*Nettavisen* Sport.

Her er de greske guder

Det er mye rutine, men få mål blant Hellas' 22 utvalgte mot Norge lørdag.

05.10.06 15:13

Den greske troppen består av en rekke spillere som har vært ute en vinternatt før.

Hele 13 av de 22 som er aktuelle for kampen mot Norge var med i troppen som tok EM-gull i 2004. Til sammen har den greske troppen 783 landskamper fordelt mellom seg.

Men Hellas er kjent for en kynisk spillestil, og det gjenspeiler også antall landslagsmål blant Otto Rehhagels menn. Totalt har de ti utespillerne scoret 60 mål med flagget på brystet.

Panathinaikos og Olympiakos er storleverandører av spillere. 13 av spillerne har vært innom Panathinaikos, mens ni har spilt eller spiller for Olympiakos. Bare keeper Antonios Nikopolidis har spilt for begge klubbene. De fire spillerne som ikke har spilt for noen av storklubbene er Theodoros Zagorakis, Konstantinos Katsouranis, Ioannis Amanatidis og Georgios Samaras.

KEEPERE:
Antonios Nikopolidis

Olympiakos
35 år
73 landskamper

Grekernes udiskutable førstevalg mellom stengene. Skapte bråk i hjemlandet da han gjorde det «umulige» - å gå fra Panathinaikos til erkerival Olympiakos. Var stjerne i Panathinaikos, men da klubbledelsen holdt ham utenfor laget fordi de ikke ble enige om detaljene i en ny kontrakt, rant det over for den sindige 35-åringen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Spiller med nummer 71 på ryggen for klubblaget. Et nummer som henspeiler på året han ble født. Var stødig og god gjennom hele EM i Portugal. Var i All Star-troppen etter mesterskapet.

Konstantinos Chalkias
Aris
32 år
5 landskamper

Er vant til å sitte på benken for Nikopolidis. Gjorde det i en årrekke i Panathinaikos før han fikk sjansen da Nikopolidis kom på kant med klubbledelsen. Men da Nikopolidis forsvant, hentet klubben inn en ny førstekeeper og Chalkias forsvant til Portsmouth. Der tabbet han seg nærmest umiddelbart ut og det tok ikke lange tiden før han forsvant til spanske Real Murcia. Han er nå tilbake i hjemlandet og har gjennom godt spill for Aris fått fornyet tillit i landslagstroppen. Var med i EM i 2004, men var aldri på banen.

FORSVARSSPILLERE:
Giourkas Seitaridis
Atlético Madrid
25 år
44 landskamper

Høyreback som storspilte i EM og storklubbene lå langflate for å sikre seg underskriften hans. Endte opp i Porto, men klarte aldri å leve opp til forventningene. Han ble solgt til Dinamo Moskva, hvor han var i ett år før han i sommer havnet i Atletico Madrid. Er en offensiv back, som også kan spille midtstopper og på midtbanen. Var en av få unggutter i EM-troppen i 2004 og var blant spillerne i All Star-troppen etter mesterskapet.

Sotirios Kyrgiakos
Eintracht Frankfurt
27 år
21 landskamper
1 mål

Er kjent som gresk fotballs råskinn. Det Kyrgiakos mangler av fart, tar han igjen med tøffe taklinger. Ble kulthelt blant Panathinaikos-fansen da han taklet Olympiakos-stjernen Giovanni til det rant over for brasilianeren. Giovanni sparket etter ham og ble utvist. Etter to sesonger i greske Rangers, dro han i sommer til Eintracht Frankfurt. Gikk glipp av EM i 2004 på grunn av skade.

Panagiotis Fyssas
Hearts
33 år
55 landskamper
4 mål

Som de fleste andre i grekernes tropp, har han vært innom Panathinaikos i løpet av karrieren sin. Var en av få utenlandsproffer i EM-troppen i 2004. Han spilte den gang for Benfica hvor han kom på scoringslisten i cupfinalen i 2004. Venstrebacken spilte samtlige kamper i EM. Gikk noe overraskende til skotske Hearts foran forrige sesong, hvor han er blitt en av klubbens mest populære spillere.

Georgios Anatolakis
Olympiakos
32 år
17 landskamper

Har vært en trofast sliter for Olympiakos, og er en av to spillere som har vært med på klubbens mange oppturer fra slutten av 1990-tallet og frem til i dag. Til tross for stødig stopperspill for Trond Sollieds mannskap, har det vært langt mellom sjansene på landslaget. Er sterk i luften og har scoret en rekke viktige mål for klubblaget. Debuterte for Hellas så langt tilbake som i 1996, men forsvant ut i kulden i 1999 og var først tilbake på landslaget høsten 2005.

