*Nettavisen* Sport.

Her er gullhåpene

Disse jentene skal forsvare de norske fargene i VM i St. Petersburg.

02.12.05 09:46

De norske håndballjentene skulle til Russland for å ta gull, men skade etter skade på nøkkelspillere har redusert Marit Breiviks jenter til en outsider til VM-tittelen.

Fra EM-laget i fjor er Gro Hammerseng, Katja Nyberg, Linn-Kristin Riegelhuth, Vigdis Hårsaker og Gøril Snorroeggen borte.

De fire førstnevnte var de fire som scoret flest mål for Norge i mesterskapet. Til sammen sto de for 127 av lagets 259 mål.

Det gir en mulighet for ungjentene Linn J. Sulland og Tonje Nøstvold, som begge spiller sitt første mesterskap. I tillegg er Marianne Rokne tilbake etter nesten fire år i landslagskulden.

1. Terese Pedersen
Klubb: Tertnes
Alder: 25
Posisjon: Målvakt
Landskamper/Mål: 17/0

Tertnesmålvakten er med i sitt andre mesterskap. Spilte en kamp i EM i Ungarn i fjor og endte opp med mesterskapets høyeste redningsprosent. Har en uortodoks målvaktsstil og stor rekkevidde. Kjempet lenge med Nordstrands Siri Langseth om den tredje målvaktsplassen i troppen.

4. Ragnhild Aamodt
Klubb: Ikast-Bording
Alder: 25 år
Posisjon: Høyreving
Landskamper/Mål: 58/160

Østfoldingen er klar for sitt tredje store mesterskap. Etter 22 scoringer i VM i Kroatia i 2003, fulgte hun opp med 23 i EM i fjor. Har etablert seg som et klart førstevalg på høyrevingen, og med både Linn-Kristin Riegelhuth og Vigdis Hårsaker ute, blir det nok mye ansvar på Aamodts skuldre.

6. Anette Hovind Johansen
Klubb: GOG Svendborg
Alder: 25 år
Posisjon: Bakspiller
Landskamper/Mål: 52/132

Nok en østfolding med tilholdssted i Danmark. Dro til GOG Svendborg foran forrige sesong. Skader og formsvikt gjorde at hun ikke kom med i EM-troppen i fjor, og måtte se de andre jentenes gulljubel fra TV-stolen. Kom inn i troppen etter overbevisende spill i World Cup og Møbelringen Cup. Har et fryktelig hardt skudd, men trenger tid og plass for å få løsnet kanonen.

7. Randi Gustad
Klubb: Nordstrand
Alder: 28 år
Posisjon: Linjespiller
Landskamper/Mål: 42/45

Advokatfullmektig som måtte vente lenge på sin mesterskapsdebut. Levde i skyggen av Else-Marthe Sørlie Lybekk i Nordstrand i en årrekke. Men da den tidligere landslagskapteinen dro til Leipzig slo Gustad ut i full blomst. Hun er en annerledes linjespillertype enn Elisabeth Hilmo og Isabel Blanco, og har spisskompetanse i offensivt forsvar. Vil nok få begrenset med spilletid i angrep.

8. Karoline Dyhre Breivang
Klubb: Larvik
Alder: 25 år
Posisjon: Bakspiller
Landskamper/Mål: 81/177

Forlot NTG/Stabæk foran denne sesongen og har fått et lite oppsving etter overgangen til Larvik. Får mer ansvar enn vanlig etter alle skadene på nøkkelspillere. Er en uortodoks og uredd type som tør ta tak når det går trått. Spiller for første gang i en skadepreget karriere to mesterskap på rad.

9. Kristine Lunde
Klubb: Aalborg
Alder: 25 år
Posisjon: Bakspiller
Landskamper/Mål: 76/245

Har havnet litt i skyggen av Katja Nyberg og Gro Hammerseng i de siste mesterskapene, men har vist i turneringene foran årets mesterskap at hun er en spiller i ypperste verdensklasse. Har utviklet seg veldig i Aalborg, hvor hun er en av de største stjernene. Er en spiller uten svakheter og dersom selvtilliten er på topp kan hun bli en slager i St. Petersburg.

11. Kari Mette Johansen
Klubb: Larvik
Alder: 26 år
Posisjon: Venstreving
Landskamper/Mål: 45/95

Larvik-spilleren er ikke den som stjeler oppmerksomheten. Spiller på det trygge og varter sjelden opp med spektakulære avslutninger. Fikk sin mesterskapsdebut i EM i fjor, og tegnet seg for 14 scoringer. Er en god forsvarsspiller, som ikke lar seg lure av fotrappe motstandere.

12. Kjersti Beck
Klubb: Byåsen
Alder: 26 år
Posisjon: Målvakt
Landskamper/Mål: 31/0

Spilte seg inn i landslagsdiskusjonen like før EM i fjor, og dro til Ungarn og storspilte. Var en av mesterskapets beste målvakter og fra en anonym tilværelse i Byåsens mål, ble hun hele Norges kjæledegge. Er tøff og uredd og tar igjen det hun mangler på teknikk med sterk psyke. Er en matchvinnertype, som kan bli tungen på vektskålen i St. Petersburg.

13. Linn J. Sulland
Klubb: NTG/Stabæk
Alder: 21 år
Posisjon: Bakspiller/Høyreving
Landskamper/Mål: 19/14

Fikk sin landslagsdebut mot Spania i fjor sommer, men har ikke klart å etablere seg før i høst. Fikk plass i troppen da Linn-Kristin Riegelhuth og Vigdis Hårsaker måtte kaste inn håndkledet. Har storspilt for NTG/Stabæk denne sesongen og er toppscorer i eliteserien med 79 mål på elleve kamper.

