RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er den komplette skiløper

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
- Jeg er helt overveldet, sier Åge Skinstad etter Northugs andre seier på to dager.

Petter Northug beviser gang på gang at han er verdens suverent beste langrennsløper.

- Hva skal man si? Jeg er helt overveldet. Han har noe i seg som er veldig mye mer enn vanlig. Jeg vet ikke hvor han henter kreftene fra, sier en svært imponert sportssjef Åge Skinstad til Nettavisen.

Søndag knuste Petter Northug konkurrentene på imponerende vis på den klassiske fellesstarten over 30 kilometer.

I løpet av førjulssesongen har nordmannen, som foran årets sesong ble regnet som en ren fristils- og spurtekspert, vist seg som en komplett skiløper.

- Det er en veldig god beskrivelse som jeg er helt enig i. Han er det vi kan kalle en fullkommen langrennsløper, mener sportssjef Åge Skinstad.

Klassisk trippel
Først vant Northug det klassiske rennet over 15 kilometer med individuell start i Kuusamo - hans første individuelle triumf i karrieren. Så vant han den klassiske sprinten i slovenske Rogla lørdag. Søndag kompletterte han sin klassiske trippel ved altså å knuse konkurrentene i spurten på den klassiske fellesstarten.

Dermed finnes det knapt en eneste øvelse der ikke Petter Northug er favoritt når han stiller på startstreken.

- Han har vunnet fellesstart og sprint i begge stilarter, samt individuell start i klassis. Det litt snodige er at han ikke har vunnet et individuelt renn i skøyting. Det er det eneste han mangler, men det kommer nok snart, sier Skinstad.

Åpnet kontrollert
Søndag åpnet Northug som vanlig kontrollert og lå lenge et godt stykke bak i det store feltet.

Farten var moderat, men etter drøye ti kilometer bestemte svenske Johan Olsson seg for å tråkke til. Tempoøkningen var såpass markant at det ikke tok mange kilometer før den første nordmannen måtte slippe. Jens Arne Svartedal gikk tom for krefter og må nok dermed se langt etter OL-toget.

Ikke lenge etter ble det klart at også Anders Aukland og Martin Johnsrud Sundby slet med å holde tempoet. De klarte en stund å bite seg fast i halen på feltet, men det var tydelig at kreftene ikke ville holde helt inn.

I Odd Bjørn Hjelmeseths sykefravær var det dermed tre løpere Norge måtte sette sin lit til, Eldar Rønning, Roger Aa Djupvik - og fenomenet Petter Northug.

Superkrefter
Ved siste runding, 2,5 kilometer før mål, var det 22 mann igjen i tetfeltet, men det varte ikke lenge.

Russiske Maxim Vylegzhanin og Alexander Legkov satte opp en ekstrem fart, og en stund så det ut til at Northug ikke skulle klare å tette luken. Men i den siste bakken tok han frem superkreftene og kom seg opp i ryggen på teten.

Ut på oppløpet var det som vanlig ingen som kunne true nordmannen, og dermed tok han sin syvende verdenscupseier i historien.

Øvrige nordmenn
De to russerne fulgte nærmest, med Legkov i front, mens italienske Giorgio Di Centa og tyske Jens Filbrich fulgte like bak.

Eldar Rønning ble nest beste nordmann på 10. plass, snaue fem sekunder bak Northug.

Roger Aa Djupvik ble nummer 16, mens Anders Aukland gikk inn til 24. plass og Martin Johnsrud Sundby endte på 27. plass, et minutt bak vinneren.

Jens Arne Svartedal ble siste nordmann med 36. plass.

Her finner du alle resultatene.

Les mer i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere