Gå til sidens hovedinnhold

- Hele verden jakter på disse spillerne

Nykommertrio skal «redde» jobben til Åge Hareide.

TIPPELIGATIPSET:
9. PLASS: VIKING

Viking er blant fotballklubbene i Norge som har størst potensial, men Stavanger-laget har i lang tid slitt med å få maksimalt ut av dette og det begynner å bli lenge siden klubben vant noe.

Forrige sesong startet det på elendig vis for Åge Hareides menn og siddisene flørtet lenge med en nedrykksplass. En god høstsesong sørget imidlertid for at det til slutt ble en 11.-plass.

- Bredere stall
Dette året skal kjerringa reises, for det er ingen i oljebyen som «samler på 11.-plasser». Flere offensive nykommere, samt en god oppkjøringsperiode, tror Hareide skal være nøkkelen til suksess i år.

- Det ser okay ut. Vi har hatt en oppkjøring med få skader og en bra treningsleir på La Manga. Det har vært mye trening og jeg har valgt å matche laget tøft før seriestart, sier han til Nettavisen.

- Har dere tatt steg framover?

- Ja, men det synes jeg vi også gjorde mot slutten av sesongen i fjor. I løpet av høsten var vi det femte beste laget i poengsankingen. Vi slet også mer med skader i fjor, sier Hareide.

- Jeg tror også vi har fått en bredere stall enn i fjor. Vi har fått inn noen forsterkninger og kvittet oss med spillere - bortsett fra Birkir Bjarnason - som ikke spilte så mye, sier Viking-sjefen.

- Hele verden
Tre av nykommerne til Stavanger-klubben er angrepsspillere. Forrige sesong nettet Viking kun 33 mål på 30 kamper og Erik Nevland ble toppscorer med åtte mål. Dette er manageren klar på at må bedres i 2012.

- Det blir viktig å både skape bedre sjanser og utnytte sjansene bedre. Vi hadde veldig lav utnyttelsesprosent på sjanser forrige sesong og det hjelper ikke akkurat på, sier Viking-sjefen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Henri Anier (21), Joan Edmundsson (20) og Nery Cardozo (22) er mennene som skal sørge for at 2012 blir en målfest. Hareide er imidlertid ikke hundre prosent sikker på trioen vil slå til.

- Det er vanskelig å spå på forhånd. De har vært bra i de landene de kommer fra. Men når du handler spillere er det helt uvisst om de vil slå til eller ikke. Det er vanskelig, sier Hareide.

- Angrepsspillere er det klubber i hele verden jakter. Det er spillerne som skal score målene og løse alle problemer en klubb har. I år har vi i hvert fall flere spillere som kan score mål.

I tillegg til nykommerne er det også ventet at stortalenter som Valon Berisha og Yann-Erik de Lanlay vil ta ytterligere steg denne sesongen. Hareide advarer imidlertid her også.

- Berisha og de Lanlay fikk sitt gjennombrudd i fjor. Men det andre året er ofte vanskeligere enn det første. Vi vet ennå ikke hvilken retning utviklingen deres vil ta, sier manageren.

- Det er vanskelig å vite hvor fort det går med utviklingen. Det er en krevende prosess, selv om de begge har potensialet. Vi er forberedt på at det kan flate ut, eller at det vil ta lengre tid enn ventet.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- De fire beste
Tidligere i vinter har Hareide uttalt at han har tro på at årets Viking-lag kan havne blant de fire beste. Om klubben ikke oppnår dette, er han redd Viking vil se seg om etter en ny trenerløsning.

- Jeg sa vel det for å vise at jeg har tro på at laget kan ende opp blant de fire beste. Tålmodigheten er stor her, men klubben kan ikke stanse opp og forbli på det samme nivået som i fjor.

- Jeg tror ikke vi skal klamre oss fast til at vi bli blant de fire beste, men vi ser etter framgang. Vi må skape en tro på det. Hvis vi ikke klarer det, er det nok best at noen andre tar jobben.

Så gjenstår det å se, da, om Hareides menn tar steget opp fra fjorårets skuffende sesong. I første seriekamp venter naborival Sandnes Ulf. Oppgjøret spilles mandag 26. mars.

Vår analyse av Viking
2011 var som nevnt på ingen måte noen god sesong for laget fra Stavanger. Det endte til slutt med en 11.-plass i Tippeligaen og hva som manglet for å heve seg var tydelig.