Klikk på bildet for å forstørre.

Loukas Vyntra
Panathinaikos
25 år
10 landskamper

Ble født i Tsjekkia, men vokste opp i Hellas. Kom til Panathinaikos i 2004 som midtstopper, men da Giourkas Seitaridis forsvant etter EM ble han omskolert med hell til høyreback. Fikk sin landslagsdebut i VM-kvalifiseringskampen mot Ukraina i juni i fjor.

Ioannis Goumas
Panathinaikos
31 år
38 landskamper

Kaptein i Panathinaikos og har vært i klubben i hele sin karriere, hvor han i en årrekke har vært en sentral spiller. Men han har aldri helt slått til på landslaget. Var i EM-troppen i 2004, men kom aldri på banen. Etter mesterskapet har han gått inn og ut av troppen. Han var ikke med i grekernes første EM-kvalifiseringskamp mot Moldova, men er nå med som erstatter for skadde Treianos Dellas. Sterk midtstopper som også har fart.

Christos Patsatzoglou
Olympiakos
27 år
16 landskamper

Kjempet med Giourkas Seitaridis om høyrebackplassen i kvalifiseringen til EM, men en stygg skade ødela hans deltakelse i Portugal. Han ble behandlet med kortisonsprøyter for å holde en skade i akillessenen i sjakk, men da det smalt, smalt det skikkelig. Etter over to år på sidelinjen, med utallige operasjoner, er han nå tilbake for fullt. Ble hentet inn i troppen da Dimitris Papadopoulos og Panagiotis Lagos meldte forfall.

Michalis Kapsis
Olympiakos
32 år
32 landskamper
1 mål

Var egentlig ikke i troppen, men i likhet med Patsatzoglou ble han hentet inn i troppen. Sammen med Treianos Dellas utgjorde han Hellas' fantastiske midtforsvar under EM i Portugal. Dro til Bordeaux etter mesterskapet, men fant seg ikke til rette. Dro hjem til Olympiakos, men har slitt med skader i det siste. Regnes som grekernes beste markeringsspiller, og har tatt blant andre Raul og Andrej Sjevtsjenko totalt ut av kamper.

MIDTBANESPILLERE:
Stylianos Giannakopoulos
Bolton Wanderers
32 år
61 landskamper
12 mål

Klikk på bildet for å forstørre.

Hellas største stjerne i øyeblikket, og den som har opplevd størst suksess av EM-heltene. Startet karrieren i Ethnikos Asteras og var tre år i Paniliakos før han dro til Olympiakos i 1996. Vant serien i hver av sine sju sesonger i den greske storklubben, og ble kåret til årets spiller før han dro til Bolton i 2003. Har etablert seg som en topp Premier League-spiller, og har i lang tid vært ønsket av Liverpool. Er en teknisk god kantspiller, som har et godt skudd.

Angelos Basinas
Mallorca
30 år
71 landskamper
4 mål

Defensiv midtbanespiller, som var veldig viktig da Hellas vant EM. Gikk gradene i Panathinaikos og var kaptein frem til klubben lot ham få gå gratis til utlandet som takk for lang og tro tjeneste. Etter 15 sesonger i Panathinaikos gikk turen videre til Mallorca, hvor han raskt ble en nøkkelspiller. Har et tungt og godt skudd.

Georgios Karagounis
Benfica
29 år
55 landskamper
4 mål

En anvendelig spiller, som kan spille over alt på midtbanen. Ble helt i hjemlandet da han ofret alt for laget i EM-semifinalen mot Tsjekkia, og endte opp med å måtte stå over finalen. Er tøff i duellene, og måtte faktisk sone karantene to ganger i løpet av EMs seks kamper. Har som de fleste andre i grekernes tropp vært innom Panathinaikos, og i 2003 skrev han under for Inter. Han forlot den italienske storklubben til fordel for Benfica foran forrige sesong. Har en vanvittig skuddfot, og en mann Norge skal passe seg for dersom Hellas får frispark i gode posisjoner.

Konstantinos Katsouranis
Benfica
27 år
31 landskamper
1 mål

Blir sett på som fremtidens midtbanegeneral i Hellas. Er mannen som skal overta etter Angelos Basinas og Theo Zagorakis som sjef i maskinrommet. Har vært sentral for AEK Aten de siste årene, men tok i sommer steget ut i den store verden og ble lagkamerat med Georgios Karagounis i Benfica. Trives best sentralt på midtbanen, men er også blitt brukt både som midtstopper og spiss.

Pantelis Kafes
Olympiakos
28 år
29 landskamper
4 mål

Er noe så ugresk som en kreativ midtbanespiller. Er blitt hyllet for sine lekre gjennombruddspasninger for Olympiakos, men sliter med stabiliteten. Kan variere veldig prestasjonene. Fikk sin EM-medalje selv om han ikke var på banen i Portugal. Spilte sju sesonger for PAOK før han havnet i Olympiakos.

