Helland og Horneland mener engstelse nesten kostet dem seieren mot Mjøndalen

ÆRLIG: Pål André Helland er klar på at engstelsen for tap bredte seg i RBK-laget i kampen mot Mjøndalen.

ÆRLIG: Pål André Helland er klar på at engstelsen for tap bredte seg i RBK-laget i kampen mot Mjøndalen. Foto: Ole Martin Wold (NTB scanpix)

Rosenborg gikk mot en spillemessig solid opptur før Mjøndalen reduserte på Lerkendal. Så spredte uroen seg fullstendig i RBK-laget.

20.05.19 06:04

ROSENBORG - MJØNDALEN 3-2:

LERKENDAL (Nettavisen): Etter en jevn åpning på kampen søndag, som på mange måter var en «must win» for Rosenborg-trener Eirik Horneland, kom den forløsende 1-0-scoringen da Tore Reginiussen pirket ballen over linjen etter 27 minutter.

I de påfølgende minuttene var Rosenborg plutselig til å kjenne igjen i angrep, og kun tre minutter senere kom 2-0-scoringen da Yann-Erik de Lanlay avsluttet et strålende angrep.

Plutselig var det full fyr i Lerkendal-publikumet, som nærmest så ballen i mål da RBK vasket fram et nytt klasseangrep like etter de Lanlays' scoring.

Alexander Søderlunds avslutning ble imidlertid reddet av Mjøndalen-keeper Mathias Eriksen Ranmark, og da Stian Semb Aasmundsen, litt ut av intet, reduserte til 1-2 etter 39 minutter ble vertene plutselig langt mer passive.

Det var et kampbilde som i grunn sto seg nærmest kampen ut til tross for at Rosenborg halte i land en 3-2-seier.

KJÆRKOMMEN: RBK-trener Eirik Horneland kunne notere en etterlengtet trepoenger i Eliteserien. Foto: (NTB scanpix)

Nettavisen Pluss: Få 1 måned for 1 krone, eller 3 måneder for 399 kroner

- Nesten litt redd

Etter kampen var Horneland tydelig på at engstelsen bredte seg i hans lag etter Aasmundsens redusering.

- Hadde vi gått opp til 3-0 hadde vi spilt med en helt annen selvtillit, men når man heller får 1-2 blir det engstelse, sier han til Nettavisen.

Han får støtte av Pål André Helland. Veteranen forteller at han også i forrige seriekamp mot Haugesund (0-2-tap) kjente på den samme følelsen.

- Det er kanskje den første kampen i karrieren der jeg nesten var litt redd da jeg spilte. Det er ikke bra, for du begynner å overtenke situasjoner som gjør at du kanskje er et sekund for sen fordi du engster deg for det som skal skje, sier en brutalt ærlig 29-åring.

Han har vært vitne til, og en del av, en svært skuffende sesongstart. Kun seks poeng på åtte kamper var fasiten før søndagens oppgjør mot Mjøndalen, og Helland erkjenner at presset har preget RBK-stallen.

- De færreste av oss har vært i en slik situasjon før, og i hvert fall ikke med et lag av Rosenborgs kaliber, så da blir det fryktelig mye støy og press. Det må vi selvfølgelig håndtere, men man må ikke tro noe annet enn at vi har vært preget av den starten vi har hatt, forteller han.

- Hvordan jobber dere med å bli kvitt den engstelsen som brer seg i laget?

- Det kommer gjennom å prestere, score mål, forsvare oss godt og rett og slett vinne kamper, forteller Helland og får støtte av Horneland som er krystallklar på oppskriften.

- Å vinne fotballkamper.

Ble presset

Det klarte hans mannskap for andre gang for sesongen søndag. Etter Aasmundsens 1-2-scoring fikk imidlertid gjestene blod på tann, og Vegard Hansens mannskap presset på for en utligning, og kom svært nære ved to anledninger like før pause.

Taktpinnen ble værende i hånden til Mjøndalen også etter hvilen, og etter at Tonny Brochmann først skjøt ballen i tverrliggeren, fant han til slutt veien til nettmaskene og utlignet til 2-2 etter drøyt timen spilt.

På det tidspunktet var Rosenborg rystet, men Mjøndalens midtstoppere Quint Jansen og Sondre Johansen forærte Søderlund en kjempemulighet kun minuttet etter Borchmanns utligning, og landslagsspissen gjorde ingen feil alene med Ranmark da han igjen sendte Rosenborg i ledelsen.

Mjøndalen presset på for en 3-3-scoring utover i kampen, men Rosenborg red stormen av og sikret tre poeng tross en svak annenomgang.

De tre poengene ga Eirik Horneland et lite pusterom. Treneren har vært under enormt press ettersom resultatene stort sett har uteblitt så langt denne sesongen, men 44-åringen vil ikke svare på om det var godt for ham personlig å få en seier med sitt RBK.

- Jeg tenker ikke så mye personlig, men jeg tenker det var godt og viktig for Rosenborg å vinne en fotballkamp, og så skal vi straks bli mye bedre enn dette, sier han.

Første mulighet til å vise forbedringspotensiale kommer allerede onsdag når trønderne møter Tiller i NM. Deretter går turen til Bergen for å møte Brann borte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.