Den 96. utgaven av Giro d’Italia ble presentert i Milano i dag. Prominente gjester som Alberto Contador og Ivan Basso, begge tidligere vinnere av det italienske treukers rittet, var spente på de endelige detaljene rundt neste års corsa rosa.

Det blir én lagtempo, to individuelle tempoetapper (hvorav en er bakktempo) og totalt sju målganger på toppen av et fjell. Dog er prologen fjernet.

Vender hjem
Etter fjorårets nordligste Grand Tour-start noensinne i Danmark, begynner neste års Giro d’Italia i mer hjemmevante omgivelser. Napoli, pizzaens hjemsted, er start- og målby på første etappe, 156 kilometer lang. Det er dermed gode muligheter for at Mark Cavendish sitter i den rosa ledertrøyen etter første etappe.

Dette er første gang siden 2003 at Giroen ikke starter med en tempoetappe. Mario Cipollini, den tideligere italienske storspurteren, vant sist gang girofeltet gikk i mål i Napoli for 16 år siden.

Lagtempo
Ischia, en vulkansk øy i Napolibukta, legger sceniske omgivelser for lagtempoen på andre konkurransedag. Dette blir en intens dag for rytterne, men løypen på snaue 18 kilometer vil ikke skape store forskjeller i sammendraget.

Mer utskillelse i sammendraget kommer nok på den åttende etappen, en individuell tempo på 55 kilometer fra Gabicce Mare til Saltara. Traseen er ikke ene og alene forbeholdt spesialistene. Løypen har sine tekniske partier og stiger slakt de siste kilometerne inn mot mål.

På etappe 10 og etappe 14 driver det også oppover mot mål, med avslutninger på henholdsvis Altopiano del Montasio (11 kilometer á 8.1 prosent) og Jafferau (7,2 kilometer á 9 prosent).

Fransk flørt med italiensk nostalgi
Før man tar fatt på siste avgjørende uke av rittet, går 15. etappe inn på fransk jord. Den 150 kilometer lange etappen starter i Cesana Torinese i de italienske alpene, før veien går videre opp Col du Moncenis. Videre skal rytterne skal bestige Col de Télégraphe på vei opp nordsiden av Col du Galibier. Etter 18 kilometer med klatring skal målgang finne sted på 2.645 meters høyde.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det ikoniske fjellet er et av de mest brukte i Tour de France, men står for første gang på løypekartet til corsa rosa. På Galibier vil rytterne passere minnesmerket for Marco Pantani. Den italienske storklatreren, også kalt «il Pirata», lyste opp fjellsiden her i 1998, hvor han la grunnlaget for sin eneste Tour de France-tittel. Pantani døde i 2004, 34 år gammel.

Bakketempo
18. etappe er en bakketempo fra Mori til La Polsa. Etappen er 20 kilometer lang, med en gjennomsnittlig stigningsprosent på 5,2 prosent. Øvelsen vender derfor tilbake etter et hvileår i 2012.

Dagen etter er starten på siste innspurt. En kort og intens etappe på 138 kilometer, som går over både Passo di Gavia og Passo dello Stelvio (2758m), før man går inn i siste stigning til Martello. Den 19. etappen innholder dermed nesten ingen flate partier.

Tre Cime: Merckx sin første
Nest siste etappe skal gå til Tre Cime di Lavaredo, historisk grunn i Giro d’Italia. Stedet hvor Eddy Merckx startet sin altomfattende dominans i det italienske rittet er også stedet hvor «Kannibalen» ble født som etapperytter. På fjellsiden av Tre Cime - som stiger fra 1.752 til 2.333 meter med et gjennomsnitt på 7.5 prosent – la Merckx grunnlaget for sin første Grand Tour-seier, Giroen 1968.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Året før, første gang Tre Cime sto på Giro-programmet, hadde en snøstorm tvunget arrangørene til å annullere etappen. Værgudene var ikke særlig gjestmilde året etter heller, men Merckx lot seg ikke affisere. Gjennom bitende kulde, kledd i sin kortermete regnbuetrøye, pløyde han gjennom snøen og oppover til taket av Dolomittene. Resten av Giroen var en formalitet.

I 2013 er etappen 202 kilometer og innholder hele fem kategoriserte stigninger, med Costalunga, San Pellegrino, Giau og Tre Croci, før rytterne må bestige det ikoniske fjellet opp til Tre Cime.

Ny avslutning
Siste etappe går fra Riese Pio til Brescia. Sist Giroen ble avsluttet med en fellesstart var i 2007. I motsetning til i fjor, vil dermed kampen om rosa mest sannsynlig være avgjort før siste konkurransedag.

En rolig, men fargerik festival for rytterne i sammendraget. Hektisk som alltid på rundene inne i Brescia for spurterne.

Fullstendig etappeoversikt: Giro d'Italia 2013