RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Reuters/Scanpix)

Henrik Bjørnstad i storform

Sist oppdatert:
Henrik Bjørnstad bare fortsetter der han slapp sist helg. Etter første runde av FBR Open ligger han bare to slag etter teten.

Nordmannen leverte en glitrende 67-runde torsdag kveld, og det til tross for at han havnet i vannet på hull 15, det sjette hullet hans for dagen, siden han begynte på tee 10. Han reddet par på det hullet, og bare fortsatte storspillet runden igjennom. Det eneste som ødela for en perfekt score, var bogeyen han pådro seg på hull 1 og de to puttene som stanset på hullkanten i løpet av runden. Hadde han hatt heldige utfall på de tre hullene også, kunne han enkelt ha vært sju under par etter dag en.

Da hadde han ledet.

Er i storform
Henrik beviser uansett, og nok en gang, at han er i storform. Fire under par på TPC of Scottsdale er knallsterkt, og bærer bud om nok en topp-prestasjon av nordmannen som klatret 401 plasser på verdensrankingen etter sist helgs 10. plass i Buick Invitational.

- Dette var en meget god start av Henrik, som er veldig godt fornøyd med runden. Det som imponerer meg mest, er hvordan han har klart å nullstille etter forrige uke. Han starter en ny turnering med stor golf. Det vitner om en gutt som har kontroll på seg selv og sitt eget spill. Dette bare styrker selvtilliten, sier sportssjef i Norges Golfforbund, Jan-Erik Aalbu, til TV 2 Nettavisen.

Det som gledet ekstra mye, i tillegg til den gode plasseringen, var hvordan utslagene til Bjørnstad fungerte. De var så godt som perfekte på samtlige 18 hull, med unntak av da han slo seg i vannet. Han banket drive etter drive nedover fairway i beste snekkerstil, og når han i tillegg var stødig med jernene og alltid sikker med putteren, var det bare nødt til å bli en lav score.

Bra statistikk
Henrik traff sinnssyke 84,6 prosent av alle greenene, og han drivet i snitt 302 meter. Bjørnstad hadde en treffprosent på 60 prosent på drivene sine. Han puttet også bedre enn snittet sitt under Buick Invitational. Nå brukte han 1,636 putter per hull han traff greenen på.

Sånt blir det bra score av.

Henrik knuste også sine flightkamerater ettertrykkelig. Jon Mills og Jimmy Walker endte på henholdsvis +2 og +3. Det gir Bjørnstad antakelig bare enda mer selvtillit. Å knuse de andre du spiller sammen med i en PGA-turnering, liksom.

Henrik Bjørnstad er kommet til PGA-touren for å bli. Vi gleder oss til fredagens runde. Da går nordmannen ut mye tidligere enn torsdag, og det skal visstnok være en fordel, sies det.

Leder: Steve Lowery og Alex Cejka -6
2. plass: Jerry Smith, James Driscoll, Brent Geiberger, Bo van Pelt -5
7. plass: HENRIK BJØRNSTAD, Brandt Jobe, Mark Calcavecchia, Paul Stankowski, Kirk Triplett, Thomas Levet, Trevor Immelmann, Andrew Magee, Joe Ogilvie, Lucas Glover, Geoff Ogilvy, J.J Henry, Arron Oberholser -4

SLIK SPILTE HENRIK:

Hull 9 (par 4, 424 meter): PAR
Ny kanondrive midt i fairway av Henrik. Han har om lag 110 meter igjen til hullet. Han slår seg opp til greenkanten, og har ni meter igjen til hullet. Henriks første putt går nesten i, men han toputter sikkert for par. En glitrende runde av Henrik Bjørnstad.

Hull 8 (par 4, 430 meter): PAR
Et langt dogleg venstre-hull. Det er en bunker i fairway om lag 270 meter fra tee. Par er en god score på dette hullet. Men Henrik kliner ballen midt i fairway med nok en kjempedrive på 297 meter. Han har om lag 145 meter igjen til pinnen. Henrik slår seg opp på greenen, og har sju meter igjen til pinnen. Henrik toputter for et sikkert par. Sterkt igjen.

