NATRUDSTILEN (Nettavisen): I starten av oktober ble svensk skiskyting rystet av en dopingsak.

Det svenske skiskytterforbundet gikk selv ut med nyheten om at en svensk utøver – som ikke tilhører eliten, men som deltok i det svenske mesterskapet i vår – hadde testet positivt for det forbudte stoffet Terbutalin, som er vanlig i astmamedisin.

Sebastian Samuelsson, Sveriges beste skiskytter på herresiden, har lenge vært både aktiv og høylytt i kampen mot doping. Han synes det er «trist» at svensk skiskyting nå opplever en dopingsak.

– En veldig trist hendelse og det viser at vi må jobbe mer med opplysning om disse tingene. For meg er det klart at denne utøveren ikke har konkurrert på elitenivå og prøvd å bli så mye bedre, men det er klart det er en veldig trist hendelse, sier han til Aftonbladet.

Les også: Dopingutestengt russer med sjokkuttalelser: – Det er helt sykt

Får kritikk i Russland

Men selv om Samuelsson gir tydelig beskjed om hva han tenker om den svenske dopingsaken, får han kritikk i Russland. 25-åringen har flere ganger gått hardt ut mot Russlands dopinghistorikk.

Ifølge Aftonbladet stilte russiske medier først spørsmål ved hvorfor han, som vanligvis er så høylytt i kampen mot doping, var stille om dopingsaken i Sverige.

Samuelsson er ikke overrasket over reaksjonene i Russland.

– Jeg har sett lignende kommentarer fra russisk side og det var jeg helt innforstått med ville komme. Man må kunne se forskjell på epler og pærer, men det er klart at det ikke er bra at vi har en dopingsak i Sverige og innenfor svensk skiskyting. Det burde ikke være sånn, sier han til den svenske avisen.

Grunnen til at Samuelsson ikke uttalte seg om saken tidligere, skal rett og slett være at han ikke hadde fått spørsmål om saken før Aftonbladet konfronterte han med det.

Les også: Stavås Skistad hemmelighetsfull før sesongstarten: – Ikke min stil

Kritikken fra Russland stopper imidlertid ikke etter han kommenterer saken.

Den russiske avisen Championat fortsetter å stille spørsmål ved Samuelsson opptreden rundet denne saken, og forklarer hvorfor de ventet på svar fra akkurat han.

– I Russland ventet man på Samuelssons kommentar på denne saken, fordi det er han som stadig uttaler seg knallhardt om doping i russisk skiskyting og behovet for å innføre mer alvorlige sanksjoner mot russiske utøvere, skriver avisen.

Videre skriver avisen at de mener Samuelsson uttaler seg veldig «forsiktig» om den svenske dopingsaken, og de undrer seg over hvorfor Samuelsson ikke mener saken kan sammenlignes med dopingsakene i Russland.

– Hvorfor han anser hendelser i svensk og russisk idrett som helt forskjellige situasjoner som ikke kan sammenlignes, er ikke klart, skriver Championat.

Les også: Cologna skriver om narkotikabruk i ny bok: – Jeg var typen som likte å teste alt

Forsvarer Samuelsson

Til tross for kritikken fra Russland, mener ikke Samuelsson at den svenske dopingsaken går ut over skinasjonens troverdighet, og heller ikke hans grunnlag til å kritisere Russland.

– Jeg personlig tror ikke det påvirker troverdigheten på noen måte. Jeg mener fortsatt jeg kan synes EPO er forferdelig og noe man ikke bør gjøre, selv om vi nå har en svensk dopingsak, sier Samuelsson.

Den norske skiskytterstjernen Sturla Holm Lægreid hadde ikke fått med seg den svenske dopingsaken eller den russiske kritikken mot Samuelsson da Nettavisen konfronterte han med det.

Les også: Langrennsløperne fikk pengespørsmål hos superstjernen

Han mener likevel det blir feil å sammenligne den svenske dopingsaken med dopingsakene som har kommet fram i Russland.

– Det er kanskje noe litt annet om en enkelt svensk skiskytter tester positivt kontra det regimet som har vært i Russland, spesielt under OL i Sotsji. Det er på en måte ikke det samme, sier han til Nettavisen.

Holm Lægreid tar Samuelsson i forsvar, og mener han har all grunn til å kritisere Russland.

– Russland har en historikk og har gjort ting som er i strid med idrettens spilleregler. De er ikke et godt eksempel på hvordan man skal opptre i idretten. Jeg synes de fortjener kritikken de har fått. Samuelsson er en god ambassadør for skiskyting og ren idrett, sier han.

Den svenske skiskytteren som har testet positivt fastholder på at hun er uskyldig, og sier at hun ved et uhell fikk i seg det forbudte stoffet. Hun har nå blitt utestengt fra all trening og konkurranse i to år.