Totalt scoret Viking bare 33 mål på de 30 kampene. Et snitt på 1,1 mål per kamp. Bare Sogndal (24) og Sarpsborg (31) scoret færre mål enn siddisene i 2011-sesongen.

Det må også nevens at Viking var jevnt solide bakover, med totalt 40 baklengsmål. Bare Sogndal (31), Vålerenga (33), Tromsø (34), Molde (38), og Aalesund (38) slapp inn færre.

Foran den kommende sesongen har trener Åge Hareide gjort lurt i å styrke angrepet. Henri Anier, Nery Cardozo og Joan Edmundsson er alle offensivt spennende spillere.

I tillegg vil unggutter som Yann-Erik de Lanlay og Veton Berisha ta ytterligere steg i 2012. Veteraner som Erik Nevland, skadeplagede Patrik Ingelsten og Trond Olsen er også nyttige.

Klubben har stort sett kvittet seg med «daukjøtt» i løpet av vinteren - folk som Tomasz Sokolowski, Tommy Knarvik og Bengt Sæternes - mens stammen i laget fortsatt er intakt.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Men skal Viking heve seg fra de siste års sesonger (9.-plass i 2010, 11.-plass i 2011) så må scoringene komme både hjemme og borte. På ni kamper har det blitt 11 mål i oppkjøringen.

Dette lover nødvendigvis ikke alle verden, men med flere nye spillere i angrepsrekka vil det nok ta tid før Hareide finner nøkkelen til nettsus. Defensivt ser Viking ut til å holde grei standard.

Viktige forsvarsbrikker som Indridi Sigurdsson, Johan Lædre Bjørdal, Trond Erik Bertelsen, Björn Andersson og Håkon Skogseid er fortsatt i klubben. Bredden er imidlertid litt tynn og skader kan ødelegge.

På midtbanen vil spillere som Valon Berisha, Vidar Nisja, Christian Landu Landu og King Osei Gyan gjøre en god jobb. Nykommer Martin Ørnskov blir også spennende å følge.

I mål er selvfølgelig Rune Almenning Jarstein det soleklare førstevalget. Det blir også spennende å se hvilken effekt trener Josep Clotet har på gutta fra oljebyen. Og om samarbeidet mellom spanjolen og Hareide fungerer som det skal.

Forventningene er alltid høye i Stavanger og publikum blir fort lei om laget ikke leverer varene. Dette presset kan fort få en negativ effekt på Viking, om det skulle bli en tung sesongstart.

Plusser:
+ Laget er styrket offensivt.
+ Norges beste keeper i Rune A. Jarstein.
+ Har ressurser til å forsterke ytterligere.
+ Mange unge fremadstormende spillere i troppen

Minuser:
- Alltid høye forventninger i Stavanger. Laget kan fort få høye skuldre.
- Dårlig dekning i forsvar ved skader.
- Sentrale Valon Berisha kan forsvinne til sommeren.
- For mange kokker? Hareide som manager, Clotet som trener.

Nettavisens tips: 9.-plass

Åge Hareide om tipset:
- Det synes jeg er litt lavt, sier Hareide.

- Hvorfor det?

- Basert på det vi gjorde i fjor høst, det at vi snudde poengfangsten de siste femten kampene, gir meg troen på at vi skal levere bedre i år. Det er det jeg baserer hele denne troen på.

Se opp for: Henri Anier
21 år gamle Henri Anier har scoret flittig hjemme i Estland de siste sesongene. For Flora Tallinn nettet spissen totalt 52 mål på 86 kamper.

I 2011 ble det hele 21 mål på 32 kamper for Anier og Viking må håpe at han fortsetter på denne måten. Siddisene har slitt litt med uttellingen i vinter.

21-åringen blir beskrevet som en hurtig bakromsspiss, men kan bekle alle tre angrepsrollene i et 4-3-3-system. På åtte kamper i vinter har han scoret fire ganger for Viking.

Esteren har lenge blitt ansett som et stort talent i hjemlandet og allerede som 16-åring hadde han spilt 24 kamper for FC Warrior Valga i landets nest øverste divisjon.

Turen gikk i 2008 videre til Flora Tallinn, før det ble et opphold i italienske Sampdoria. Året etter returnerte han igjen til hjemlandet og fortsatte scoringsfesten.

Spissen har også to landskamper for Estland. Debuten fikk han sommeren 2011. Han har også en rekke landskamper på aldersbestemt nivå. Kan Anier bli en hit i 2012-sesongen?

Kommentarer til denne saken