Theodoros Zagorakis
PAOK
34 år
118 landskamper
3 mål

En legende i Hellas. Ingen har spilt flere landskamper enn den tidligere Leicester-spilleren. Var lagkaptein og ledet sine tropper på perfekt vis til EM-gull i Portugal for to år siden. Ble kåret til mesterskapets beste spiller for måten han styrte et taktisk klokt gresk lag. Ligger som oftest som en sweeper på midtbanen, like foran forsvarsrekken. Dro til Bologna etter EM-triumfen, men da klubben rykket ned kunne de ikke lenger betale lønnen hans og lot ham gå gratis til PAOK, klubben han slo gjennom i på begynnelsen av 1990-tallet. Over 5000 supportere sto på flyplassen og tok imot den hjemvendte sønnen. Scoret sitt første landslagsmål mot Danmark, i sin landskamp nummer 101.

ANGRIPERE:
Ioannis Amanatidis
Eintracht Frankfurt
24 år
11 landskamper

Er født i Hellas av greske foreldre, men flyttet til Tyskland som niåring. Fikk sitt gjennombrudd på fotballbanen for Stuttgart, men mangelen på tillit gjorde at han dro til Eintracht Frankfurt i 2003. Men da klubben rykket ned, dro han til Kaiserslautern. Eintracht Frankfurt rykket opp igjen etter en sesong, og forrige sesong scoret Amanatidis tolv mål i Bundesliga for Jørn Andersen- og Jan Åge Fjørtofts gamle klubb. Var en del av EM-troppen i 2004.

Dimitrios Salpingidis
Panathinaikos
25 år
11 landskamper

Ble hovedmannen i tidenes største overgang i gresk fotball da han gikk fra PAOK til Panathinaikos i sommer. PAOK mottok 1,8 millioner euro pluss tre spillere for spissen. Til sammen hadde overgangen en verdi på 5 millioner euro. Ble toppscorer i gresk andre divisjon på utlån til Kavala og ble hentet tilbake til PAOK, hvor han fikk kapteinsbindet i en alder av 21 år. Han scoret hattrick i sin debut for Panathinaikos, men har fortsatt til gode å score på landslaget.

Angelos Charisteas
Feyenoord
26 år
53 landskamper
14 mål

Har for alltid en plass i alle greske fotballhjerter etter at han ble matchvinner i EM-finalen mot Portugal. En stor og sterk spiss, som i de fleste kamper må slåss alene på topp for Hellas. Ble anbefalt av Otto Rehhagel til Werder Bremen, og scoret fire mål da nord-tyskerne vant Bundesliga i 2003/04-sesongen. Dro til Ajax året etter for å få mer spilletid, men da Henk Ten Cate ble ansatt som ny trener i sommer, fikk han beskjed om at han ikke lenger var i klubbens planer. Turen gikk videre til Feyenoord, hvor han foreløpig har til gode å finne nettmaskene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nikolaos Lyberopoulos
AEK Aten
31 år
46 landskamper
10 mål

Er en av de mest populære spillerne gjennom tidene i Panathinaikos. Var den store yndlingen og helten, men siden han var en lokal spiller ville aldri klubbledelsen gi ham lønn på nivå med klubbens utenlandske spillere. Det fikk ham til å forlate klubben i sitt hjerte i 2002. Var lenge aktuell for Juventus, Marseille og Lens, men endte opp i AEK Aten. Kan spille både på midtbanen, flankene og som spiss. Scoret målet som senket Moldova. Var ikke med i EM.

Theofanis Gekas
Bochum
26 år
10 landskamper

Lynrask spiss som kom fra ingensteds og tok den greske toppserien med storm i 2004/05-sesongen. Ble toppscorer med 18 mål etter en halv sesong i Kallithea og resten i Panathinaikos. Er på lån til Bochum denne sesongen og scoret nylig sitt første bundesligamål. Er en veldig god kontringsspiller, og kan få spilletid dersom Norge tar ledelsen.

Georgios Samaras
Manchester City
21 år
4 landskamper
2 mål

Er mannen som skal lede Hellas angrep i årene som kommer. Dro til Nederland og Heerenveen som 16-åring, og gikk spisskolen i klubben som har gjort blant andre Ruud van Nistelrooy og Klaas Jan Huntelaar til toppspisser. Ble den dyreste greske spilleren i historien da Manchester City kjøpte ham for en sum som kan vokse til seks millioner pund forrige sesong. Fikk sin landslagsdebut i februar, og står nå med to mål på fire kamper.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag