OSLO/TOKYO (Nettavisen): Eivind Henriksen (30) forbedret sin egen norske rekord hele tre ganger i OL-finalen i sleggekast onsdag.

Innsatsen var til slutt nok til en sensasjonelt sterk sølvmedalje. I sitt tredje kast passerte oslogutten 80 meter for første gang i karrieren med 80,31. Det lengste kastet til veteranen landet imidlertid på smått utrolige 81,58 meter.

Henriksen inspirert av Warholm

Etter konkurransen forteller Henriksen til Nettavisen at han lot seg imponere av det Karsten Warholm gjorde dagen før. Henriksen tok litt av under Warholms løp.

25-åringen løp inn til gull og ny verdensrekord på 400 meter hekk tirsdag. Henriksen var tydelig rørt og nesten på gråten da han snakket om lagkameraten.

- Det var utrolig inspirerende å se ham løpe i går, sinnssykt gøy, sier han til Nettavisen.

- Alle som tar medalje her har jobbet hardt i mange år, så det er ikke noe mer fortjent enn alle andre som tar medalje, tenker jeg.

Han forteller om elleville tilstander på rommet da han så Warholm løpe.

- Ja, absolutt, det var helt sinnssykt. Det gikk en stol i veggen i går. Jeg har sånne fine stoler i OL-ringenes farger, så veggen er litt grønn nå. Det gikk hett for seg på rommet i går, sier han videre.

Warholm var ute på Instagram kort tid etter Henriksens overraskende sølvmedalje og hyllet den: «Aldri har en medalje vært så fortjent», skrev han.

- Helt fantastisk å få det ut

Henriksen forteller om en lang vei mot den sensasjonelle medaljen.

- Det har vært mange år med skader og mange gode år med trening de siste årene. Det er helt fantastisk å få det ut. Jeg vil tippe at begge oppvarmingskastene mine var på rundt 78, helt rolig og kontrollert. Jeg gjorde akkurat det samme som var planen i første omgang og det gikk 79, så da kjente jeg at nå kan jeg gjøre 80, sier Henriksen.

- Men jeg hadde aldri verden trodd at jeg skulle klare 81 og en halv. Det var sinnssykt digg å kaste i dag. Alt bare gikk av seg selv, sier sleggekasteren til pressen i Tokyo.

Wojciech Nowicki fra Polen vant sleggefinalen klart med 82,52 meter.

Kommentator i ekstase

- Den magiske grensen er brutt for Eivind Henriksen. Du verden som han leverer, ubrøt NRKs radiokommentator Jann Post etter sølvheltens første kast over 80 meter.

Det var bare Henriksens andre av tre norske rekorder for dagen.

- Tenk deg hvor mange timer han har vært på trening, løftet vekter, terpet teknikk og kjempet for seg selv, fortsatte Post.

- Det er ikke så mange som driver med det her i Norge. Han drømmer om å kaste 80 meter, og så sitter det for Henriksen. Det kan være et medaljekast.

Dramatikken var på ingen måte over der.

På et tidspunkt falt Henriksen ned til fjerdeplassen da han ble passert av Polens Pawel Fajdek. Den stillingen varte imidlertid ikke lenge.

Les også: Bolt-melding fikk Warholm til å glise

I femte runde klatret nordmannen ytterligere, til en smått sensasjonell andreplass, med 81,58 meter, fem centimetere foran Fajdek. Sistnevnte har for øvrig det beste sleggekastet i verden denne sesongen med 82,98.

- Du verden hvor han kaster. Det er ikke til å tro. Han kaster bare lengre og lengre. Han er på sølvplass. Det er noe magisk over det han gjør her, kommenterte Post.

NRK-kollega Vebjørn Rodal la til:

- Vi har spurt folk om Eivind Henriksen i forkant av denne sleggefinalen. Det som går igjen er «en sympatisk kar, en hardtarbeidende og strukturert kar, litt lavmælt og forsiktig. Ikke en kar som må stikke seg frem».

- En seier for strukturert arbeid, de lavmælte og litt beskjedne, oppsummerte den tidligere OL-vinneren på 800 meter.

Rekordras

Allerede i første finalekast forbedret Henriksen sin egen rekord fra tirsdagens kvalifiseringsomgang med 39 centimeter. Slegga landet da på 79,18 meter.

Deretter økte han rekorden sin igjen med utrolige 1,13 meter i tredje kast. Men det stoppet altså på ingen måte med det.

81,58 meter er nå den nye norske rekorden, over tre meter lengre enn Henriksens gamle norgesrekord fra før lekene i Tokyo.

Tjalve-utøver Henriksen viste solid OL-form også i tirsdagens kvalifisering, allerede i sitt første kast. 78,79 var da nok til både personlig rekord og norsk rekord med over en halvmeter.

I kvalifiseringen var Henriksen tredje best blant de tolv utøverne som kom seg videre. Mens alle finalistene kastet over 75,7 meter tirsdag, var det bare en av dem som endte med et svakere sluttresultat i finalen onsdag.