RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(60 Minutes/Scanpix)

Her er Hamiltons avsløringer om Lance

Sist oppdatert:
Kodenavn, privatfly, blodoverføringer og dopingbruk. Slik var livet med Lance.

Over 395 sider tegner Tyler Hamilton et kaldt og kynisk bilde av Lance Armstrong og hans likesinnede innenfor den profesjonelle sykkelsporten. I dag kom boka «The Secret Race - Inside the Hidden World of the Tour de France: Doping, Cover-ups, and Winning at All Costs» - en bok procycling.no har lest.

Armstrong beskrives som en person som lar venner og bekjente komme nær innpå seg, før han brutalt kutter vennskapsbåndene ved neste anledning.

Det fikk også Hamilton selv føle på kroppen, da han følte seg presset ut av US Postal-laget foran 2002-sesongen. Inntil da var han og lagkamerat Kevin Livingston de mest betrodde klatrerne sykkelkongen hadde i Tour de France-fjellene.

«Jeg så de hvite posene for første gang»
Trioen bodde i den samme campingbilen under Armstrongs store Tour de France-comeback i 1999. Ifølge Hamilton benyttet de denne bilen til å injisere EPO inn i kroppen på strategiske punkter i det franske etapperittet.

To år i forveien hadde ikke hjelperytteren den samme standingen i US Postal-laget. I forkant av Ruta del Sol oppdaget han for første gang at det var variasjoner i lunsjpakkene som ble plassert foran lagkameratene.

«Det var da jeg så det hvite posene for første gang. De dukket opp mot slutten av rittet, de ble brakt ut av soigneurs (assistenter), som oppbevarte dem i kjøleskap i mekanikernes trailere», forteller Hamilton i boka som er skrevet av New York Times-journalisten Daniel Coyle.

Hamilton forteller at posene inneholdt prestasjonsfremmende midler. Selv fikk han sitt første møte med doping foran Trofeo Luis Puig i Valencia det samme året.

Etter eget utsagn mottok han da en ampull som inneholdt testosteron av Postal-legen Pedro Celaya.

Forbeholdt de sterkeste rytterne
Den nå 41 år gamle eksrytteren forteller om et A- og et B-lag innenfor det amerikanske laget. I boka forteller han hvordan han følte seg «holdt utenfor» da lagets store stjerner mottok medikamenter han ikke ble tilbudt.

«De ble kun gitt til de sterkeste rytterne: George Hincapie, Viatcheslav Ekimov, Adriano Baffi og Jean Cyril Robin. Guttene jeg så på som A-laget. Så følte jeg en erkjennelse synke langsomt inn: Selv var jeg på B-laget.»

Ting skulle imidlertid endre seg. Hamilton var på vei inn i varmen og ble, under visse forutsetninger, satset på til Tour de France-laget det samme året.

«Jeg tror nok sjansene er gode, men du er nødt til å bli sunnere. Du må ta vare på kroppen din», skal US Postal-legen Ceyala fortalt ham.

- Løgnene ble større og større
Til Tour de France ville han, og da han først ga etter for presset startet et mangeårig misbruk av testosteron, EPO og etter hvert en rekke blodoverføringer administrert av både Luis Garcia del Moral og den velkjente Eufemiano Fuentes (etter overgangen til Team CSC i 2002).

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Brorparten av boka handler om forholdet til mannen som vant Tour de France hvert år mellom 1999 og 2005, nemlig Lance Armstrong.

«Jeg kan føle med Lance også. Jeg forstår hvem han er, og hvor han er. Han tok det samme valget som alle oss andre, å bli en som spilte spillet. Så vant han Tour de France og ting kom ut av kontroll, samtidig ble løgnene større og større.»

«Edgar Allen Poe»
Hamilton skildrer en hverdag bestående av kodede beskjeder, hemmelige telefoner, ulovlige blodoverføringer, trusler, mistanker og uvennskap.

«Vi hadde et eget språk. Vi kalte EPO for «zumo», det spanske ordet for juice. Vi kalte det også «O.J.», «salsa», «E-vitamin» og «Edgar». Det var kortversjonen av «Edgar Allen Poe». Jeg vet ikke hvem som fant på det, men jeg likte det. «Skal snakke med Edgar». «Skal besøke Edgar». «Min gamle venn, Edgar».

I denne perioden innførte UCI en maksgrense på 50 i hematokrittverdier for rytterne. Et forbud for å «verne rytternes helse», men et mål som også i stor grad kan fortelle om en rytter benytter seg av uærlige metoder.

