Her er årets lag i Premier League

Foto: Montasje / AFP / NTB scanpix

Sjekk Nettavisens kåring.

03.05.13 18:22

Premier League-sesongen 2012/13 nærmer seg slutten. Manchester United er allerede seriemestere, mens både QPR og Reading har rykket ned.

Dermed er det på tide for oss å kåre «årets lag» i den engelske toppdivisjonen.

Som alltid har profilene vært mange, og prestasjonene spektakulære. Robin van Persie, Luis Suarez og Gareth Bale er blant dem som har imponert oss stort.

Totalt sett har de offensive kreftene imponert mer enn de defensive kreftene i denne utgaven av Premier League, synes vi, og vårt lag bærer derfor også preg av dette. En rekke tøffe avgjørelser måtte tas før vi landet på elleve spillere. Noen ga seg selv, mens andre sikkert vil være høyst omdiskuterte.

Laget er plukket ut av Nettavisens sportsredaksjon, men innspill fra dere lesere på vår Facebook-side er også tatt med i betraktningen denne gangen. Er du enig eller uenig i vår vurdering? Ta gjerne diskusjonen i kommentarfeltet under.

I et noe utdatert 3-4-3-system har vi plassert våre favoritter fra denne sesongen. Vi løper kanskje en risiko i de bakre rekker, men skyter så definitivt ikke med løskrutt framover.

Systemet betår av en keeper bakerst, to backer, én stopper, to stentrale midtbanemenn, to offensive kanter, en offensiv playmaker og to spisser. Tanken var å kunne gi så mange som mulig av de spillerne vi mente fortjente en plass på «årets lag» innpass. Samtidig ønsket vi også å hylle de mange offensive bidragene som har preget Premier League i 2012/13-sesongen.

LES OGSÅ: Nettavisen kåret årets lag for 2011/12

Keeper:
Simon Mignolet (Sunderland)
Keepervalget var et av de tøffeste i kåringen. Mange burvoktere har imponert denne sesongen, og Joe Hart (Man City), Asmir Begovic (Stoke), David De Gea (Man Utd) og Petr Cech (Chelsea) var alle verdige kandidater. I redaksjonen klarte vi ikke å bli enige om et soleklart valg, men landet til slutt på Sunderlands Simon Mignolet. Den belgiske landslagsmannen har vært en gigant bak hos Sunderland, og klubben har mye å takke 25-åringen for. Uten slik klasse bakerst ville Sunderland virkelig vært ute og kjøre i år.

Forsvar:
Pablo Zabaleta (Man City)
En av Premier Leagues mest undervurderte spillere har det tidligere blitt hevdet om Zabaleta, men denne sesongen har argentineren virkelig stått fram i rampelyset. Zabaleta er en moderne back, som har funnet sin plass i et gjerrig City-forsvar. Han har i tillegg offensive bidrag som er gull verdt for det lyseblå laget. Zabaleta er fortsatt bare 28 år, og er inne i sin beste periode som spiller. Fikk tøff konkurranse av unge Rafael fra Manchester United om plassen på laget.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jan Vertonghen (Tottenham)
Den tidligere Ajax-spilleren var sagnomsust allerede før han kom til balløya, og belgieren har levert i debutsesongen. 26-åringen har bidratt offensivt og defensivt. Vertonghen kan også bekle både backplass og midtstopperplass, noe som er et pluss. Han blir nok en svært viktig brikke i det laget André Villas-Boas ønsker å bygge opp, og må også regnes som et av sesongens beste kjøp i Premier League.

Leighton Baines (Everton)
Leigthon Baines har levert stabilt fra sin venstreback i flere år nå, og er muligens en smule undervurdert, selv i England. 28-åringen har enorme kvaliteter både offensivt og defensivt, han har målfarlige innlegg og en frisparkfot i ypperste klasse. Baines har scoret fem mål for et Everton i medvind denne sesongen, og er blant dem som virkelig fortjener en plass på årets lag.

