Fredag bekreftet Strømsgodset at de har satt i gang en intern utredning av Henrik Pedersen etter at hovedtreneren har blitt anklaget for å ha kommet med en rekke rasistiske uttalelser mot flere ansatte i klubben.

Klubben bekreftet først granskningen i en pressemelding etter at Nettavisen og Eurosport avslørte den interne konflikten.

Samtidig tilbakeviste den danske hovedtreneren i samme pressemelding alle beskyldningene som er rettet mot ham.

Les også: Strømsgodset gjennomførte intern granskning etter rasistiske uttalelser fra treneren

Beholder jobben

Ifølge informasjon Nettavisen sitter på har styret i Strømsgodset mandag konkludert med at Pedersen får beholde jobben som hovedtrener i klubben.

Senere mandag bekrefter klubben i en pressemelding at Pedersen beholder jobben.

«For noen uker siden mottok Strømsgodset et varsel fra en ansatt i klubben mot hovedtrener Henrik Pedersen. I kjølvannet av dette har først ledelsen og deretter styret i Strømsgodset gjennomført en grundig utredning.

Klubben skriver videre at det er avdekket uheldige episoder som styret tar på største alvor og det som er adressert vil bli håndtert internt.

Videre mener de at det ikke er dokumentert eller avdekket forhold som gjør at styret finner grunnlag for å avslutte samarbeidet med Pedersen.

Til slutt påpeker de at klubben har «full tillit» til Pedersen og at de ikke opplever at han har utvist rasistiske holdninger mot ansatte i klubben», skriver klubben.

Full tillit fra styret

- Vi har tillit til Pedersen som trener og han skal fortsette i jobben som hovedtrener for Strømsgodset, sier styreleder Ivar Strømsjordet til Nettavisen.

- Dere skriver i pressemeldingen at dere har avdekket uheldige episoder. Hva legger dere i det?

- Jeg har ikke lyst til å gå konkret inn på det

- Hvorfor det?

- Vil ikke gå i detalj på det. Vi går ikke inn i det, men dette er ting som nå skal følges opp internt. Da må vi ta det riktig rekkefølge.

- Hvordan gjør dere det?

- Det blir opp til administrasjonen, men vi har ikke detaljene. Så vi skal ta det i administrasjonen først.

- Dere skriver at dere har avdekket uheldige episoder som dere skal følge opp, men ingen dere finner grunnlag for å avslutte samarbeidet med Pedersen på. Samtidig påpeker dere at dere har «full tillit» til Pedersen. Hvordan er det mulig?

- Det betyr at det er avdekket uheldige episoder, men det betyr ikke at man automatisk ikke har tillit. Det er litt nyanser der. Det er som det står i meldingen.

- Har varsleren blitt trodd?

- Vil ikke gå i detalj. Vi står bak den formuleringen, avslutter styrelederen til Nettavisen.

Varslerens advokat Eirik Monsen reagerer på klubbens pressemelding.

- Vi står ikke inne for det som står i pressemeldingen, sier Monsen til Nettavisen.

Pedersen uttaler seg om saken

Henrik Pedersen har ikke besvart Nettavisens henvendelser mandag, men i en e-post til Drammens Tidende skriver dansken at han er glad for å bli renvasket:

- I forlengelsen av meldingen fra ledelsen i Strømsgodset i dag er det viktig for meg å uttrykke min glede over at jeg er renvasket for de alvorlige anklagene om rasisme, som er blitt fremsatt av en ansatt i klubben.

- Jeg har personlig ikke vært i tvil om at anklagene var grunnløse, og at jeg ville bli renvasket. Men det har svært belastende dager, hvor jeg på grunn av klubbens interne undersøkelser har valgt ikke å kommentere saken offentlig, fordi jeg ikke ville forstyrre den viktige prosessen, skriver han før han fortsetter.

- Jeg har, fra både spillergruppen og trenerteamet, fått stor oppbakking alle disse dagene, og jeg er naturligvis glad for at klubben nå også melder dette ut eksternt. Jeg har personlig ikke grunn til å kommentere saken ytterligere.

- Både fordi jeg er renvasket fullstendig, og fordi jeg heller vil se fram til å få snakket med en samlet tropp og konsentrere oss om sesongstarten 8. mai. Hele saken har naturligvis vært en stor belastning for både meg personlig, min familie, klubben og spillerne. Ut over dette har jeg ikke for øyeblikket noe ønske om å kommentere saken ytterligere, skriver Pedersen.

Gjennomførte flere møter

Klubben skal allerede før fredagens uttalelse ha gjennomført møter om flere konkrete saker fra en varsler som er ansatt i Strømsgodset.

Ifølge informasjonen skal ikke styret i Strømsgodset ha vært fullt klar over det hele bildet i den interne granskningen før inntil nylig. Klubbledelsen skal ha forsøkt å løse saken internt før styret nylig ble involvert.

Advokat Eirik Monsen er engasjert i saken gjennom sin rolle som advokat i Norske Idrettutøveres Sentralorganisasjon (NISO). I tillegg representerer han en ansatt i Strømsgodset gjennom eget advokatfirma. Han forteller at han har vært kjent med saken i rundt halvannen uke.

Til Eurosport uttalte advokat Monsen blant annet følgende søndag.

– På et generelt grunnlag så er det jo skremmende at vi havner i en slik situasjon etter ganske mange hendelser på kort tid i fjor, med Pellegrino i Aalesund, og andre episoder i Sandefjord og Start. Det var en samlet fotballfamilie som gikk ut og sa at vi skulle ha nulltoleranse for rasisme, men så opplever vi det igjen. Vi greier ikke å lære av tidligere feil. Det er bare trist og håpløst, sier Monsen til kanalen.

Har vært et tema i lengre tid

Det skal gjennom det siste året ha funnet sted episoder som flere kilder karakteriserer som uakseptable innad i Strømsgodset. Grovt krenkende ordbruk og rasisme skal etter det Nettavisen har informasjon på, ha blitt fremsatt mot flere ansatte.

Flere kilder peker på konkrete saker der personer som er underlagt Pedersen har opplevd uønsket oppførsel fra treneren.

Flere personer tilknyttet klubben bekrefter at situasjonene har funnet sted.

Pedersens lederstil skal ha vært et tema over lang tid og ord som «fryktkultur» og «ekstrem lederstil» er beskrivelser som trekkes frem.