Hamiltons naturlige hematokrittnivå lå på 42. Ved å heve dette nivået med åtte poeng, ville han får 19 prosent flere oksygenbærende røde blodceller i kroppen.

Og det var denne «raketten i rumpa» i Tour de France-fjellene som viste seg umulig å motstå for altfor mange sykkelryttere i denne perioden.

- Diskuterte doping med Lance
I 1998 var Hamilton romkamerat med Armstrong ute på tur. Han forteller at det betydde mye, ettersom han forsto at det var etter ønske fra selveste sykkelkongen.

«Etter hvert begynte Lance og jeg å bygge tillit til hverandre. Vi snakket om hvor mye EPO vi tok da, og hvor mye boost det ga oss. Vi snakket om recovery-produkter, om hva vi likte og ikke likte. Vi snakket om kortison som vi brukte under lengre ritt for å motkjempe utmattelsen og gjorde det lettere å hente seg inn igjen.»

Livet som toppsyklist i US Postal besto av å ligge et skritt foran dopingjegerne, og stadig utvikle bedre metoder for å slå konkurrentene.

Foran 99-sesongen ble Johnny Weltz fjernet som manager, og erstattet av Johan Bruyneel. Også den tidligere ONCE-legen, Luis Garcia del Moral, som ble omtalt som «Den lille djevelen», ble ansatt.

Dette året skal Hamilton ha mottatt en dose EPO i Lance Armstrongs private hjem i Nice. Festina-skandalen året i forveien gjorde det vanskeligere for lagene å frakte med seg ulovlige midler i de hardeste etapperittene.

Festina-skandalen ble utløst av at massøren Willy Voet ble stanset med bilen full av dopingmidler. US Postal forsøkte å omgå dette problemet under rittet året etter.

Doping på motorsykkel
Løsningen var av den originale sorten. Det var en tidligere syklist og innehaver av en sykkelbutikk som stelte Armstrongs bopel i Nice, når han var ute og reiste.

Philippe Maire er navnet hans, og ifølge «The Secret Race» fulgte han etter Tour de France-feltet på en motorsykkel fullastet med EPO under 99-versjonen av rittet.

«Vi sto på kjøkkenet til Lance da han (Johan Bruyneel, vår anm.) la opp planen. Han skulle betale Philippe for å følge touren på motorsykkel. Han skulle ha med seg en termos full av EPO og en mobiltelefon med kontantkort. Når vi trengte «Edgar» (slang for EPO), skulle Philippe snirkle seg gjennom feltet og foreta sin levering. Enkelt og kjapt, både inn og ut.»

(Artikkelen fortsetter under bildet)

«For å være diskret, ville ikke Philippe supplere alle ni av oss: Det var kun klatrerne Lance, Kevin Livingston og meg. «Los Amigos del Edgar». Fra det tidspunktet var han ikke «Philippe the Handyman», lenger. Lance, Kevin og jeg kalte ham bare «Motoman».

I boka nekter for øvrig Maire for at han tok på seg denne rollen.

- Nei, nei. Det er ikke sant, svarer han i et intervju med Daniel Coyle.

- Positiv prøve etter prologen
I boka står det beskrevet hvordan rytterne injiserte EPO i US Postal-bilen etter etappene. Kanylene ble kastet i tomme colabokser og fraktet ut av del Moral foran nesa på sykkelfans, journalister og av og til fransk politi.

Lance tok sin første Tour de France-seier det året, men i boka nevnes det at «Le Monde» omtalte en positiv dopingprøve for kortison allerede etter prologen.

«US Postal og Lance ordnet det på en simpel måte», forteller Hamilton.

«De sa at Lance hadde et sittesår og, ifølge mediene, endret datoen på en resept på en hudkrem med innslag av kortison. UCI ønsket heller ikke å ta Lance. Da aksepterte resepten og touren rullet videre».

Blodoverføringer
Året etter var det litt mindre trygt å benytte seg av EPO. Det gikk nemlig rykter om at man hadde funnet en fullverdig testmetode som skulle benyttes under OL i Aten.

US Postal-laget skal derfor ha gått tilbake til tradisjonelle blodoverføringer som var langt vanskeligere å spore. Den første – for Hamiltons del – skal ha funnet sted på et luksushotell i spanske Les Gavines.

«Slik Johan (Bruyneel) forklarte det, skulle Lance, Kevin og jeg fly til Valencia. Vi skulle tappe hver vår pose med blod til oppbevaring, og vi skulle fly hjem neste dag. Så, på et strategisk punkt under touren, skulle vi få overført blodet igjen, og få en oppkvikkende effekt.»