Midtbane:
Juan Manuel Mata (Chelsea)
Den lekne spanjolen har levert en fantastisk sesong. Ifølge Premier Leagues offisielle rangering har bare Gareth Bale og Robin van Persie vært bedre enn Mata denne sesongen. Så langt har det blitt ti scoringer og 17 assists på Chelsea-stjernen. Det er 27 mål totalt. Pasningene, blikket og spillegleden har gjort 25-åringen til en favoritt både på Stamford Bridge og i Premier League.

Klikk på bildet for å forstørre.

Michael Carrick (Man Utd)
Drivkraften på midtbanen hos seriemesterne. Carrick er kanskje ikke den som stjeler overskriftene hele tiden, men den tidligere West Ham- og Tottenham-mannen gjør en svært viktig jobb på midtbanen. Har også såpass mange bidrag offensivt at han kan karakteriseres som mer enn en ryddegutt. 31-åringen nyter enorm tillit hos sir Alex Ferguson, og det med rette.

Marouane Fellaini (Everton)
Den digre belgieren med det luftige håret er en gigant på midtbanen til Everton. Spesielt i første halvdel av den inneværende sesongen var Fellaini i en klasse for seg selv i rollen. 25-åringen bidrar både offensivt og defensivt på banen, og er en tøff nøtt å knekke på dødball. Elleve mål fra 28 ligakamper så langt er det få andre i Fellainis rolle som kan skilte med.

Gareth Bale (Tottenham)
Waliseren har levert en av sine beste sesonger i karrieren. I skrivende stund har den anvendelige angrepsspilleren nettet 19 ganger på 29 kamper for Tottenham, og vært den mest sentrale spilleren i det som kan bli en svært god sesong for londonklubben. Ble kåret til både «årets spiller» og «årets unge spiller» av spillerforeningen i Premier League. Bale måtte med på laget.

Angrep:
Miguel Perez Cuesta (Swansea)
Vi hadde veldig lyst til å ha med denne målfarlige spanjolen på vårt «årets lag». Så langt har han nettet 17 mål på 30 ligakamper for Swansea denne sesongen og vært et friskt, friskt pust i Premier League. Vi velger å legge Michu rett bak spissduoen i vårt spesialkomponerte 3-4-3-system. Det var mange gode kandidater til denne plassen, men Michu kapret den til slutt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Robin van Persie (Man Utd)
Ble hentet til Manchester United for å score mål, og har gjort det fra omtrent første spark på ballen. Står bokført med 25 scoringer for mesterne og det kan fort bli flere før sesongen er over. Mange mente 24 millioner pund var en stiv pris for en 29-åring, men de fleste er nok enige om at sir Alex Ferguson visste hva han gjorde nå. Van Persie fikk også en etterlengtet ligatittel, etter mange sesonger i England.

Luis Suarez (Liverpool)
Den omstridte spissen har stjålet overskrifter både på godt og vondt denne sesongen. 23 mål på 33 kamper sier likevel sitt om at uruguayaneren har levert sportslig for et Liverpool som tidvis har slitt i ligaen. Ikke bare scorer Suarez rikelig med mål, men han skaper også en hel masse for lagkameratene. Ser man kun på sportslige prestasjoner, kan få måle seg med det Suarez har levert i år.

(saken fortsetter under bildet)

Laget vårt satt i system (3-4-3 / 3-5-2):

HTML EMBED

Spillerforeningens (PFA) priser 12/13:
Slik er spillerforeningens lag: David De Gea (Man U); Pablo Zabaleta (Man City), Rio Ferdinand (Man U), Jan Vertonghen (Spurs), Leighton Baines (Everton); Juan Mata (Chelsea), Eden Hazard (Chelsea), Michael Carrick (Man Utd), Gareth Bale (Spurs); Luis Suarez (Liverpool), Robin van Persie (Man Utd).

Årets spiller (spillerforeningen): Gareth Bale (Tottenham)
Årets unge spiller (spillerforeningen): Gareth Bale (Tottenham)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.