*Nettavisen* Sport.

Henlegger straffesaken mot Follo-trener

Foto: Heiko Junge / NTB / Scanpix

Mener kampfiksingssaken er foreldet.

04.10.12 13:27

Påtalemyndigheten har henlagt straffesaken mot Follo-trener Hans Erik Eriksen. De mener kampfiksingssaken er foreldet.

Påtaleansvarlig politiadvokat, Ragnvald Brekke, har truffet avgjørelsen i saken mot Follo-treneren.

I en pressemelding heter det at Eriksen kom selv til politiet og forklarte at han i perioden 2000 til 2005 hadde mottatt penger fra en siktet kommisjonær – uten at det ble forsøkt gjennomført faktisk kampfiksing.

Påtaleansvarlig har kommet fram til at saken er foreldet, og har samtidig henlagt saken som foreldet mot en venn av Follo-trener Eriksen for mulig medvirkning til straffbare forhold begått i den samme perioden. Den saken gjaldt også mottak av penger fra den aktuelle kommisjonæren.

Saken mot den siktede kommisjonæren etterforskes videre og forventes avsluttet med en innstilling til statsadvokatene i første del av november 2012.

Saken mot de fire fotballspillere i klubbene Follo og Asker som er under mistanke for kampfiksing etterforskes også videre og forventes avsluttet i siste del av november. Det er ventet at en eventuell innstilling til statsadvokatene kommer i første halvdel av desember.

Innrømmet å ha gitt innsideinformasjon
Follo-trener Hans-Erik Eriksen var mistenkt for å ha solgt ulovlige kamptips til et gamblermiljø. Eriksen innrømmet selv i midten av juli i år å ha gitt innsideinformajson til en gambler i perioden mellom 2000 og 2005. Han mener at det ikke var snakk om noen kampmanipulasjon.

- Gjennom noen bekjente ble jeg introdusert for en gambler som likte å spille stort på sikre kamper. Han søkte om mye tips. Alt fra skadesituasjon til suspensjoner. Han var ute etter å vite om jeg kunne gjøre kampene enda sikrere. Det var aldri for min del aktuelt å engang forhøre seg med andre lags spillere eller spillere i Follo om de kunne fikse kamper. Det ble imidlertid kommunisert til denne gambleren at så var gjort. Det var en blank løgn, det var aldri noen spillere som var med på dette, sa Eriksen til ØB tidligere i sommer.

- Ung og dum
På spørsmål om Eriksen faktisk informerte om at spillere var kjøpt svarte han følgende.

- Ja, men realiteten var imidlertid at ingen spillere ble spurt. Gevinsten tilfalt en ung, dum Eriksen. Disse spillerne, som jeg sa var fikset, skulle jo få penger for å være med, men det var som jeg sier ingen fotballspillere med på dette. Jeg ønsker ikke å skåne noen, minst av alt meg selv. Politiet har fått kjennskap til de aktuelle kampene, men jeg ber om forståelse for at jeg ikke kan nevne lagene offentlig. Gjør jeg det skaper jeg ytterligere urett ved å sette en rekke fotballspillere på disse lagene i en ufortjent vanskelig situasjon.

Eriksen fortalte videre at han ikke var motivert av den økonomiske gevinsten. Da han blir spurt om hvor mange kamper han informerte om og hvor mye han fikk for dette, sa Eriksen:

- Rundt 10000–20000 kroner pr. kamp, men det handlet aldri om penger. Det var nok mer spenningen rundt det å ta risiko. Jeg svindlet en gambler, en som ville fikse kamper, og beriket meg selv. Det skammer jeg meg over, og det er tungt å innrømme at jeg har gjort så grove vurderingssvikt. Totalt sett gjaldt det rundt fem kamper i perioden 2000-2005, men jeg har gjort alt jeg kan for å fortrenge dette. Dette har vært som en mørk sky som har fulgt meg.

Eriksens innrømmelse kom i kjølvannet av at tre Follo-spillere ble siktet for heleri, i forbindelse med en kamp mot Østsiden den 24. juni.

Eriksen har ikke svart på Nettavisen hendvendelser torsdag ettermiddag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.