Her er Giro-favorittene

Foto: Tim de Waele (©TDWsport.com)

Sastre, Vinokourov eller Basso? Nei, vi går for verdensmesteren.

07.05.10 12:59

Denis Mentsjov velger trening fremfor Giro. Hvem følger opp underholdningen fra i fjor?

Giro d'Italia sykles i gang lørdag i den nederlandske (!) storbyen Amsterdam lørdag. 23 dager senere, etter 21 etapper som byr på 3418 varierte kilometere, vil sammenlagtvinneren motta sin fortjente hyllest i Verona. Rytterne får testet seg både alene og med laget på temposykkelen, langs grusveier og bratte fjelloverganger i løpet av denne reisen.

Les også: Alt du trenger til Giro d'Italia

Favorittene har valgt ulike ritt foran årets første Grand Tour (etapperitt som varer i 3 uker). Det gjør vurderingen vanskelig, men spenningen blir minst like stor som tidligere.

Procycling.no håper å kunne gi deg en god oversikt over favorittene nedenfor.

Cadel Evans (BMC Racing Team)
33-åringen har lenge jaktet sin første Grand Tour-seier, men står med to andreplasser i Tour de France. Evans sviktet under fjorårets Tour de France, men kom sterkt tilbake under Vuelta Espana. Seieren under landeveisrittet i fjor høst er høydepunktet i BMC-rytterens karriere. Evans har startet sesongen bra med sterke sammenlagtplasseringer i Tour down Under og Tirreno-Adriatico, i tillegg til seieren i bakkeklassikeren Fleche Wallone. Det meste tilsier at Evans skal fortsette oppturen i sitt nye lag BMC Racing Team, men flere usikkerhetsmomenter kan trekkes fram.

Laget til Evans er svakt. Lagtempoetappen er kort og flatt (32,5 kilometer), men BMC vil tape tid til de andre store sammenlagtfavorittene. Den sterke klatreren Mauro Santambrogio er trolig den sterkeste hjelperytteren Evans har til rådighet i Giroen, men er han preget av dopingetterforskningen som ble tatt opp like før klassikerne?

Det er ingen tvil om at Evans har de nødvendige egenskapene i fjellene og på tempo, men takler han presset? Det er verdt å ta turen tilbake til Tour de France i 2008 da Evans var den store favoritten, men mistet sammenlagtseieren til Carlos Sastre. Det kan fort skje denne gangen også.

Vi tror at Evans vinner Giroen selv om laget hans kunne vært bedre. Det er trolig få i feltet som er like komplett som Evans. Grussyklingen på den syvende etappen til Montalcino, og til Plan de Corones, i tillegg til alle de krevende utforkjøringene vil passe den tidligere terrengsyklisten perfekt.

Fjellene: 5
Tempoferdigheter: 5
Lag: 2
Totalt: 12

Ivan Basso (Liquigas)
Italieneren sa tidligere i vår at han skulle hjelpe Franco Pellizotti til seier i Giroen og at de skulle bytte roller under Tour de France. Nå som Pellizotti er ute, tror vi at Basso kommer til å kjøre for fullt. Basso ble nummer fire i fjor, og jakter sin første pallplassering i en Grand Tour siden comebacket høsten 2008. Den tidligere Giro d`Italia-vinner vet nok hva som skal til for å vinne årets utgave, men formen er kanskje ikke like god?

Uansett, Basso vil bemerke seg. Spesielt i fjellene med sin eminente hjelperytter Sylvester Szmyd ved sin side. Vi kunne fort byttet om Vincenzo Nibali og Ivan Basso i denne vurderingen, men på grunn av Nibalis sene klarsignal tror vi at Basso blir kaptein og at Nibali bruker Giroen til å kjøre seg i form til Touren selv om sistnevnte kun trengt litt hvile etter en lang, men litt skuffende vårsesong.

Du kan vinne tur til Tour de France. Bli med i procycling.nos Giro d'Italia-quiz!

Basso vil trolig tape til Evans på tempoetappene, men har gode muligheter til å hente litt av den tapte tiden til verdensmesteren under lagtempoen hvor Liquigas-laget er en av favorittene. I fjellene er Basso sterk, men han mangler den nødvendige fartsøkningen til å kjøre i fra sine konkurrenter. Liquigas-laget er sterkt, og vil trolig styre mye av Giro d`Italia.

32-åringen er en klar pallkandidat, men det er usikkert om han har det som skal til for å vinne sammenlagt. Flere etappene under årets Giro byr på krevende og ikke minst avgjørende utforkjøringer for en Ivan Basso som aldri har vært et teknisk vidunderbarn på sykkelen.

Vi tror at Basso vil være med i kampen om seieren, men at han mangler det siste for å vinne sammenlagt.

Fjellene: 4
Tempo: 3
Lag: 4
Totalt: 11

Carlos Sastre (Cervélo Test Team)
Tour de France-vinneren fra 2008 gjennomførte en flott Giro i fjor med to etappeseirer og tredjeplass sammenlagt. Spanjolen avsluttet fjorårets sesong etter Tour de France-skuffelsen, og gjorde et lite comeback under Katalonia rundt sent i mars. Av den grunn er det meget vanskelig å vite noe som helst, men vi tror at Sastre er klar til starten i Amsterdam lørdag. Cervélo-rytteren vil trolig åpne Giroen pent og forsiktig, men vil være der når rittet avgjøres den tredje uken.

Sastre sitt Cervéo TestTeam er stabilt bra, men ikke noe mer. Norske Gabriel Rasch kommer trolig til å passe på Saste på de flatene etappene, mens Xavier Tondo er den som skal følge spanjolen lengst i fjellene. Ellers er det verdt å bemerke seg 40 år gamle Iñigo Cuesta, som er klar for en ny Grand Tour.

Fjellene i Italia passer Sastre bra. De korte tempoetappene er spanjolens store svakhet i kampen om La Maglia Rosa (den rosa ledertrøyen). Få rittkilometer (1300 kilometer) denne sesongen er også et usikkerhetsmoment for den 35 år gamle spanjolen.

Vi tror at Sastre vil være en av Evans største utfordrere, og at han kan utfordre BMC-rytteren helt til Verona. Han har gjort det før, og er helt sikkert motivert til å gjøre det igjen.

Fjellene: 5
Tempo: 3
Lag: 3
Totalt: 11

Alexandre Vinokourov (Astana)
Liège-Bastogne-Liège-vinneren dro rett til Italia for å gjøre seg klar årets første Grand Tour. Det blir ikke den siste for Vinokourov denne sesongen. Astana-rytteren planlegger en tur til Frankrike i juli for å hjelpe sin lagkamerat Alberto Contador til en ny seier i verdens største sykkelritt. Vinokourov åpnet sesongen under pari, og var blant annet i svak form når han prøvde seg mot de andre sammenlagtfavorittene til Giroen i Tirreno-Adriatico. En treningsleir på Tenerife gjorde underverker for kasakhstaneren som kom sterkt tilbake med seier i etapperittet Giro del Trentino og i nevnte Liège-Bastogne-Liège.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Astana topper ikke laget for å hjelpe sin store helt, Vinokourov, til sin første Giro-seier. Det er mye kjørestyrke i laget, men Vinokourov vil trolig savne en hjelperytter som vil sitte lenge med i fjellene.

Usikkerhetsmomentet til Vinokourov er de lange og bratte fjellene. Astana-rytteren fikk det ikke til å stemme under fjorårets Vuelta Espana, men viste litt bedre takter under Giro del Trentino, selv om han ble satt på plass med 23 sekunder av Domenico Pozzovivo opp Alpe di Pampeago.

Vi tror at Vinokourov vil være med de to første ukene av Giroen, men at det kan gå begge veier fra og med den 15. etappen til Monte Zoncolan.

Fjellene: 3
Tempo: 5
Lag: 3
Totalt: 11

Domenico Pozzovivo (Colnago-CSF Inox)
Italieneren er sterk i fjellene, og er meget revansjelysten etter at laget hans, Colnago-CSF Inox, ikke fikk invitasjon til fjorårets Giro.

De italienske lagene er alltid sterke i Giroen, men Pozzovivo kan ikke forvente all verden av støtte i fjellene eller noen topptid på lagtempoen. Pozzovivo må trolig klare seg uten sine lagkamerater i de avgjørende partiene hvis han skal kunne kjempe om en pallplassering sammenlagt.

Svakheten til den lille Colnago-rytteren er de flate tempoetappene. Pozzovivo er avhengig av gode fjelletapper, og helst et eller flere angrep som gir han litt tid på de andre sammenlagtfavorittene. Det bør også nevnes at italieneren mangler et rykk (hurtig temposkifte), og er dermed avhengig av at de andre slipper han, som for eksempel under Giro del Trentino hvor han kjørte hardt over en lang periode slik at Vinokourov, Basso og Riccardo Riccò måtte slippe noen kilometer før mål.

Vi tror at Pozzovivo vil være langt fremme hele veien, og spesielt den siste uken, men at det «kun» blir en plassering innenfor topp fem.

Fjellene: 5
Tempo: 2
Lag: 3
Totalt: 10

Outsidere
Av de mange outsidere er det verdt å nevne årets Tirreno-Adriatico-vinner Stefano Garzelli (Acqua & Sapone), og nummer to i samme ritt, Michele Scarponi (Androni Giocattoli-Diquigiovani). De er begge to sterke ryttere som mest sannsynligvis vil være med lenge i det tre uker lange etapperittet, men som får det litt tøft i de lange fjellene og på tempoetappene.

Vladimir Karpets og Giampaolo Caruso fra det sterke Katusja-laget vil trolig være med i sammendraget. Førstnevnte på grunn av sin tempostyrke og sistnevnte vil trolig bemerke seg på fjelletappene.

Damiano Cunego (Lampre) vil alltid være med som en joker etter seieren fra 2004, men etter at han fikk kyssesyken i 2005, har han ikke vært den samme treukersrytteren som for seks år siden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Vicenzo Nibali ble tidligere nevnt som Bassos sterke hjelperytter og joker, men oppladningen har ikke vært den beste for rytteren som egentlig skulle trene til Tour de France. Hvis han finner den samme formen som under Tour de France i fjor i løpet av få dager, kan han stå på podiet i Verona i Maglia rosa.

Marzio Bruseghin byttet lag til Caisse d'Epargne foran årets sesong, men 35-åringen blir ikke yngre. Italieneren ble nummer tre i 2008, men har ikke vist denne samme formen på lenge.

Daniel Moreno (Omega Pharma - Lotto) byttet lag foran denne sesongen. Spanjolen var lei av hjelperytterrollen for Valverde i Caisse d'Epargne, og ville satse mer på egne muligheter. Nå har du sjansen, Moreno!

Til slutt trekker vi fram to gode temporyttere i Bradley Wiggins (Team Sky) og Marco Pinotti (HTC Columbia). De vil trolig være med fra start, og det er ikke høye odds på at en av de vil bære den rosa trøyen i løpet av Giroen. Wiggins er først og fremst med for å trene til årets store mål i juli, men er du først i rosa, så gir du den ikke fra uten kamp. Det samme gjelder Pinotti. En god start og en eventuell rosa trøya kan gjøre underverker på resten av Giroen.

Hvem tror du vinner Giroen? Si din mening i kommentarfeltet nederst!

Les flere nyheter på procycling.no!

Følg oss på Facebook og Twitter!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.