Det norske friidrettstalentet Henriette Jæger (17) satte søndag ny verdensbestenotering for U18-utøvere i sjukamp.

Dette ble 17-åringens rekordserie:

100m hekk: 13.21 (2.7)
Høydehopp: 1.69m
Kulestøt (3kg): 14.69m
200m: 23.36s (2.1)
Lengdeopp: 6.33m (-1.3)
Spydkast (500g): 35.71m
800m: 2.11,37.

Strålende fornøyd

Hun oppnådde 6301 poeng og slettet dermed Maria Vicente sin rekord fra 2008.

Det var en strålende fornøyd Jæger som snakket med Nettavisen søndag:

- De dagene her har vært veldig gode og jeg har «persa» i de fleste øvelsene. Jeg kjente allerede fra hekken (første øvelse) at jeg var i god form, så det var kjempebra. Men at det skulle bli verdensrekord, det hadde jeg ikke trodd, sier hun til Nettavisen.

- Etter lørdagen skjønte jeg absolutt at det kunne gå, fordi lørdagen er egentlig litt svakere enn søndagen, sier hun videre.

Hun innrømmer at det var litt vanskelig å sove natt til søndag, mens tankene om rekorden svirret rundt i hodet.

- Så etter lørdagen dro jeg egentlig bare hjem og slappet av, spiste, tenkte og fokuserte inn mot neste dag. Men det er vanskelig å sove godt når du gjør det bra, forteller Jæger.

Se hva Jæger selv sier om prestasjonene:

Sammenlignes med Warholm

Nå høster hun skryt fra øverste hold i norsk friidrett og blir sammenlignet med en av våre aller største utøvere.

- Hun har hatt en fantastisk utvikling og er utrolig allsidig. Det er nesten en kvinnelig Karsten Warholm. Det er noen likhetstrekk der, i hvert fall, de er hurtige og spenstige begge to, sier generalsekretær Kjetil Hildeskor til Nettavisen.

- Hvis hun kan fortsette utviklingen sin videre, uten sykdom og skade, så kan det bli et høyt internasjonalt nivå på henne som senior, sier han videre.

Han mener dette sier mye om det gode friidrettsmiljøet i Norge:

- Det har vært litt ketchup-effekt. Etter at den gamle generasjonen med Andreas Thorkildsen ga seg så kom Henrik Ingebrigtsen, så kom Karsten Warholm og så har det kommet flere Ingebrigtsen brødre. Jeg tror det det har blitt en offensiv kultur i Norge, der mange miljøer jobber godt og ser at de kan bygge opp noe, sier Hildeskor.

Jæger selv har allerede fått med seg Warholm-sammenligningen.

- Ja, de mener jeg minner om ham. Det er kult å bli sammenlignet med en verdensmester, sier 17-åringen til Nettavisen.

Der Warholm, som også startet opp som mangekjemper, nå har spesialisert seg på 400 meter hekk, har ikke 17-åringen helt tenkt på noen spesialisering enda.

- Jeg vet ikke, det går jo bra i mangekamp. Men jeg vet jeg har potensial, for jeg er teknisk god i det meste. Men det går jo veldig bra i løpingen, da, hinter hun om.

La grunnlaget lørdag

Stortalentet åpnet dag en av stevnet i Moss med å sanke 3818 poeng. Først ble det 13.21 sekunder på 100 meter hekk, noe som også var langt bedre enn den personlige rekorden på 13.59, men det var for mye medvind til at rekorden ble godkjent. Hun fulgte deretter opp med 1,69 meter i høyde.

I kule ble det 14.69 meter som lengste kast, noe som igjen var en klar bedring av personlig rekord. Jæger avsluttet lørdagen på strålende vis da hun løp 200 meter på tiden 23,36 sekunder. Igjen var det litt for mye medvind til at det kunne godkjennes som personlig rekord, men i sjukampen lå hun altså glimrende an.

6301 poeng

På dag to, søndag, ble det råsterke 6.33 meter i lengde, nok en forbedring av egen personlig rekord og aldersrekord i J17 med én centimeter.

I spyd kastet Jæger deretter halvannen meter bak sin egen personlige rekord, men tapte ikke mer poeng enn at 2.17,00 på 800 meter ville holde til tangering av verdensbestenoteringen.

Jæger hadde en personlig rekord før løpet på 2.11,82 og leverte bunnsolide 2.11,37 og kunne dermed juble for den nye rekorden, med sine 6301 poeng.