*Nettavisen* Sport.

Her er gutta som får Hodgson til å gråte

Foto: AP/Scanpix

- Et komplett lag. De vinner EM, sier ekspert.

04.06.12 20:43

Det begynner å bli lenge siden Tyskland har vunnet et stort mesterskap i fotball. Vi må tilbake til England-EM i 1996 for å finne sist gang tyskerne gikk til topps.

Den stolte fotballnasjonen var riktig nok i VM-finalen i 2002, og i EM-finalen i 2008, men det har sjelden vært større optimisme i landet enn foran sommerens EM i Polen og Ukraina.

Landslagssjef Joachim Löw råder over et knallsterkt mannskap, og tyskerne må rett og slett bare finne seg i å være blant de ypperste favorittene, sammen med Spania.

Tysk fotball har hatt en voldsom oppsving de siste årene, og det har gitt utslag både på klubbnivå og landslagsnivå. Det nærmest renner over av unge kvalitetsspillere i Tyskland.

Mesüt Özil og Sami Khedira er stjerner i Real Madrid. Mario Gomez bøtter inn mål for Bayern München, mens Borussia Dortmund har fått en helt ny generasjon av gullgutter.

- Et komplett lag
Mario Götze, Ilkay Güendogan, Marco Reus, Mats Hummels, André Schuerrle, Toni Kroos, Thomas Müller, Marcel Schmelzer, Jerome Boateng og Bendikt Höwedes er alle tyske unggutter som Löw har tatt med i EM-troppen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Alessandra Tarantino

Bundesliga-kommentator for Eurosport, Dag Solheim, tør ikke gjette på hvem Löw velger i startelleveren til den første kampen mot Portugal, men er bombesikker på at det bli bra.

- Tyskland er et komplett lag. De har en god keeper, en god forsvarsfirer, en fantastisk midtbane og et giftig angrep, sier kommentatoren til Nettavisen.

Den eneste svakheten Solheim ser er at laget kanskje kan mangle litt fart på topp. Den største styrken er helt klart bredden i troppen. Nesten alle er aktuelle for en startplass.

- Bortsett fra Per Mertesacker og Lars Bender, så tror jeg Löw kan bruke alle de andre uten at laget blir nevneverdig dårligere, mener Eurosport-profilen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Löw har en fantastisk gruppe spillere, og Tyskland er mindre sårbare enn andre nasjoner. Nesten alle har noen ukjente i troppen, men det har ikke Tyskland, sier Solheim.

Gråtende Hodgson
Solheim er også kjent som Arsenal-supporter, og har et stort hjerte for engelsk fotball. Han må likevel innrømme at England i årets EM er milevis unna tyskerne.

- Selv om jeg jobber med tysk fotball, er jeg jo veldig anglofil. Men det er jo helt umulig å sette de to landslagene opp mot hverandre, sier Solheim.

- Det er vel nok til å få Roy Hodgson til å gråte når han ser hva Tyskland har å velge i av spilleren, sammenlignet med hva han selv har, sier kommentatoren.

Solheim tror Spania, Nederland og Russland er andre lag som kan utfordre tyskerne om EM-gullet denne sommeren, men selv holder han en knapp på tysk seier i finalen.

- Med tanke på den stallen de har, og det at de nesten spiller på hjemmebane, så skal du være god for å slå Tyskland. Jeg tror de kan bli mestere igjen i år, sier han.

Også VM-favoritt
Kommentatoren tror «Jogi» Löws menn kommer til å dominere i mange år framover.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det har vært et generasjonsskifte i Tyskland, og dette laget kommer nok til å være enda større favoritter når vi kommer til Brasil-VM. Det er så mange gode, unge spillere, sier han.

- De har folk i alle lagdeler som spiller i store klubber. Fram mot VM vil det bli enda flere. Det er spillere fra Bayern og Dortmund, men også folk som spiller i England, Italia og Spania.

Et av de største spørsmålstegnene før mesterskapet er hvem Löw velger på midtstopperplass. Det er flere gode stopperkandidater. Solheim har likevel en favoritt blant dem.

