17 år gamle Henriette Jæger fullførte en sterk syvkamp med en overbevisende seier og personlig rekord på 800-meter i Götzis denne helgen.

I alt står Jæger igjen med fem personlige rekorder; 100 meter hekk (13,46s), 200 meter (23,28s), lengde (6,35m), 800 meter (2.09,79) og syvkamp (6154 poeng).

Se rekordhoppet:

- Det var noen ting som var bra, og noen som var mindre bra. Men jeg fikk med meg fem «perser» til sammen, og poengsummen jeg fikk til slutt ble jo også ny «pers». Og jeg er veldig glad for at jeg vant både 200 meter og 800 meter. Det hadde jeg ikke trodd på forhånd, sier Jæger til Nettavisen.

- Det er en verdensklassetid. Hun har et stort, stort potensial, bemerket kommentatoren til den østerrikske TV-kanalen ORF, da Jæger løp i mål til en klar heatseier på 800-meteren.

Jægers tid viste seg å holde til seier på siste øvelse da de to siste heatene var i mål. Sammenlagt endte stortalentet fra Aremark på 13. plass med sine 6154 poeng.

Summen er ny norsk rekord for utøvere under 20 år, og er også verdens beste denne sesongen for samme aldersgruppe.

Xenia Krizsan fra Ungarn vant sjukampen klart med 6651 poeng, 115 poeng foran Anouk Vetter fra Nederland. Bare Krizsan og Vetter var over det tøffe kvalifiseringskravet til OL på 6420 poeng.

OL-mulighet

- Det er gøy at jeg er med og kjemper i verdenstoppen i noen øvelser. Og så ser dere jo at jeg ikke er så god i kastøvelsene. Jeg er et lite stykke bak OL-kravet, men det er ikke 24 jenter som kommer til å ta det kravet. Så da går det i tilfelle på rangering av resultater, påpeker 17-åringen i samtale med Nettavisen.

- Jeg tror ikke dette resultatet holder, men det er i alle fall et godt utgangspunkt. Jeg skal konkurrere flere ganger før fristen for å kvalifisere seg løper ut, tilføyer hun.

Med 6154 poeng innehar 17-åringen det 22. beste syvkamp-resultatet i verden så langt i år. Men det er verdensrankingen som avgjør hvem som blir invitert til OL - og for å bli inkludert i denne listen må man ha minst to resultater i den aktuelle øvelsen. De 24 beste på rankingen får invitasjon til OL.

Sjansen for å bli inkludert på verdensrankingen vil Jæger, som fyller 18 år 30. juni, få i Sollentuna i Sverige om snaue to uker, 12. og 13. juni, bekrefter «Team Jæger» overfor Nettavisen.

Med et tilsvarende resultat i Sverige, er det en reell sjanse for at Henriette Jæger kan lirke seg inn blant de 24 beste på verdensrankingen, og dermed få invitasjon til OL i Tokyo.

Én øvelse spolerte

Spesielt resultatet fra spyd tidligere på søndagen spolerte for et enda sterkere sluttresultat. Der fikk Jæger bare med seg et kast på 35,36 meter og 579 poeng.

Strålende dag én

På dag én, lørdag, suste hun inn på råsterke 23,28 på 200 meter som var ny personlig rekord med hele 25 hundredeler. Det var også raskest av alle i hele mangekamp-konkurransen, og bare sju hundredeler bak den norske seniorrekorden på 200 meter.

Hun gjorde det samme på 100 meter hekk, hvor hun løp i mål på 13,46. Nok en ny personlig bestenotering med 32 hundredeler. I høyde hoppet hun 1.71 som er litt bak sin rekord, og 12.20 i kulestøt som er ti centimeter bak hennes offisielle rekord.

Stevnet i Götzis er blant verdens største mangekampstevner, så de gode resultatene skaper oppmerksomhet også utenfor Norges grenser.

Ny rekord i lengde

Med 3648 poeng etter den første dagen lå Jæger godt i rute mot Norgesrekorden til Ida Marcussens i sjukamp, på 6226 poeng. Dag to startet også godt da jenta fra Aremark hoppet til imponerende 6,35 under relativt tøffe forhold.

I øvelsen etter ventet derimot 17-åringens klart svakeste disiplin, og her trengte hun et kast på over 38 meter for å holde følge på Norgesrekorden. Det maktet hun ikke, og stoppet til slutt på 35,36.

Hun lå dermed 129 poeng bak rekorden, med den siste øvelsen igjen.

800 meter er en av Jægers sterkeste øvelser, og østfoldingen skuffet ikke da hun avsluttet mangekampen søndag ettermiddag.

Video: Se prestasjonene til Jæger da hun satte verdensrekord i U18-klassen:

Stor fremtid

Henriette Jæger har hatt en enorm utvikling de siste årene, og er spådd en stor framtid på friidrettsbanen.

Mange har titulert 17-åringen som den «nye Karsten Warholm», mye på grunn av at hun konkurrerer i mangekamp. Som er det samme som Warholm, før han spesialiserte seg inn på 400 meter hekk.