Hull 7 (par 3, 197 meter): PAR
Dette er banens nest vanskeligste hull. Henrik slår seg opp på greenen, men har en fryktelig lang putt igjen for par. Den er på neste tjue meter. Håper han fortsetter den gode trenden med aldri å treputte. Det har bare blitt ni birdies på dette hullet på denne runden. 81 par. Henrik kommer seg til to meter fra pinnen på den første putten. Senk nå, Henrik. Senk! Å jadda! Meget sterkt å holde dette hullet.

Hull 6 (par 4, 394 meter): PAR
Henrik fortsetter storspillet, og slår seg kontrollert ut i fairway. Han er så stødig nå for tiden. Han har 145 meter igjen til pinnen. Han slår nok et nydelig innspill, og har en ny, god birdiemulighet. Putten er på om lag fire meter. Henrik slår en god putt, og den er bare 20 centimeter unna å gå i\. Synd. Andre gangen på de siste ni at putten stopper på hullkanten. Men et sikkert par.

Avhengig av om det blåster eller ikke, kan dette hullet være veldig vanskelig eller veldig lett. Utslaget setter standarden. Man må unngå å havne i bunkerne på både venstre og høyre side av fairwayen. Dette er et birdiehull.

Hull 5 (par 4, 414 meter): BIRDIE!
Henrik kliner til ballen nesten 300 meter, og har en småkraftig pitch igjen. 130 meter cirka. Henrik er fortsatt stødigheten selv med driveren. Han har banket til ballen i snitt 302 hittil i dag med den største klubba han har i bagen. Ballene går ekstra langt også i Arizona, siden de er et stykke over havet og bakken er hardere og tørrere. Nytt kongeinnspill av Henrik. Han har en ny tometers putt for birdie. Senker han den, er han på delt 5. plass! Og det gjør Henrik!

Noen må snart klype meg i armen.

Dette er et langt og rett hull med out of bounds langsmed hele høyre side. Greenen er enorm og med en enslig bunker på venstre side. Hullet er svært vanskelig hvis det blåser.

Hull 4 (par 3, 160 meter):PAR
Henrik er på greenen på utslaget. Han har en anstendig birdiesjanse på 7,5 meter cirka. Putten er så nær, så nær ved å gå i. Han kan bare puste ballen i hullet omtrent.

Et kort par tre hull, der greenen har tre forskjellige nivåer. Og det er bunkere rundt. Det er ikke noe lett å hull å putte på. Det har bare vært 14 birdies på dette hullet på den første spilldagen.

Hull 3 (par 5, 507 meter): BIRDIE!
Henrik slår en ny, lang og fin drive midt i fairway. Han har 218 meter igjen til hullet. Han kan fint nå inn på to slag, om han tør å gå for det. Ja da, det gjør han, men han havner i bunkeren. Han slår imidlertid et glimrende sandslag, og har bare meteren igjen for en birdie. Nydelig av Henrik. Putten senker han selvfølgelig. Herlig at han kommer tilbake med en birdie såpass raskt etter bogeyen på hull 1.

Dette er et hull man kan nå på to slag om man slår langt. Og det gjør jo Henrik. Han må imidlertid unngå en svær bunker på venstre side i utslaget og en liten bekk på høyre side. Det er vann i forkant av greenen også, så det smarteste er å dele opp. Her er presisjon et nøkkelord.

Hull 2 (par 4, 380 meter): PAR
Henrik er i fairway igjen, og har 130 meter igjen. Driven var blant hans korteste i dag. Mulig han gikk ut litt rolig for å kontrollere, for å sikre at han ikke får en ny bogey. Han kommer seg til venstre for greenen på 2. slaget, og har fortsatt 12 meter omtrent. Nå må han vise hva kan i nærspillet sitt. Henrik putter seg til litt under to meter igjen. Stødig nå... Han senker! Heldigvis. Sterkt av Henrik.

Dette er et hull som heller så vidt nedover. Spillerne vil forsøke å holde seg unna de to bunkerne i høyre fairway og en dyp en på venstre side. Greenen er smal og godt beskyttet av en bunker på høyre side. Det er et vanskelig hull, særlig når det blåser.

Hull 1 (par 4, 375 meter): BOGEY
Henrik slår seg ut i roughen til høyre. Han har 155 meter igjen til hullet. Håper han ikke ligger for tjukt. Han ligger faktisk til høyre også for stien. Dette lover ikke bra. Henrik slår seg framover på det 2. slaget, men har fortsatt 100 meter igjen. Og han ligger i roughen nå også. Nå er han avhengig av to gode slag. Henrik slår seg inn på greenen, men har fortsatt 7,5 meter igjen til hullet. Her lukter det bogey. Jepp, toputt for bogey. Synd. En dårlig start på de siste ni. Bare det ikke blir en liknende kollaps som på Torrey Pines...