Den dagen var på hviledagen før etappen oppover Mont Ventoux. Sykkelstjernene oppholdt seg i idylliske Saint-Paul-Trois-Châteux den hviledagen.

«Den kvelden, før middag, mottok vi blodoverføringer på hotellet. Blodposene ble tapet opp på veggen over sengene våre med sportstape. De var skinnende og hadde svulmet opp som bær. Kevin og jeg lå der som speilbilder. Gjennom den åpne døren kunne jeg se Lance ligge i sokkelesten, med armen og slangen».

På påfølgende dagen knuste Armstrong og Pantani all motstand oppover det legendariske Tour de France-fjellet. Den italienske piraten ga amerikanerne et lite helvete utover rittet det året, men Armstrong tok likevel sin andre tittel på to år.

Lurte systemet med mikrodoser
Med en ny sesong på trappene vant Armstrong menn en ny måte å lure dopingjegerne på. I etterkant kan Hamilton bare le av hvor enkel metoden var.

«EPO-testen er et godt eksempel på hvor stor fordel Ferrari var for oss. Det tok antidopingjegerne flere år og flere millioner dollar å utvikle en test som kunne avsløre EPO i urin og blod. Det tok Ferrari fem minutter å finne en måte å unngå problemet på.»

«I stedet for å injisere EPO inn i underhuden, injiserte vi mindre doser rett inn i blodåren. Dette gjorde vi hver kveld. «Glow-tiden» (da det kunne avsløres, vår anm.) var minimalisert. Vi kalte det mikrodosering.»

«Testet positivt igjen»
Armstrong holdt seg stort sett på «riktig side» av loven han også. Selv da den nå 40 år gamle amerikaneren valgte å gi opp kampen om å renvaske sitt eget navn, fastholdt han følgende:

- Bunnlinja er at jeg spilte etter reglene som var satt sammen av UCI, WADA og USADA da jeg konkurrerte, og gjentok at han har passert «over 500 dopingprøver».

Hamilton har gjennom TV-programmet hevdet at den tidligere lagkompisen testet positivt under Tour de Suisse i 2001, anklager han gjentar i «The Secret Race».

«For Lance var det et storartet resultat (han vant tempoen). Det vil si, helt til Lance testet positivt.»

«Ja, Lance Armstrong testet positivt for EPO under Sveits rundt. Det vet jeg fordi han fortalte meg det. Vi sto i nærheten av bussen den påfølgende morgenen, før etappe 9. Lance hadde et rart smil i fjeset. Han klukket litt, som om noen hadde fortalt ham en god spøk. «Dette vil du ikke tro. Jeg ble tatt for EPO».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Han lo en tørr latter.

«Ikke vær bekymret, kompis. Vi skal ha et møte med dem. Alt blir tatt hånd om».

«En gang etter det, husker jeg at Lance ringte Hein Verbruggen fra lagbussen. Jeg husker ikke hva de snakket om, men det slo meg at tonen var veldig vennlig. Lance snakket med presidenten i UCI, sportens overhode, men det hørtes ut som han snakket med en tidligere businesspartner, eller en venn».

Bitre fiender
Dette ble den siste sesongen til Hamilton i US Postal. Han kom på kant med Armstrong, og ble erstattet av Roberto Heras og José Luis Rubiera.

I stedet ble de to bitre fiender, og Hamiltons karriere fortsatt blant annet hos Team CSC, Phonak og Tinkoff Creditt Systems.

Hamilton har blitt tatt for doping ved to anledninger, og hans troverdighet har blitt latterliggjort av Armstrong ved flere anledninger.

Den sjudoble Tour de France-vinneren skal ha oppsøkt og truet sin tidligere lagkamerat etter at han ble beskyldt for dopingbruk i TV-programmet «60 minutes» i mai i fjor.

Les mer om den saken her!

Hamilton har siden vitnet under ed mot sin tidligere lagkaptein. Det skal også ni andre lagkamerater ha gjort. De gjorde at USADA (det amerikanske antidopingbyåret) sanksjonerte med å utestenge Armstrong fra sykkelsporten på livstid og annullere alle resultatene hans fra 1. august 1998, i slutten av august.

Også Johan Bruyneel er under etterforskning av USADA, det samme er sykkeltrener Pepi Marti, legene Pedro Celaya og Luis Garcia del Moral. I tillegg er legene Eufemiano Fuentes og Michele Ferrari utestengt fra sykkelsporten på livstid.

Steffen Kjærgaard, som var med på å vinne Tour de France i 2000 og 2001, er ikke nevnt i boka.

På procycling.no kan du senere i dag også lese om Tyler Hamiltons anklager mot Bjarne Riis under hans opphold til Team CSC.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere