*Nettavisen* Sport.

Her er den nye IOK-presidenten

Foto: Afp / Scanpix

Tidligere fekter etterfølger Jacques Rogge.

10.09.13 18:52

Tyske Thomas Bach ble tirsdag valgt til den tiende presidenten i Den internasjonale olympiske komiteen (IOK). Han etterfølger Jacques Rogge.

Bach har lenge vært favoritt til å etterfølge belgieren Rogge på tronen i IOK, men han hadde fem motkandidater i valget som fant sted på kongressen i den argentinske hovedstaden tirsdag.

Nå tar han over som den mektigste idrettslederen i verden, og han får ingen lett jobb med å overta etter Rogge, som har regjert IOK de siste 12 årene på en svært god måte. Som president har belgieren fått kallenavnet «Mr. Normal», og det har han fått for sin flotte, menneskelige og normale måte å lede IOK på.

Bach vant laggull i fekting i 1976-OL. Han blir dermed den første valgte presidenten i organisasjonen som har vunnet en gullmedalje i OL-sammenheng.

- IOK trenger en sterk president, en som vet hva han vil, for vi har mange utfordringer å gå løs på, sa Gerhard Heiberg til NTB for en uke siden. Det virker som om Heiberg har fått den presidenten han ønsket seg, for Bach går nettopp for å være sterk og en mann for sine meninger.

Fornøyd Heiberg
Gerhard Heiberg var svært fornøyd med valget av tyskeren Thomas Bach som ny president i Den internasjonale olympiske komiteen (IOK).

– Jeg må innrømme at jeg har fått den presidentkandidaten jeg ville ha. Thomas Bach er både sterk og prinsippfast. Han har et godt grep rundt tingene og vet hva han vil, sa Heiberg til NTB en halvtimes tid etter at valgresultatet ble offentlig.

Det var seks kandidater som kjempet om å overta presidentstolen etter Jacques Rogge som har sitt ved roret i verdens mektigste idrettsorganisasjon de siste 12 årene.

Han har ledet IOK på en svært god måte, og det er ingen tilfeldighet at han er blitt IOKs «Mr. Normal». Ikke bare har finansene styrket seg voldsomt i Rogges presidentperiode, men han har også tatt mange grep for å få ryddet opp på mange områder og nivåer i organisasjonen.

Nå overtar tyskeren Bach, som blir IOKs tiende president, men også den første presidenten som noensinne har vunnet OL-gull. Det klarte Bach i 1976 som medlem av det tyske laget i fekting.

Knallhardt
Gerhard Heiberg som trakk seg som leder for markedskommisjonen i IOK mandag, sa til NTB at det har vært en knallhard valgkamp forut for avgjørelsen tirsdag.

– Det var virkelig fint at vi fikk en avklaring nå, for valgkampen har vært knallhard og tøff. Det holdt på å utarte, fortalte Heiberg til NTB.

Bach har vært favoritt til å overta etter Rogge i lang tid, men også den 59 år gamle tyske advokaten har måtte tåle kritikk fra flere hold. Canadieren Richard Pound og sveitseren Denis Oswald, som også stilte til valg som president, ga Bach hard kritikk så sent som mandag, og det var hans tette bånd til Kuwaits Sheik Ahmad Al Sabah som var mye av bakgrunnen for kritikken.

– Uff!, sa Thomas Bach selv etter at valgresultatet var kjent.

– Dette er overveldende. Dette er virkelig et tegn på tillit og trygghet, sa Bach videre etter å ha stilt alle de fem andre presidentkandidatene i skyggen.

Store utfordringer
– Heiberg som kommer til å fortsette i IOK som menig medlem etter at han mandag trakk seg som leder i markedskommisjonen, sa til NTB tirsdag at den nyvalgte presidenten står foran store utfordringer.

– Først og fremst må han holde IOK sammen. Deretter må han påse at det blir bra leker både i Sotsji og i Rio de Janeiro. Jo, utfordringene står i kø, og Bach må nok regne med å være aktiv på reise rundt omkring for å få orden på tingene, mente Heiberg.

Han karakteriserte overfor NTB de to kommende OL-arrangementene som store eksperimenter for en uke siden, men regner med at Thomas Bach er sterk nok til å påse at alt kommer til å gå bra.

– Jeg har et åpent sinn og vil jobbe til det beste for dere alle, både dere som ga meg deres stemme, og de av dere som ikke gjorde det. Jeg ønsker å bli en samlende president, sa Thomas Bach etter at valget var klart.

Det ble favorittseier som også det norske medlemmet i IOK, Gerhard Heiberg, applauderte. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag