Gå til sidens hovedinnhold

Her er årets komet

Han har studert teknikken til Ole Einar Bjørndalen siden tenårene. Møt årets skiskytterkomet.

RUHPOLDING (Nettavisen): Hørt navnet Rune Brattsveen? 23-åringen og snekkerlærlingen fra Nordre Land kom som et frisk pust inn i verdenscupsirkuset i november. Nå - halvannen måned senere – er han fast medlem på verdenscuplaget. Og han har gjort seg fortjent til plassen: Unggutten har allerede flere plasseringer blant de 15 beste. Og han er så godt som klar for VM.

- Jeg har trent godt i mange år. Det er nok hovedgrunnen til at jeg gjør det så bra, sier han beskjedent.

Prioriterer skyting
For to år siden ble han slått ut av kyssesyken og trente ikke på tre måneder. Fjoråret brukte rekruttlandslagsløperen på å bygge seg opp igjen.

- I sommer la jeg ned mye jobb på skytedelen. Det har jeg fått igjen for.

- Hva synes du om nivået?

- Jeg er overrasket over at jeg har gjort det så bra. Det har skjedd mye på kort tid, og jeg syns det har gått relativt greit å hevde seg blant de beste. Det er en god følelse å se at man kan hevde seg blant verdens beste. Det er fortsatt et stykke igjen før jeg kan kjempe helt i toppen, men jeg er fersk på dette nivået og trenger tid. Jeg er fortsatt ung, sier han.

Lærer av de beste
Brattsveen har alltid vært ung og lovende. Og han har - som mange andre skiskyttere - studert Ole Einar Bjørndalen. Nøye.

- Jeg vet ikke hvor mange timer jeg har brukt på å studere teknikken til Ole Einar. Jeg har slitt ut noen videokassetter. Han har alltid vært mitt store forbilde, sier han.

Når man daglig trener med flere av verdens beste skiskyttere, er det mye man kan lære.

- Jeg plukker opp småting hele tiden, men gjør aldri det samme som for eksempel Ole Einar eller Halvard (Hanevold). Jeg må gjøre det jeg føler meg trygg på og det som er best for meg.

- Jeg spør Ole Einar hele tiden, og jeg får svar. Han har kommet med mange gode tips og råd, forteller Brattsveen.

Sunne hobbyer
Han holder på å utdanne seg som snekker ved siden av skiskytingen.

- Det er bare sunt å ha noe annet å tenke på enn bare trening.

- Hva gjør du når du skal koble av?

- Da stikker jeg til skogs, enten med fiskestanga eller med jaktbørsa. Jeg prøver også få tid til å være sammen med venner. Jeg er ikke typen som tenker skiskyting 24 timer i døgnet. Det er ikke meg.

Fortsetter han i samme spor, må utstyrsleverandørene regne med å legge atskillig mer penger i potten for å sikre seg stortalentet. Til våren utløper utstyrsavtalene.

- Vi får ta det når den tid kommer. Jeg tenker ikke noe på det.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem