Gå til sidens hovedinnhold

Her er årets friidrettsutøver

Verdens raskeste mann ble hedret søndag.

Monaco (NTB-Per-Kristian Eriksen): Usain Bolt og Jelena Isinbajeva ble som ventet kåret til årets mannlige og kvinnelige friidrettsutøver på den store friidrettsgallaen i Monaco søndag.

Bolt vant tre OL-gull i Beijing og satte tre verdensrekorder, mens Isinbajeva vant suverent i stav med 5,05 meter som også var verdensrekord.

– Jeg har som motto at ingenting er umulig. Denne sesongen har vel vist at det er sant. Jeg ser på det som en enorm ære å bli kåret til årets mannlige friidrettsutøver, sa Bolt da han fikk prisen søndag kveld.

Han vant 100 og 200 meter i Beijing med rekordtidene 9,69 og 19,30. Deretter løp han tredjeetappen på Jamaicas lag på 4 x 100 meter stafett. Det endte også med verdensrekord.

Isinbajeva har slitt litt de to siste sesongene, men slo kraftig tilbake i Beijing.

– Nå vinner jeg dette trofeet for tredje gang, og det er fantastisk i seg selv, men etter alle de problemene jeg har slitt med etter at jeg byttet trener og teknikk, så vil jeg si at jeg gleder meg mer over å bli årets kvinnelige friidrettsutøver nå, enn jeg gjorde første gangen jeg fikk denne prisen, sa hun.

Videospill
– Jeg kommer nok til å bruke noen penger på å kjøpe flere videospill, smilte og fleipet Bolt da han ble spurt hva han skulle bruke de 100.000 dollarene (ca. 700.000 kroner) til. Det er nemlig det sjekken fra Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) lyder på.

– Hva med deg, Jelena, hva kommer du til å bruke pengene til?

– Jeg fortalte dere fredag at jeg har kjøpt meg en temmelig dyr kjole til denne festen. Nå får jeg i alle fall betalt den. Halvparten av pengene går med til det, smilte den sjarmerende russiske stavstjernen.

– Etter at jeg la om stilen og begynte å trene inn en ny teknikk visste jeg at det ville bli noen problematiske sesonger for meg. Mange har tvilt på om jeg ville være i stand til å komme tilbake på rekordnivå igjen. Nå har jeg vist det. Derfor er jeg utrolig stolt, sa hun.

Isinbajeva sendte også noen gode tanker til sin nye trener.

– At så mange tvilte på meg etter at jeg byttet trener og teknikk, virket positivt inn på meg. Det gjorde meg motivert til å satse enda hardere. Nå er målet mitt å sette en rekord som kan stå for alltid, sa hun smilende.

Ikke forandret
Usain Bolt ble spurt om den enorme suksessen han har opplevd i år har forandret ham som person.

– Nei, jeg er meg selv. Gullmedaljene fra Beijing og verdensrekordene har ikke forandret meg i det hele tatt. Jeg er akkurat den samme gutten jeg alltid har vært, sa Bolt som ikke visste hva han kan være god for på 100 meter.

– Dere må spørre treneren min om det. Han sier at jeg kanskje kan klare å løpe ned på 9,52. Jeg kan love dere at neste gang det er mesterskap skal jeg løpe for fullt helt til mål og ikke starte feiringen før målstreken som i Beijing, sa han.

Jelena Isinbajeva mente at hun kan greie 5,15 eller 5,20 om noen år.

– Treneren min mener at det er cirka en meter forskjell på menn og kvinner i stav. Da må jeg heve persen og rekorden min i alle fall ti centimeter, sa hun på den internasjonale pressekonferansen i Monaco søndag.

Bolt sjokkerte
– Bolt sjokkerte meg med de fantastiske løpene sine i Beijing. Jeg fulgte med ham og gledet meg veldig over det han presterte, men hvordan han klarte å få det til, å vinne tre OL-gull og sette tre verdensrekorder, forstår jeg ikke, sa Isinbajeva.

– Hver gang jeg setter rekord er jeg helt tom i flere dager etterpå. Jeg ville ikke være i stand til å gå på banen og forbedre rekorden min etter bare noen få dager. Det klarte Bolt i Beijing, og det imponerer, mente stavdronningen.

Bolt ga uttrykk for at han er minst like imponert over Isinbajeva.

– Jelena får det til å se så lett og enkelt ut, men som topputøver selv vet jeg hva det koster å prestere som henne. Hun får dessuten idretten til å virke estetisk. Når hun hopper er det som å se på et kunstverk, skrøt Usain Bolt. (©NTB)

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken