Henrikh Mkhitaryan frykter for egen sikkerhet og reiser ikke til Aserbajdsjan - går glipp av Europa League-finalen

POLITISK DISPUTT: Henrikh Mkhitaryan får ikke spille Europa League-finalen.

POLITISK DISPUTT: Henrikh Mkhitaryan får ikke spille Europa League-finalen. Foto: John Walton (Pa Photos)

Arsenals angrepsspiller er fra Armenia og frykter for egen sikkerhet grunnet politisk uenighet mellom hjemlandet og Aserbajdsjan.

21.05.19 13:28

Tirsdag kom Arsenal med en pressemelding der be bekrefter at Henrik Mkhitaryan ikke får dra med laget til Europa League-finalen, når de rødkledde fra London møter Chelsea i Baku.

Grunnen til at Mkhitaryan blir værende igjen er grunnet den politiske krangelen mellom Azerbaijan og Mkhitaryans hjemland, Armenia. Angrepsspilleren var heller ikke med da Arsenal spilte mot Qarabag tidligere i turneringen.

Armenia og Azerbaijan er i en pågående konflikt om Nagorno-Karabakh-regionen. Konflikten mellom de to nasjonene har pågått i flere tiår, og forholdene er såpass dårlig at Azerbaijan ikke ønsker å gi visum til armenske Mkhitaryan.

Les mer: - United og Swansea enige om overgang for høyrekanten

Formelt er Nagorno-Karabakh-området del av Aserbajdsjan, men er et selvstyrt armensk område. I 1988 prøvde derfor det lokale parlamentet å tilegne området til Armenia. I 1991 brøt det ut krig mellom de to partene.

Det er rapportert at 30.000 døde i krigen, mens godt over en million ble drevet på flukt. I 1994 ble det erklært våpenhvile, og Armenia tok kontroll over området.

Tidligere har blant andre Liverpool-trener Jürgen Klopp vært sterkt kritisk til at UEFA har valgt å legge Europa League-finalen til Baku.

Daily Mail skriver at UEFA har gitt sine garantier for Mkhitaryans sikkerhet under det potensielle oppholdet i Armenia, men Arsenal har siden konkludert med at de mener det er smartest at han blir værende igjen i London.

- Vi har gått igjennom alle muligheter for at «Micki» kan være med troppen, men dette å ha diskutert med ham og hans familie har vi kommet frem til at han ikke reiser med oss, skriver Arsenal på sine sider.

De uthever at de har vært i kontakt med UEFA, og påpeker at de anser det som «et stort tap» at de ikke får ha med seg den tidligere Manchester United-spilleren i sin tropp.

- Vi er også utrolig triste over at en spiller går glipp av en stor europeisk finale grunnet slike omstendigheter. Dette er noe man sjelden får oppleve i løpet av fotballkarrieren, skriver Arsenal videre.

Selv har Mkhitaryan tatt til Instagram for å forklare sin side av saken:

- Dette er en type kamp som ikke skjer veldig ofte, og jeg må innrømme at det sårer meg veldig at jeg går glipp av den. Jeg kommer til å heie på lagkameratene mine, skriver Mkhitaryan på sosiale medier.

Armeneren var med å vinne Europa League med United i 2017, da han scoret i finalen i Stockholm mot Ajax. United vant oppgjøret 2-0.

Den triste situasjonen har satt sinnene ordentlig i kok på sosiale medier, og flere anser det som en synd og en skam at Mkhitaryan går glipp av finalen grunnet politiske årsaker.

- Kanskje både Arsenal og Chelsea burde boikotte finalen for Mkhitaryan? Tenk om det var Hazard som ikke fikk dra, eller en engelsk spiller som ikke fikk være med til Baku. Dette er forkastelig, skriver Matt Law i The Daily Telegraph på Twitter.

Også den tyske journalisten Raphael Honigstein viser sin avsky på sosiale medier.

- Dette kan ikke skje. Baku burde miste sin rett til å være vertskap for kamper under EM i 2020, skriver han.

Meldingen om at Mkhitaryan går glipp av kampen får også Jan Åge Fjørtoft til å ytre sin mening på sosiale medier:

- Disse nyhetene er bekymringsverdige! UEFA setter opp en finale der sikkerheten til spillerne ikke kan garanteres, skriver Fjørtoft på Twitter.

Mkhitaryan er kaptein for det armenske landslaget, og står med 82 landsamper og 27 scoringer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.