Det er en dyp bunker i forkant på høyre side. Det er enklest å slå seg opp på greenen fra venstre side av fairway.

Hull 18 (par 4, 401 meter): PAR
Henrik slår seg litt ut i roughen på høyre side, og har drøye 130 meter igjen til hullet. Henrik har drivet 302 meter i snitt så langt i dag. Henrik slår seg opp på greenen, og har en sjumetersputt for birdie. Han toputter for par.

Mye rar informasjon her nå. Først var det en drive av Henrik i faiway på 282 yards. Så var den på 327. Deretter tilbake igjen til 282, før den havnet i roughen på 310 yards. Opp til flere i pgatour.com som har smakt på pilsen i Arizona? Vel - han er i hvert fall på greenen på to.

Jimmy Walker slo seg i vannet på utslaget.

Dog-leg venstre-hullet blir betegnet som det mest dramatiske på banen, men en stor innsjø på venstre side og sand på høyre. Det er også to svære bunkere å holde seg unna på utslaget. Her gjelder det å være tøff i linjen på utslaget.

Hull 17 (par 4, 304 meter): BIRDIE!
Det er litt venting igjen. Man går med andre ord med tanker om å drive greenen... Henrik prøver, men havner i bunkeren til høyre side for greenen. Driven hans var 270 meter lang, noe som kanskje kan indikere at han ikke ga full trøkk i svingen, men var litt forsiktig. Med et bra bunkerslag nå, så har han en ny, god birdiesjanse. Henrik har, etter bunkerslaget, seks meter igjen. Men han senker putten! For en mann! For en golfspiller!

Jon Mills havnet nok en gang i vannet på utslaget sitt, og må ta nok et straffeslag. Men han reddet likevel par.

Det er for øvrig i skrivende stund hele 28 spillere som har samme score som Henrik.

Dette er et meget interessant hull. Her er det mulig å drive greenen. Så sikker Henrik har vært med driveren så langt, med unntak av slaget i vannet på det forrige hullet, kan han fort prøve seg på greenen i utslaget. Det er imidlertid farer rundt greenen med både vann og sand. Hullet krever nøyaktighet, for å si det sånn. Henrik bør egentlig gå av med minst birdie her. Dette er det letteste hullet på banen. Det er blitt laget 50 birdies her så langt i dag og 30 par. Ingen eagles...

Hull 16 (par 3, 148 meter): PAR
Henrik slår seg opp på greenen, men er litt kort. Har en lang putt igjen for birdie. Cirka ti meter. Henriks putt er god, men litt kort. Han har litt under en meter igjen, og senker sikkert for par. Henrik spiller svært stødig i dag.

Dette er designer Tom Weiskopfs favoritt par 3-hull på banen. Her er man nødt til å være nøyaktig. Greenen er ikke altfor stor. Det som gjør hullet så spesielt, er alle publikummerne som står rundt greenen på en tribune.

Hull 15 (par 5, 510 meter): PAR
Henrik slo seg dessverre i vannet på første slag, og må droppe. Synd for Henrik. Han har 217 meter igjen til en green med vann rundt seg. David Duval brukte åtte slag på dette hullet tidligere i dag. Henrik slår seg imidlertid glimrende på greenen på det tredje slaget sitt, og han kan faktisk redde par nå. Han har 15 meter igjen. Det vil i så fall være bortenfor denne planeten om han sku lle senke birdieputten nå - med et straffeslag i bagen. Henriks første putt er god, men han har fortsatt en meter igjen. Han senker. Vanvittig sterkt av Henrik. Det samme av Jon Mills, for øvrig, som også reddet sitt par etter å ha vært i vannet.

Mark Calcavecchia, som jeg skrev litt om tidligere i dag, er fire under par etter ni spilte hull.

Her er nok et par 5-hull man kan nå på to slag. Det er vann i spill fra utslaget langs hele venstre kant. Her finner man alt fra eagles til doble bogeys. Jose Maria Olazabal har vært lengst med driveren her i dag. 317 meter.

