Se hva Helland Larsen sa etter superløpet i denne videoen:

LILLEHAMMER (Nettavisen): 23-åringen, med gull fra junior-VM og ungdoms-OL på samvittigheten, sjokkerte hele langrennseliten da han gikk inn til 2. plass under fredagens verdenscupsprint på Lillehammer.

Fossum-løperen hadde bare en 21. plass som beste plassering i verdenscupen før fredagens sprint. En seier på sprinten under Norgescup på Gålå forrige helg gjorde at han ble tatt ut til verdenscuprennet på Lillehammer.

Den relativt ukjente 23-åringen var med andre ord ikke blant favorittene før startskuddet på fredagens sprint gikk. Men Helland Larsen fikk virkelig vist seg frem på den største langrennsscenen.

- Det oppleves veldig bra, for å si det pent, sier han til Nettavisen om den overraskende 2. plassen.

Les også: Ny skuffelse for Iversen - treneren nekter å svare på OL-spørsmål

- Det var sykt

Starten på dagen ble imidlertid mer spennende enn Helland Larsen håpet på.

Under prologen fikk han det ikke til å stemme, og han gikk i mål et stykke ned på resultatlista, og måtte dermed håpe på at han akkurat kom blant de 30 som går videre fra prologen.

Det holdt akkurat for 23-åringen. Da samtlige var i mål lå han på 30. plass, og han fikk dermed den siste plassen til finalene. Ned til 31. plassen var det 60 hundredeler.

- Det var sykt. Det var hårfint. Jeg kom i mål og ristet på hodet og så tenkte jeg: «ja, da var det hjem», men jeg kom jo meg videre. Og etter det løsnet det veldig. Da begynte jeg å få tilbake selvtilliten, forteller han.

Til tross for at han ikke fikk ut sitt beste i prologen, hadde han likevel troa på at han kunne kjempe i toppen.

- Da jeg sto i finalen så jeg det for meg. Men jeg er en som liker å tenke ett steg frem hele tiden. Jeg tenkte på kvart, så på semi og i finalen er alt mulig, sier han.

Les også: Ekspert tror Klæbo vil bryte med landslaget

Fikk tips av romkamerat Klæbo

Kanskje kan Helland Larsen gi en liten takk til seierherre Johannes Høflot Klæbo for at det gikk så bra. De to er nemlig romkamerater denne helgen.

- Jeg har jo hatt rom med han denne helgen her, så jeg har kanskje gitt han litt for mange tips. Men heldigvis ikke så mange tips at han tok meg. Det er det viktigste, sier Klæbo til Nettavisen.

Langrennsstjerna er en av mange som er veldig imponert over det Helland Larsen viste under fredagens sprint.

- Han viser spesielt i heatene at han er fryktelig rask siste halvdelen her, så det er veldig imponerende. Så det blir spennende å se om hva som skjer fremover, sier Klæbo.

Les også: Klæbo-pressekonferanse vekker oppsikt: - Aldri sett ham på den måten før

Trener for det norske herrelandslaget i sprint, Arild Monsen, lot seg også imponere stort av Larsen fredag.

- Det er en stor dag for Thomas spesielt, som gjør det her for første gang. Det er bra, sier Monsen til Nettavisen.

Landslagstreneren roser egenskapene til Fossum-løperen.

- Han er en rakett på slutten. Jeg er virkelig imponert over det. Han gikk fornuftig her og hadde en fin reise. Det fikk han betalt for. Det var bra taktisk. Jeg er kjempeimponert, forteller Monsen.

Les også: Langrennssjefen merker seg Skistads opptur: - Kjempeprestasjon

Vil ikke love OL-billett

Det har lenge vært klart at sprinten på Lillehammer er ett av sprintrennene som vil bli vurdert av landslagsledelsen når de skal ta ut den norske OL-troppen.

Monsen vil imidlertid ikke love noen Beijing-billett til Larsen helt ennå.

- Det blir for tidlig å snakke om OL her. Han leverer en god søknad med tanke på Davos, men så får det komme litt etter litt, forteller sprinttreneren.

Hovedpersonen selv sier at 2. plassen gjør at han kommer til å tenke mer på OL, noe som nødvendigvis ikke er helt positivt for hans del.

- Jeg prøver å ha et avslappet forhold til det, for hvis jeg tenker på at det er uttaksrenn hele tiden får jeg så høye skuldre at jeg «freaker» helt ut. Så jeg må prøve å ha et balansert forhold til det, sier han, før han konkluderer med følgende:

- Det er jo en bra søknad.