*Nettavisen* Sport.

Her blir Suarez knust av van Persie

Foto: Monatsje / PA Photos/ Reyters / NTB scanpix

Så viktige er superspissene som duellerer søndag.

09.01.13 18:02

Manchester Uniteds Robin van Persie og Liverpools Luis Suarez har så langt denne sesongen vært de to mest målfarlige spissene i Premier League.

Søndag står de på hver sin side av banen når rivalene Manchester United og Liverpool møtes søndag.

Goalgetteren van Persie har fortsatt i United der han slapp i Arsenal og banket inn 16 mål på sine 21 første ligakamper for Old Trafford-klubben.

For Suarez har det virkelig løsnet foran kassa og han har gjort 15 mål på 21 ligakamper. Han har med det doblet antall ligamål for Liverpool så langt denne sesongen.

Vi fjerner måltyvene
Begge spillerne er selvfølgelig uhyre viktige for sine lag. Begge har evnen til å score de avgjørende målene, i en liga der nesten alle kamper er jevne.

Spesielt Manchester United har vunnet mange kamper med ett mål denne sesongen, og evnen til å avgjøre tette kamper er grunnen til at klubben topper tabellen.

Liverpool på sin side har vært litt opp og ned prestasjonsmessig, men mye takket være Luis Suarez ligger ikke den røde klubben så altfor langt bak den viktige fjerdeplassen.

- Fotballkamper avgjøres av mål, og da er det viktig å ha en spiller som kan putte med jevne mellomrom, sier Premier League-ekspert Erik Thorstvedt til Nettavisen.

- Det hadde vært fint å fordele alle målene på så mange som mulig, og ikke være avhengig av én, men det ofte sånn at noen scorer mer mål enn andre, sier TV 2-profilen.

Men hva hadde skjedd om disse to supersentrale spillerne ikke fantes, eller spilte et annet sted, eller ikke var spesielt gode i fotball? Et morsomt eksperiment, tenkte vi. Ved å fjerne alle målene som de to spissene har scoret for sine respektive klubber, og deretter justere resultatet og regne om poengsummen, blir tabellen ganske annerledes. Det illustrer bra hvor viktge de to spillerne er for sine respektive klubber.

Uten målene til Suarez ville Liverpool mye lengre ned på tabellen, mens Manchester United ville vært plassert litt over midten på tabellen uten van Persies mål.

Luis Suarez
Vi starter med Liverpool og Suarez. Den dribleglade uruguayaneren har nettet 15 mål denne sesongen. Han står også bokført med tre assists - målgivende pasninger - i ligaen.

Allerede i andre serierunde nettet Suarez sitt første mål for sesongen. Det kom i 2-2-oppgjøret mot Manchester City på Anfield. I vårt eksperiment reddet han altså ett poeng for Liverpool.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det er mange variabler som må tas med i en fotballkamp, og hvem som scorer målet er bare en liten del av det, men i dette eksperimentet har vi kuttet det ned til beinet og vært kyniske.

Med sine 15 mål har Suarez på egen hånd reddet sju poeng for Liverpool denne sesongen. Det betyr at Merseyside-klubben ville stått med 24 poeng nå, uten disse målene.

Etter 21 serierunder er det ett annet lag som står med samme poengsum, Fulham, og med 15 mål fratrekk i målforskjellen ville Liverpool vært bak londonklubben på 13.-plass.

Liverpool ville stått med 19 plussmål og 26 baklengsmål, en forskjell på minus sju.

Om vi teller med assistene til Suarez blir det enda verre for Liverpool. Med de medregnet har han nemlig bidratt til fem poeng ekstra, altså 12 poeng. 31 minus 12 er som kjent kun 19 poeng.

Med denne poengsummen ville Liverpool kun hatt noen få lag bak seg på tabellen. De røde ville gått inn foran Aston Villa og bak Newcastle, på en 15.-plass.

Av tallene så ser vi at 2-5-seieren mot Norwich er den kampen der Suarez har vært mest avgjørende. Teller vi bort tre mål, pluss ett mål som resultat av hans assist, ville Liverpool tapt 2-1.

I stedet for tre poeng, ville Liverpool da stått igjen med null. I kamper der Suarez har vært med å redde uavgjort, blir det minus ett poeng på klubben, mens det i kamper der Liverpool egentlig har vunnet, men fratrekk av Suarez-scoringer gir et uavgjortresultat, vil det gi minus to poeng i utregningen.

Robin van Persie
Som United-supporter tenker du kanskje nå: «Puh, vi er heldigvis ikke like avhengig av vår spiss», og det stemmer kanskje på en måte, men, likevel ikke på en annen.

Uten van Persies scoringer har United scoret 38 mål i ligaen. Det er dobbelt så mye som Liverpool, som står bokført med 19 mål uten sin toppscorer.

Manchester United har nå en luke på sju poeng i toppen av Premier League, men under omstendighetene i vårt eksperiment ville tabellen altså sett ganske annerledes ut.

Klikk på bildet for å forstørre.

Old Trafford-klubben har plukket langt mer poeng enn Liverpool totalt, men van Persie har også med sine mål reddet flere poeng enn det hans kollega fra Uruguay har gjort.

Hovedgrunnen til dette er at United har vunnet svært mange kamper med ett mål.

For eksempel så scoret nederlenderen alle tre målene da Southampton ble slått 3-2 borte på St. Mary's. Uten dette hat tricket hadde nok turen hjem vært noe tyngre for gjestene.

Hvis vi kun ser på målene, så har van Persie reddet 19 poeng så langt denne sesongen. Han har scoret i en rekke kamper der United har vunnet med ett mål. Og slik sett sørget for at det har blitt tre poeng og ikke ett poeng til rødtrøyene. Han har dermed «reddet» to poeng i hver av disse ettmålsseirene.

Han scoret mot Arsenal på Old Trafford, han scoret mot City på Etihad, han scoret mot Chelsea på Stamford Bridge og han scoret mot Newcastle i Manchester. For å nevne noen kamper.

Hvis vi trekker fra 19 poeng fra Uniteds nåværende poengsum får vi 33 poeng, fortsatt mer enn Liverpool står med nå. Da hadde United vært nummer sju på tabellen.

Du husker sikkert at Luis Suarez hadde tre assists. Vel, van Persie har notert seg for hele seks assists og disse medregnet så har han reddet utrolige 26 poeng for de røde djevlene.

Det er halve poengfangsten denne sesongen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver / Mediehuset Nettavisen

Hvis vi trekker dette fra totalen vil United stå med 26 poeng, det samme som West Ham. Med 16 mål i minus ville United fortsatt hatt ti plussmål i målforskjellen og dermed vært nummer elleve

- Andre hadde scoret
Man kan selvfølgelig si at også Manchester City hadde vært dårligere uten Sergio Agüero, at Chelsea ville vært dårligere uten Eden Hazard og at Tottenham ville vært dårligere uten Gareth Bale, men denne gangen har vi altså valgt å fokusere på Suarez og van Persie, de to toppscorerne, som også møtes på Old Trafford til dyst i Premier League søndag.

- Hadde ikke van Persie og Suarez vært på banen, så hadde sikkert noen andre vært det og scoret de målene. Men det betyr selvsagt mye å ha en målscorer, sier Thorstvedt.

Den tidligere toppkeeperen tror Manchester United hadde tatt ligagullet denne sesongen, selv uten van Persie i troppen.

- Ja, jeg hadde tippet dem som ligamester før de kjøpte van Persie. Men det er klart, med ham på laget er de vanskelige å stoppe. Mye verre, faktisk, sier TV 2-profilen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det har jo kommet under mange ganger denne sesongen, men kommer tilbake kamp etter kamp etter kamp, og det er utrolig sterkt, sier den tidligere Tottenham-mannen.

- Suarez er enorm
Han mener også at nederlenderen og uruguayaneren er to spisser med litt forskjellig spisskompetanse.

- Suarez er enorm med ballen i beina på små flater. Der er det ingen i Premier League som kan måle seg med ham. Det er en av styrkene hans, sier Thorstvedt.

- Forrige sesong skjøt han mye i stolpen, eller rett utenfor. Han har jobbet med en del teknikker og har sørget for å sette ballen innenfor. Han jobber med det hele veien, sier han.

Tidligere denne måneden hentet Liverpool også inn spissen Daniel Sturridge for å gi Suarez hjelp på topp. Thorstvedt er spent på hvordan dette vil slå ut.

- Ja, det blir spennende å se hvordan Liverpool stiller opp nå. Med Sturridge på plass kan det fort bli en ny rolle på Suarez, sier han.

Van Persie har lenge vært en anerkjent målscorer i Premier League, men har tidligere slitt mye med skader. Thorstvedt tror det å spille i United har vært bra for spissen.

- Problemet med ham har først og fremst vært skader. Så lenge han spiller, så scorer han mål. I United har de såpass stor tropp, så han får hvile litt oftere, sier eksperten.

- Suarez er nok litt mer individuell enn van Persie, men jeg tror nederlenderen er mer våken på det rundt seg og ser andre spillere. Derfor har han flere assists, sier Thorstvedt.

Lagene, og spissene, møtes som nevnt til dyst søndag. Da håper nok både Suarez og van Persie å pynte på målstatistikken.

HTML EMBED
Get Adobe Flash player
addCustomPlayer('16i1m8ibj77gv1lm2nquhf86nu', 'C4473D7CA3E4464BB37427E0BB13D300', '1ko4490xj4py41v7ahzmrsantz', 468, 464, 'perf16i1m8ibj77gv1lm2nquhf86nu-1ko4490xj4py41v7ahzmrsantz', 'eplayer14');

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.