14. Elisabeth Hilmo
Klubb: Larvik
Alder: 29 år
Posisjon: Linjespiller
Landskamper/Mål: 163/269

Norges mestvinnende håndballspiller. Larvik-spilleren har vært med på alle triumfene landslaget har hatt, fra EM-gull i 1998 til EM-gull i Ungarn i fjor. Med Gro Hammerseng ute med skade, har hun overtatt kapteinsbindet i VM. Er viktig i det norske midtforsvaret, og blir en nøkkelspiller i St. Petersburg.

15. Camilla Thorsen
Klubb: Leipzig
Alder: 29 år
Posisjon: Venstreving
Landskamper/Mål: 44/106

Etter fire år i landslagets skyggedal, var kongsbergjenten tilbake på med flagget på brystet i EM i fjor. Og den spenstige venstrevingen storspilte. Bare Gro Hammerseng og Vigdis Hårsaker scoret flere spillemål enn henne. Byttet klubb fra danske Viborg til tyske Leipzig i sommer.

16. Katrine Lunde
Klubb: Aalborg
Alder: 25 år
Posisjon: Målvakt
Landskamper/Mål: 53/0

I likhet med tvillingsøster Kristine, har hun fått en svært høy stjerne i Danmark. Er regnet som en av verdens beste målvakter, men havnet i skyggen av Kjersti Beck i Ungarn i fjor. En øyeskade holdt på å ødelegge VM-deltakelsen hennes, men viste i Møbelringen Cup at hun er på vei tilbake til storformen.

17. Marianne Rokne
Klubb: Aalborg
Alder: 27
Posisjon: Bakspiller
Landskamper/Mål: 74/227

Etter storspill i VM i 2001, forsvant bergensjenten ut av landslagsbildet. Men etter at formpilen har pekt rett til himmels etter overgangen til Aalborg, valgte Marit Breivik å ta henne med igjen. Er blitt lettere og raskere etter at hun dro til Danmark, og kan fort ende opp som Norges toppscorer i VM.

19. Tonje Nøstvold
Klubb: Byåsen
Alder: 20 år
Posisjon: Bakspiller(Høyreving
Landskamper/Mål: 14/23

Var sentral da Norge tok sølv i junior-VM i sommer og ble belønnet med en sjanse på A-landslaget i høst. Takket for tilliten med imponerende spill, og fikk plassen som ble ledig da Linn-Kristin Riegelhuth ble skadet. Storspilte i World Cup og viste at hun har kvaliteter som kan gjøre henne til en yndling i St. Petersburg. Byttet klubb fra Sola til Byåsen i sommer.

20. Isabel Blanco
Klubb: Aalborg
Alder: 26 år
Posisjon: Linjespiller
Landskamper/Mål: 30/75

Nok en spiller som har blomstret etter å ha flyttet til Danmark. Fikk sin mesterskapsdebut i EM i fjor, men endte opp med et røket leddbånd i tommelen etter bare tre kamper. Ble i høst utnevnt til kaptein i Aalborg og er regnet som en av de beste linjespillerne i den danske ligaen. Spiller med enorm innsats og vilje, og kan bli en joker i VM.

HJEMMEVÆRENDE RESERVER:
Tonje Arnesen
Klubb: NTG/Stabæk
Alder: 29 år
Posisjon: Målvakt
Landskamper/Mål: 0/0

Er tilbake i toppserien og Stabæk etter et opphold i Rygge. Ble noe overraskende tatt ut som målvaktsreserve, etter at Siri Langseth hadde vært den som kjempet med Terese Pedersen om en plass i selve troppen. Er en rutinert og smart målvakt, som nok mangler litt på høyden for å ta steget helt opp på topplan.

Marte Snorroeggen
Klubb: Byåsen
Alder: 22 år
Posisjon: Bakspiller
Landskamper/Mål: 16/20

Var svært nær en plass i EM-troppen i fjor, men gikk glipp av turen til Ungarn. Var fast inventar i landslagstroppen helt frem til VM-uttaket, da var hun plutselig ute i kulden igjen. Har scoret 56 mål i eliteserien og er blant de som har scoret flest spillemål.

Tine Kristiansen
Klubb: Larvik
Alder: 25 år
Posisjon: Bakspiller
Landskamper/Mål: 5/11

I likhet med Snorroeggen, så var hun fast inventar i landslagstroppen helt frem til VM-troppen ble tatt ut. Er en tøff spiller som satser hardt på små rom. Er en annerledes bakspillertype enn dem som er i troppen, og er kanskje den som kan bidra med mest av dem som er på venteliste.

Ida Bjørndalen
Klubb: Larvik
Alder: 22 år
Posisjon: Bakspiller/Høyreving
Landskamper/Mål: 3/0

I likhet med Tonje Nøstvold forlot hun Sola i sommer. Mens hennes tidligere konkurrent om høyrebacken i Sola dro nordover til Byåsen, havnet Bjørndalen i Larvik. Har et hardt skudd og har faktisk scoret nestflest mål i Larvik denne sesongen med 41 scoringer.

Renate Urne
Klubb: Tertnes
Alder: 23 år
Posisjon: Bakspiller/Linjespiller
Landskamper/Mål: 5/4

En anvendelig spiller som kan brukes i alle bakspillerposisjoner i tillegg til på linjen. Slet mye med skader forrige sesong, og er foreløpig ikke i god nok form til å spille 60 minutter på topplan. Gikk i sommer tilbake til Tertnes etter noen sesonger i Bjørnar. En stor og robust spiller, med gode kvaliteter i forsvar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.