*Nettavisen* Sport.

Her blir han syndebukken

Foto: Chris Trotman / Getty / All Over Press

Tom Brady satte to rekorder i Super Bowl XLVI, men den gjeveste glapp med Wes Welker.

06.02.12 12:12

NY GIANTS - NEW ENGLAND PATRIOTS 21-17:

- Det var to gode lag i denne finalen. Det var tøft å score. Våre gutter bevarte troen og leverte stort spill, sier Eli Manning, som ble kåret til kampens viktigste spiller i Lucas Oil Stadium i Indianapolis natt til mandag.

Han har vært den store spilleren i NFL denne sesongen. Seks ganger under grunnserien ledet han New York Giants til comebackseirer i fjerde omgang. Han satte NFL-rekord med 15 touchdownpasninger i fjerdeomgangene, og viste at dette ikke var noen tilfeldighet ved å slå til i fjerde omgang også i Super Bowl.

Manning ble med andre ord den store seierherren for New York Giants. Det kunne fort ha endt annerledes.

Perfekt kast
New England Patriots ledet 17-15 i den 46. utgaven av Super Bowl i fjerde og siste omgang, og quarterback Tom Brady hadde ballen.

Klokka tikket mot slutten for New York Giants. Det var rundt fire minutter igjen.

Brady hadde én tanke i hodet: Banke inn den siste spikeren i kista. Han valgte å kaste langt, mot Wes Welker, som merkelig nok fikk løpe helt uforstyrret langt der fremme.

Kastet var perfekt. Rett i hendene på Welker.

Som glapp den.

Se episoden her:

HTML EMBED

Plutselig hadde New York Giants ballen. Og plutselig tikket ikke klokka så fort.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Chris Trotman / Getty / All Over Press

Satte to rekorder
Tom Brady, som tidligere i kampen hadde satt ny Super Bowl-rekord ved å treffe med 16 pasninger på rad (den forrige var på 13), som hadde satt ny rekord i antall pasningsmeter i Super Bowl (1277), fryktet at seieren skulle glippe.

I så fall ville også tangeringen av quarterbackrekorden for flest seirer i Super Bowl ryke. Joe Montana og Terry Bradshaw har fire. Brady kom til kampen med tre seirer, Manning med én.

Dette var faktisk første gang i Super Bowls historie at begge lag stilte med en quarterback som har vunnet Super Bowl før.

Giants' quarterback Eli Manning traff med pasning etter pasning og til slutt valgte Patriots å gi motstanderne fritt leide til en touchdown og ledelsen 21-17. Giants ville uansett ha tatt ledelsen gjennom en field goal, noe som ville ha tatt lenger tid og gitt Patriots mindre tid til å slå tilbake.

Ahmad Bradshaw forsøkte faktisk å stoppe rett før end zone, men fysikkens lov dro ham bakover og inn til en touchdown etter at han snudde seg i fart for å unngå nettopp dette.

- Jeg skrek til ham «ikke gjør det, ikke gjør det». Han prøvde å stoppe, men falt inn, smiler Manning.

Dette ga Tom Brady mer tid til å svare med en ny touchdown.

Brady hadde likevel bare ett valg igjen: Kaste langt og håpe på et mirakel. Det kom ikke. Giants forsvarte seg godt og tok vare på ledelsen helt til klokka sa stopp.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: David J. Phillip / AP

Stødig av Manning
Giants tok dermed sin andre Super Bowl på fire år. Akkurat som i 2008 endte New England Patriots opp som tapende finalist i NFL-sluttspillet.

- Jeg vil først og fremst gratulere Giants. Det er et godt lag som gjorde det vanskelig for oss. Det var likevel noen muligheter som glapp for oss der ute. Vi kunne kanskje ha gjort det litt bedre, og da kunne utfallet ha blitt annerledes, sier Tom Brady.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Rob Carr / Getty / All Over Press

Wes Welker sover neppe godt de neste dagene og ukene.

Både Brady og Eli Manning kastet godt. Manning endte med 296 yards og Brady med 276. Manning ble kåret til kampens viktigste spiller.

Enda viktigere for ham er det kanskje at han nå har forbigått storebror Peyton, som «bare» har vunnet Super Bowl én gang. Eli Manning har nå vunnet to ganger.

- Det ble en vill kamp. Det har vært en vill sesong. Jeg er stolt av laget vårt, sier Eli Manning i et Viasat-sendt intervju etter kampen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Christopher Polk / Getty / All Over Press

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Christopher Polk / Getty / All Over Press

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.