Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er han suveren i Tippeligaen

Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
Sist oppdatert:
- Det har vært et lite eventyr, sier suksessmannen.

TIPPELIGATIPSET:
15.-PLASS: SANDNES ULF

Det å være fotballtrener er et nådeløst yrke. Når Tippeligaen 2013 sparkes i gang, er gjennomsnittet for antall år i samme klubb blant trenerne på fattige to år.

I de 16 toppklubbene finner vi kun tre mann som har hatt samme jobb i fem år eller mer. Det er Ronny Deila i Strømsgodset, Dag-Eilev Fagermo i Odd og Asle Andersen i Sandnes Ulf.

Andersen er den som har vært trener i samme klubb desidert lengst av samtlige i Tippeligaen. Han overtok som hovedtrener i klubben så langt tilbake som i 2006.

- Et lite eventyr
Det betyr at 41-åringen har styrt den samme skuten i hele syv år. Med jevnt og trutt arbeid har han også ledet Sandnes fra 2. divisjon og opp i Norges aller ypperste fotballselskap.

- Det er jo som et lite eventyr dette her. Vi startet opp som en kompisgjeng i andredivisjon. Målet var egentlig å komme opp i Adeccoligaen, sier Sandnes-treneren til Nettavisen.

- Det klarte vi, og det var historisk. Det var helt nytt for klubben. Det var verken kultur eller tradisjoner for slik suksess her, men vi jobbet knallhardt hele veien, sier Andersen.

Sandnes måtte ned igjen, men kom seg igjen tilbake til den nest øverste divisjonen, og i 2011 var miraklet et faktum. Etter en helt utrolig høstsesong var klubben klar for Tippeligaen.

- Vi var tippet på nedrykk det året også, men vi gikk hele veien til Tippeligaen. Forrige sesong reddet vi den plassen, også det mot alle odds. Jeg er glad for alle disse opplevelsene.

Men selv om suksessen har vært stor for Andersen og Sandnes, innrømmer 41-åringen at det også er utfordrene å sitte som hovedtrener i samme klubb så lenge.

- Kontinuitet er viktig, men jeg mener det er vel så viktig å utvikle seg selv i rollen. En trener må hele veien få det beste ut av spillergruppen og gjøre det som er best for klubben, sier han.

- Man må fornye seg, forbedre seg og være åpen for innspill fra andre. Det er fort at noen går lei når samme trener har vært i en klubb så lenge, men i Sandnes har vi løst dette bra.

- Fått andre tilbud
Andersen forteller om en klubb der det sportslige apparatet og administrasjonen drar i samme retning, og en klubb der samhold, en tydelig identitet og lojalitet er grunnprinsipper.

- En så liten klubb er helt avhengig av dette. Vi må være best på det som er gratis å være best på. Vi skal ha en tydelig spillestil og en pliktoppfyllende spillergruppe, sier treneren.

- Har du noen gang følt deg utrygg i jobben?

- Det største presset er nok det man legger på seg selv. Det kommer ikke fra andre, eller fra omgivelsene. Jeg stiller store krav til meg selv. Det handler om stolthet, men jeg har aldri kjent på noen frykt for å miste jobben, sier 41-åringen.

- Jeg merker at det går ut over humøret om det ikke går bra. Jeg hadde nok ikke blitt her så lenge, om Sandnes ikke hadde hatt så god progresjon. Andre ville kanskje ikke satt foten ned, men jeg ville kjent på det selv. Hadde jeg manglet driven til å ta dette videre, måtte jeg ha vurdert min stilling. Det er viktig å skape motivasjon for å hele tiden ta steg videre, sier han.

- Har du hatt andre jobbtilbud i denne perioden?

- Det har vært andre muligheter, men det har aldri vært aktuelt for meg. Sandnes har lang vei å gå sammenlignet med andre tippeligaklubber, så vi har fortsatt mye å jobbe mot, sier han.

- Mangler bredde
Det å redde plassen i Tippeligaen sist sesong var svært lærerikt både for treneren og spillergruppa hans. Nå håper han Sandnes Ulf kan ta nok et skritt mot å etablere seg i divisjonen.

- Vi har lært hele veien og jeg er glad for den progresjonen vi har hatt. Vi vokste oss sterkere og viste mental styrke i fjor. Mange hadde avskrevet oss etter en tøff midtperiode med mange skader, men vi avsluttet sterkt. Jeg er ikke overrasket over at vi klarte det, sier Sandnes-sjefen.

(artikkelen fortsetter udner bildet)

Til tross for at det er mye positivt i rogalandsklubben før en tøff 2013-sesong tar til, må Andersen innrømme at det er langt fra rosenrødt. Stallen er for eksempel for tynn.

- Vi mangler bredde. Vi har bra kvalitet på den spillergruppen som er her, men vi skulle gjerne hatt et par spillere til i a-lagstroppen. Men dette er et strategivalg vi har tatt.

- Vi har en mindre tropp med kvalitet i alle ledd, i stedet for en bred tropp. Vi har ikke ressurser til begge deler. Derfor handler det om å bruke de vi har best mulig, sier Andersen.

Halvveis inn i forrige sesong fikk Sandnes Ulf inn noen gode forsterkninger, som danske Christian Gytkjær, men klubben klarte ikke å få med seg nøkkelspilleren videre.

- Ja, jeg vet at grunnen til at vi hadde en god periode mot slutten av forrige sesong var at vi hadde mer bredde i stallen. Men akkurat nå er det en ønsketenkning med mer bredde, sier treneren.

Vår analyse av Sandnes Ulf:
Sandnes Ulf er i ferd med å ta fatt på den «fryktede» annensesongen i Tippeligaen. I 2012 reddet laget plassen så vidt, ved å sanke 32 poeng og slå Ull/Kisa i kvalifiseringen.

Skal klubben redde plassen igjen må den trolig heve seg flere hakk. