Som medlem av en celeber kvintett som har vunnet de tre store etapperittene, er Alberto Contador pent nødt til å akseptere favorittstempelet foran Giro d’Italia.

Dopingsaken til tross, spanjolen har levert en gnistrende innledning på 2011-sesongen. Iført Saxo Bank-drakten, har 28-åringen allerede to sammenlagtseirer i beltet (Murcia og Katalonia).

Overfor Marca snakker han ut om hvilke ryttere han tror vil følge ham tettest i årets ekstremutgave av det italienske etapperittet.

- Slik jeg vurderer det, finnes det mange utfordrere. Det handler ikke om å navngi noen, for man glemmer alltid noen, men jeg tror de som er mest motivert og har størst ansvar, er Vincenzo Nibali, Michele Scarponi og Denis Mensjov, sier Contador til avisen.

Nummer tre som hjelperytter
Nibali vant fjorårets Vuelta a España, og ble nummer tre i fjorårets giro etter å ha agert som hjelperytter for vinneren, Ivan Basso.

Michele Scarponi tok fjerdeplassen i Verona og har dokumentert strålende form i deler av vårsesongen. Mensjov stiller i tospann med Carlos Sastre til girostarten i Torino, og har ikke mottatt invitasjon til årets Tour de France for seg og sitt Geox-TMC.

Det bør bety at spanjolene satser alt på vårens vakreste eventyr, i stedet.

Store tidsdifferanser
Men årets fryktinngytende rute vil definitivt bety på store tidsdifferanser og en del overraskelser i sammendraget.

Dersom man sitter med i det rette bruddet, kan man ta mye terreng på konkurrentene på én eller flere av de sju etappene som har målgang på fjelltopper.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Contador har notert seg en rekke ryttere som ligger og vaker rett under sjiktet han nevnte ovenfor.

- Bak disse finner man en gruppe med viktige menn som Roman Kreuziger, Igor Antón, Joquin Rodriguez og Carlos Sastre. I tillegg finnes det en rekke andre ryttere som kan overraske med dagsformen, mener Contador.

- Jeg var uforberedt i 2008
Selv vant han rittet i 2008, men mener forutsetningene han hadde den gangen, er langt dårligere enn tilnærmingen han har hatt til denne utgaven av giroen.

- Sammenlignet med 2008-versjonen, er det store forskjeller. Da hadde jeg ingen referansepunkter i forhold til giroen. Jeg visste ikke hvem som startet, hvordan løypeprofilene var eller hvem som var mine farligste konkurrenter. Jeg visste ingenting. I år kjenner jeg godt til rytterne som starter, løypa og jeg har vært i stand til å gjøre unna gode forberedelser, forteller han.

Contador kikket blant annet nærmere på etappe 15 (230 kilometer mellom Conegliano og Gardeccia), samt etappene som avsluttes på toppen av Monte Zoncolan og et stykke opp på Grossglockner (etappe 13 og 14), i slutten av mai.

- Dette blir mitt hardeste ritt noensinne, konkluderte han da.

Sekundstrid i Milano
Spanjolen har også kikket nærmere både på bakketempoen i Nevegal (den 16.-etappen) og avslutningen i Milano (også det en tempoetappe).

- Bakketempoen inneholder mange utfordringer. Tempoetappen i Milano blir også vanskelig, ettersom beina kommer til å være helt utslitt.

- Det kan fort bli svært avgjørende for ryttere som ligger nær hverandre i sammendraget, spår Contador.

Giro d’Italia følges LIVE på procycling.no, og deler av etappene vil også vises direkte på TV2 og Eurosport. Rittet arrangeres fra 7.-29. mai.