- Jeg synes Mats Hummels er en fantastisk forsvarsspiller. Han har en glitrende pasningsfot i tillegg, og er god til å sette i gang spillet. Jeg synes han burde være et førstevalg i forsvar.

- Når det gjelder den andre stopperplassen tror jeg det står mellom Jerome Boateng og Holger Badstuber. Mertesacker har ikke vært god i England, men det sier litt om statusen hans at han faktisk ble tatt ut likevel.

Sjekk Hummels i akjson:

HTML EMBED

Fire 90-modeller
Forsvaret er en lagdel som kan by på luksusproblem for den tyske landslagssjefen. Midtbanen er en langdel som garantert vil by på det.

- Midtbanen blir nok tøffest å ta ut. Det er så mange gode. Halve stallen er midtbanespillere. Men jeg tror kanskje han ønsker å bruke Bastian Schweinsteiger, selv om han ikke har vært i form.

- Hva med Bayern-gutta Kroos og Müller?

- De er spillere som også kan komme inn å gjøre en solid jobb, men alle er det når man begynner å se på det. Du har også Götze, sier Eurosport-mannen.

- Det er vel fire stykker i laget som er 1990-modeller. Det er utrolig sterkt at så mange som fire fra den generasjonen allerede er aktuelle for et EM, forteller kommentatoren.

Under VM i 2010 fikk spillere som Özil og Khedira sine store gjennombrudd internasjonalt, og forsvant til Real Madrid etter mesterskapet. Solheim tror ikke vi får se noen lignende i år.

- De fleste spiller allerede i store klubber, så om noe skal skje må de aller største klubbene i Europa komme på banen med penger, men det kan jo hende det skjer noe.

- André Schuerrle spiller for eksempel i Bayer Leverkusen og kan være en som flytter på seg om han gjør et godt EM. Det samme kan skje med Höwedes, tipper Solheim.

Sjekk Götze i akjson her:

HTML EMBED

- Bombe av dimensjoner
Tyskland spiller i gruppe B sammen med Nederland, Portugal og Danmark. Laget får slik sett ingen lett vei mot kvartfinale, semifinale og finale.

- Det er ei tøff gruppe. Den er så tøff at alle kan ryke ut. Alle fire er gode nok til å slå hverandre på sitt beste. Men om Tyskland ikke går videre er det en bombe av dimensjoner, sier Solheim.

- Det lukter Nederland og Tyskland videre fra gruppen, men går tyskerne på et feilskjær mot Portugal, og taper mot Nederland, kan det bli unødvendig nervepirrende mot Danmark.

Så sent som i fjor høst viste imidlertid tyskerne massevis av muskler i møtet med grupperival Nederland. På den andre siden tapte tyskerne nylig 5-3 mot Sveits.

- De kampene mot Nederland er alltid utrolig spesielle. Du finner nesten ikke større hatkamper i Europa, avslutter kommentatoren.

Tyskland spiller sin første kamp i EM mot Portugal 9. juni. Dermed gjenstår det bare å se hvilke elleve Joachim Löw velger fra start. Det er hevdet over enhver tvil at valgmuligheten er mange.

Tysklands EM-tropp:

Keepere
Manuel Neuer (Bayern München)
Tim Wiese (Werder Bremen)
Ron-Robert Zieler (Hanover 96)

Forsvar
Holger Badstuber (Bayern München)
Jerome Boateng (Bayern München)
Benedikt Höewedes (Schalke 04)
Mats Hummels (Borussia Dortmund)
Philipp Lahm (Bayern München)
Per Mertesacker (Arsenal)
Marcel Schmelzer (Borussia Dortmund)

Midtbane/Angrep
Lars Bender (Bayer Leverkusen)
Mario Götze (Borussia Dortmund)
Ilkay Güendogan (Borussia Dortmund)
Sami Khedira (Real Madrid)
Toni Kroos (Bayern München)
Thomas Müller (Bayern München)
Mesüt Özil (Real Madrid)
Lukas Podolski (Arsenal)
Marco Reus (Borussia Moenchengladbach)
André Schuerrle (Bayer Leverkusen)
Bastian Schweinsteiger (Bayern München)
Mario Gomez (Bayern München)
Miroslav Klose (Lazio)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.