*Nettavisen* Sport.

Her er den hemmelige dopinglisten

Foto: Tim De WAele (©TDWSport.com)

UCI har gitt samtlige ryttere i Tour de France karakter etter hvor «mistenkelige» de er. Sjekk listen her!

13.05.11 16:47

Foran 2010-utgaven av Tour de France avga samtlige deltakere dopingprøve. På bakgrunn av disse, og informasjon fra rytterne biologiske blodpass, satte UCI (det internasjonale sykkelforbundet) deretter opp en tallkarakter ved hvert navn, og distribuerte listen ut til alle dopingkontrollørene.

Edvald Boasson Hagen (Team Sky) og Thor Hushovd (Garmin-Cervélo) er altså med på listen i kraft av at de startet rittet i Rotterdam i fjor.

Jo høyere verdi man har på en skala fra 1 til 10, jo større er mistanken om at rytteren har foretatt seg noe ulovlig.

Hele tabellen står i fredagens utgave av sportsavisen L’Équipe, og den har blitt gjengitt av flere nettsteder.

Topper «skammens liste»
Listen toppes av Carlos Barredo (da Quick Step, nå Rabobank) og Jaroslav Popovitsj (Lance Armstrongs hjelperytter i Team RadioShack). Begge rytterne blir innvilget toppscore, og altså 10 av 10 mulige på mistenkelighetsbarometeret.

Ingen av de to ble imidlertid tatt for doping under det franske etapperittet.

Denis Mensjov (da Rabobank, nå Geox TMC) er den eneste rytteren på tallkarakteren 9.

Davide de La Fuente (da Astana, nå Saxo Bank), José Ivan Gutierrez (Team Movistar), Danilo Hondo (Lampre), Matthew Lloyd (Omega Pharma-Lotto), Ivan Mayoz (Footon-Servetto), Dimitrij Murajev (Team RadioShack), Rinaldo Nocentini (AG2R), Danilo Oss (Liquigas), Kevin Seeldraeyers (Quick Step), Kanstantsin Sivtsov (HTC-Highroad) og Jurgen Van Den Broeck følger på 8.

Du finner hele listen ved å følge denne lenken!

Av de store fiskene finner man Alessandro Petacchi (Lampre) på 6, Alberto Contador (da Astana, nå Saxo Bank), Alexandre Vinokourov (Astana) og Bradley Wiggins (Team Sky) på 5, Lance Armstrong (Team RadioShack), Cadel Evans (BMC Racing) og Levi Leipheimer (Team RadioShack) på 4, Ivan Basso (Liquigas), Damiano Cunego (Lampre), Roman Kreuziger (da Liquigas, nå Astana) og Andy Schleck på 3.

Ifølge UCIs interne notater skal tallverdier mellom 6 og 10 indikere en «overhengende fare» for dopingbruk. En del av rytterne på toppen av listen skal også være under mistanke basert på overvåkningen av deres biologiske blodpass over tid.

Lav score til norske ryttere
To norske ryttere deltok i rittet. Thor Hushovd (da Cervélo TestTeam, nå Garmin-Cervélo) er plassert på tallverdien 2, mens Edvald Boasson Hagen (Team Sky) er en av 49 ryttere som har fått 0. I den kategorien befinner også Fabian Cancellera (da Team Saxo Bank, nå Leopard Trek).

Begge de to norske befinner seg i kategori «Grønn» noe som indikerer svært liten mistanke.

Avisen skriver at karakteren 0 og 1 indikerer at rytterne har svært rene verdier. Mellom 2 og 4 finner man ryttere med stabile blodpass, men som like fullt har vist abnormaliteter på et punkt. Fra fem og oppover begynner verdiene å nærme seg «bekreftende», skriver L'Équipe.

(Artikkelen fortsetter under bildet - trykk på bildet for å se større versjon)

Klikk på bildet for å forstørre.

Kraftige reaksjoner
Etter at dagens L'Équipe-utgave fant veien til aviskioskene og budskapet spredte seg videre via nettet, har det ikke manglet på reaksjoner:

- Så det har lekket en skala fra 1 til 10 for alle Tour de France-rytterne. Er ALLE ryttere mistenkte nå, hvor mistenkte da? Dette er bullshit, skriver frittalende Mark Cavendish via Twitter.

Cavendish ble for øvrig tildelt karakteren 2 på skalaen. Robbie McEwen fikk en treer, og heller ikke han er imponert over sitt eget forbund:

- Vennligst forklar dere UCI. Man må jo spørre om dette skjedde som en følge av intensjon, inkometanse eller korrupsjon. Jeg er for å ta de som jukser, men setter grensen ved ting som lener seg kun på en eneste statistikk. Og hvem sto for denne lekkasjen? undre McEwen.

Intern oppvask i UCI
Det lurer nok også pampene i UCI på. I sykkelkretser begynte bråket allerede torsdag, ettersom forbundet ble informert om at den franske storavisen hadde bestemt seg for å trykke det interne dokumentet.

- UCI er blitt informert om at L’Équipe kommer til å publisere et konfidensielt dokument som inneholder rytternes individuelle tallkarakterer i etterkant av tester som ble tatt foran Tour de France i 2010. UCI beklager sterkt at dette dokumentet har havnet i andres varetekt. Det er et enkeltstående verktøy som antidopingnettverket benytter seg av for å organisere virksomhet under ritt, sier sykkelforbundet i en uttalelse.

Forbundet varslet nå en intern gransking for å straffe den eller de som har lekket informasjonen til den franske avisen.

Det kan være greit å presisere at listen fra det internasjonale sykkelforbundet var ment for internt bruk, og kan ikke benyttes til å fastslå med sikkerhet om noen av rytterne har foretatt seg noe ulovlig.

Du må gjerne diskutere UCIs interne liste i vårt diskusjonsforum!

PS! Det var kun én rytter som ble tatt for doping under fjorårets ritt: Alberto Contador.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag