I nordamerikansk idrett er det svært få ting som kan måle seg med å vinne Stanley Cup. Pokalen deles ut til sluttspillmesteren i National Hockey League og lever hver eneste natt i drømmene til unge hockeyspillere over hele verden.

Dominic Moore (33) kjempet om Stanley Cup med San José Sharks i april i fjor, før han plutselig ble borte.

Fansen visste ingenting om årsaken til at nummer 18 hos Sharks forsvant. Moore var ikke blant lagets største stjerner, men en pålitelig spiller som treneren alltid kunne stole på i defensive situasjoner. Det ble ingen stor sak at han plutselig var vekk fra lagoppstillingen.

Omflakkende liv
Et par måneder senere ble det kjent for offentligheten at hans kone Katie hadde fått en sjelden form for leverkreft.

Stanley Cup ble uviktig.

I mange år hadde Katie fulgt etter Dominic hver gang han byttet lag og hjemby. Hun hadde ofret sin egen karriere for å være med sin store kjærlighet i livet når han fulgte barndomsdrømmen om å spille i verdens beste hockeyliga.

Katie og Dominic hadde byttet hjemby en rekke ganger siden de møttes på Harvard-universitetet i Boston. De var innom Hartford, New York, Saint Paul, Toronto, Buffalo, Miami, Montreal og Tampa Bay før Dominic havnet i San José Sharks.

- Det er mye usikkerhet i denne bransjen, spesielt i min karriere. Jeg måtte alltid skifte by. Livet som profesjonell utøver er nødvendigvis selvisk. Det kreves så mye fokus for å konkurrere på dette nivået. Og det spiller inn i den rollen min kone spilte. Hun visste at jeg levde ut guttedrømmen, sier Dominic Moore i et intervju med The Globe And Mail tidligere i 2013.

Ville stifte familie
En måte å håndtere denne usikkerheten på, ble å kjøpe et hjem hvor de kunne tenke på å få barn og hvor Katie kunne jobbe med en novelle hun hadde begynt å skrive på. De kjøpte sin drømmeleilighet i Boston høsten 2011.

Alt lå til rette for at familien på to personer kunne bli tre, helt til Katie en vårdag i 2012 ble syk og ute av stand til å holde på maten. På sykehuset kom skrekkdommen; Katie hadde fått kreft, og den hadde spredd seg fra leveren til lymfen og andre steder i kroppen. Dagen etter gjennomgikk hun en åtte timer lang operasjon hvor de fjernet magen, galleblæren og lymfeknutene i abdomen.

- Hun nølte ikke i det hele tatt. Hun var utrolig, erindrer Moore.

Behandlingen fortsatte, men ettersom det ikke fantes en kur for sykdommen hennes, ble den eksperimentell. Samtidig ville hun ikke gi opp drømmehjemmet, og paret fortsatt derfor oppussingsarbeidet.

Tidlig i september kunne de flytte inn. Dominic videofilmet dem idet de gikk over dørterskelen.

Holdt øynene åpne
Hockeykarrieren var fortsatt satt på vent for Dominic, som er en av tre brødre som har spilt både for Harvard og på høyere nivå. Mark ble draftet av Pittsburgh Penguins, men kom seg aldri til NHL før han måtte legge opp på grunn av skade. Steve spilte 69 kamper for Colorado Avalanche i NHL før han ble overfalt bakfra av Todd Bertuzzi og brakk nakken. Denne hendelsen er fortsatt til behandling i rettsapparatet.

- Han har aldri blitt den samme, sier Dominic til The Globe And Mail.

Det er en annen historie. Denne handler om Katie.

Et par måneder etter at de kunne flytte inn i drømmehjemmet sitt i Boston, ble hun lagt inn på sykehus igjen. Der ble hun liggende over både jul og nyttår. Det var lite å feire i familien Moore denne vinteren.

Likevel ønsket paret å gjøre noe positivt. De satte i gang en veldedighetsorganisasjon for å hjelpe andre som rammes av sjeldne former for kreft. The Katie Moore Foundation har slagordet «En dag av gangen».

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: http://katiemoore.org/

Comeback
Torsdag tar Dominic Moore fatt på en ny dag. Det er snart ni måneder siden Katie døde. Det tok tid før han orket å tenke på ishockey igjen, men i sommer signerte han for samme klubb som nordmannen Mats Zuccarello; New York Rangers.

Sammen setter de natt til fredag (norsk tid) skøytene i isen i Jobing.com Arena i Glendale, en forstad et par mil utenfor Phoenix i Arizona, USA.

Dette blir Dominic Moores første offisielle kamp i NHL siden han ble borte fra sluttspillet i 2012. Det gamle draktnummeret - 18 - er byttet ut med 28, som er konas fødselsdag.

HTML EMBED

Kampen mot Phoenix blir nok ikke enkel. Det blir helt sikkert følelsesladd, både for Dominic Moore og lagkameratene, som får oppleve hans comeback på toppnivå på tett hold.

Katie er død, men lever videre fra by til by, i minnet til sitt livs store kjærlighet.

Han glemmer aldri et av de siste livstegnene han fikk se hos Katie. I januar, noen få timer før hun døde, reiste Dominic seg opp for å gå ut av rommet en liten stund.

- Men hun klemte meg i hånden, så jeg satte meg ned igjen, forteller han.

- Hun døde med øynene åpne. Hun var redd for at hun ikke ville våkne opp igjen hvis hun lukket dem.

PS. New York Rangers tapte sin åpningskamp i NHL mot Phoenix med 4-1. Selve kampen kan du lese mer om her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.