Hull 14 (par 4, 435 meter): BIRDIE!
Henrik banker ballen i fairway igjen. 300 meter. Han har 130 meter igjen til hullet med god vinkel inn. Han har vært helt rå med driveren så langt i dag. Fire fairway-treff av fire mulige. Og han følger opp med et nydelig innspill. Han har i underkant av tre meter igjen til koppen. Ny god birdiesjanse. Og han senker igjen!

Dette er et hull der det lønner seg å ligge til høyre i fairway. Det er en relativt trang green med bunkere på begge sider.

Hull 13 (par 5, 544 meter): BIRDIE!
Henrik treffer fairway nok e n gang med utslaget. Han er 280 meter ut i hullet, men treffer bunkeren i forkant av greenen på det andre slaget. Han gikk for greenen, og har en dyp bunker å komme seg opp fra nå. Han er 56 meter fra hullet, og skal være fornøyd om han kommer seg opp på greenen for en birdieputt. Henrik kommer seg opp, og har tre meter igjen til hullet for birdie. Sett den nå, Henrik! Jadda! Det gjør han.

Richard Allenby har for øvrig den lengstre driven på dette hullet - 325 meter.

Dette er et birdiehull. Steve Flesch satte nettopp en eagle på dette hullet. Det er blitt laget 42 birdies før Henrik & co kommer. Det er en diger sandøy i midten av fairway som man helst bør unngå. Klarer man det, og er man i fairway, bør det være fullt mulig å nå greenen på to slag. Greenen er liten og beskyttet av en dyp bunker på høyre framside. Det er en stor en på venstre side også. Nok til å skremme vannet av de fleste.

Hull 12 (par 3, 178 meter): PAR
Jon Mills begynner, og han slår seg i vannet. Henrik slår seg imidlertid trygt på. Han har en brukbar birdiesjanse, faktisk. Godt avbrekket ikke gjorde noe med svingrytmen og tryggheten hans. Ballen hans ligger sju meter fra koppen. Stakkars Mills. Han sliter litt nå. Det blir en dobbel bogey på ham. Henrik toputter sikkert for par.

Det er et opphold i spillet nå. Spillere på greenen, som aldri kommer seg av. Jeg hadde nok vært glad bare jeg hadde kommet meg på...

Et vanskelig par 3-hull (rangert som det vanskeligste), med vann langs hele venstre side og bak greenen. De ter heftige bunkere også på venstre side av greenen og i bakkant. Selve greenen er lang og trang, og det er omtrent to køllers forskjell på for- og bakkant. Det er blitt laget 16 bogeys og to doble så langt i dag på dette hullet.

Hull 11 (par 4, 429 meter): PAR
Dette er et vanskelig hull. De fleste sier seg fornøyd med par her. Det er vann langs hele venstre side, pluss at det er en bunkere både på venstre side i forkant og en mer skjult en i bakkant av greenen. Henrik begynner med en kongedrive på 295 meter, cirka. Han ligger i fairway på venstre side. Det er 150 meter igjen til hullet. Han slår et glimrende innspill, og legger seg til om lag seks meter fra hullet. En god birdiesjanse. Putten hans er imidlertid litt for lang, og han får en retur på en meter. Han senker enkelt. Sikkert par.

Hull 10 (par 4, 369 meter): PAR
Henrik slår seg fornuftig ut på dette dog-leg-høyre hullet, og har 110 meter igjen til hullet. Han ligger i fairway på høyre side. Det er bunkere på begge sider av greenen, så han må være presis på innspillet. Det er han ikke, men han ligger på semigreenen. Han har sju meter igjen til hullet. Par bør være en mulighet her. Jepp, enkelt og sikkert par, etter en god chip.

BAKGRUNN:
Nordmannen imponerte stort ved å bli nummer ti på Torrey Pines-banene utenfor San Diego. Nå er det adskillig tørrere omgivelser han skal spille i. Det har ikke regnet på evigheter i Arizona, men TPC of Scottsdale-banen er likevel i tipp topp shape.

FBR Open er en spesiell turnering. I tillegg til at brorparten av verdenseliten er på plass, med unntak av spillere som Tiger Woods, Retief Goosen og Ernie Els, som alle er opptatt med Dubai Desert Classic, er det en turnering for folket. Det blir konsumert alkohol underveis, og det er et leven av en annen verden for spillerne. De aller fleste elsker det. Publikum elsker i hvert fall at de får lov til å komme så nær favorittspillerne sine.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere