Gå til sidens hovedinnhold

Her er en norsk sensasjonsmann

Finn Hågen Krogh vant, da Petter Northug ikke nådde opp.

På herresiden i Tour de Ski handler det meste om Petter Northug. Skikongen er den eneste av de norske som kan hevde seg i sammendraget.

Tirsdag sto det sprint på programmet i etapperennet. En øvelse der Northug kan hevde seg på en god dag, men der det også er mange andre sterke kandidater. Nordmannen hadde få problemer med å ta seg videre fra prologen og kvartfinalen, men i semifinalen skulle det bli stopp tirsdag.

Svensk taktikk
Northug endte i et tøft heat med tre svensker. De gule og blå gikk taktisk og jobbet sammen gjennom hele løpet og tok de tre første plassene.

Den norske favoritten måtte ta til takke med en fjerdeplass, og tiden var ikke god nok for en finaleplass. Dermed var det over og ut for trønderen.

Det var svenske Calle Halfvarsson som vant heatet, mens Emil Jönsson ble nummer to.

Noe overraskende ble Marcus Hellner nummer tre og dermed slått ut. Hellner er den av svenskene som ligger best an i sammendraget og hadde slik sett hatt best nytte av finaleplassen.

Norsk sensasjon
Men da Northug ikke nådde opp, var det en annen nordmann som sto fram. Finn Hågen Krogh kom seg til finalen og etter en dramatisk finale gikk han helt til topps i sprinten.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Jeg hadde ikke ventet å vinne dette. Jeg hadde ikke drømt om semifinale en gang, og det samme med finalen, sier nordmannen i seiersintervjuet.

Hågen Krogh ble beste nordmann i prologen, før han vant sitt kvartfinaleheat. I semifinalen ble han kun nummer fire, men gikk videre på tid.

- Det er en tøff løype her og man må være offensiv i svingene. Men jeg liker løypa, det må jeg jo etter at jeg har vunnet her, sier nordmannen.

- Betyr mye
Krogh slo igjennom under verdenscupavslutningen i Falun for to år siden. Da spurtslo han Dario Cologna og ble nummer to. Fjorårssesongen ble ingen suksess. Denne sesongen har tegnet bedre igjen.

- Denne seieren betyr mye. Det er dette jeg trener for, og da er det godt å få en seier. Jeg kjente allerede under prologen at det ville bli en bra dag. Målet var en plass i semifinalen, sier Krogh til NTB.

- Det er vel ikke bare det at føret passet deg bedre her i Sveits?

- Nei, jeg kjente at det var litt mer punch i kroppen også. Det gjorde nok godt for kroppen å få de to rennene i Oberhof. Jeg er kommet mer inn i det. Kroppen trengte å komme i gang. Det er utrolig godt å kunne slippe ned skuldrene, sier Krogh

Cologna hektet
Dario Cologna hadde lenge kontroll i finaleheatet, men hektet i en tilskuer og mistet mye fart. En annen favoritt, Emil Jönsson, falt også i løpet av rennet.

Hågen Krogh fikk en kjempeluke etter Colognas fall og tok full nytte av uhellet. Dette var Hågen Kroghs store gjennombrudd på internasjonalt nivå.

Det var også Norges andre etappeseier i årets Tour de Ski på herresiden. Petter Northug vant prologen tidligere i etapperennet.

Se hele resultatlisten her

Les flere saker fra 2012:

Kommentarer til denne saken