Hellner med mislykket Northug-rykk

Foto: Fredrik Sandberg

Men svensken var suveren i spurten.

21.11.10 14:18

Det norske herrelaget i stafett måtte kjempe mot Sveits om pallplass i Gällivare, og med den store overraskelsen Sjur Røthe i Petter Northugs sko ble det norsk jubel.

22-åringen fra Voss avsluttet solid, og med litt flaks ble det en meget godkjent tredjeplass.

Sverige og Marcus Hellner var det imidlertid ingen som kunne gjøre noe med, selv om russiske Alexander Legkov gjorde et hederlig forsøk. Hellner prøvde seg på et frekt Northug-rykk i siste bakke, men Legkov leste forsøket og holdt følge. Dermed måtte Hellner hente seieren i spurten. Det gjorde han, ikke overraskende, uten problemer.

Med det kopierte svensken Marit Bjørgens merittliste etter verdenscuphelgen: gull i både friøvelsen og stafetten.

Tre svenske lag
Det norske stafettlaget besto av Eldar Rønning, Martin Johnsrud Sundby og de to overraskelsene fra lørdagens 15 kilometer fri: Chris Andre Jespersen og Røthe.

Svenskenes førstelag var soleklar favoritt med Mats Larsson, Johan Olsson, Daniel Rickardsson og Marcus Hellner. Vår nabo stilte i tillegg med et sterkt andrelag, bestående av Mathias Fredriksson, Anders Sødergren, Jørgen Brink og Rickard Andreasson.

Men det var de blågules tredjelag som åpnet best. Emil Jønsson var noe overraskende ikke tatt ut til de to antatt beste lagene, men var den eneste av svenskene som hang med da Rønning satte fart i siste bakke på åpningsetappen. Både Larsson og Fredriksson falt av og gjorde det vanskelig for etterfølgerne sine.

Mislykket Northug-rykk
Olsson hentet imidlertid inn forspranget på andreetappen og da Johnsrud Sundby vekslet med Jespersen lå seks lag i tet. Sistnevnte slet litt med å holde følge og måtte til slutt la Rickardsson og russiske Petr Sedov gå.

Og med Hellner på siste etappe lå det svensk triumf i luften.

Men Northugs erkerival måtte jobbe for førsteplassen. Legkov holdt følge helt til oppløpet, og slapp ikke engang da Hellner prøvde seg på et Northug-rykk i siste bakke. I spurten var imidlertid svensken suveren og sikret svensk førsteplass.

Norsk flaks
Røthe og sveitsiske Cudin Perl holdt følge hele veien og det lå an til spurtduell om den siste pallplassen, men Perl var uheldig og falt. Dermed kunne Røthe gli inn som nummer tre.

Det norske andrelaget, med Tord Asle Gjerdalen, Kristian Tettli Rennemo, Ole Einar Bjørndalen og Geir Ludvig Aasen ble nummer 13.

Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.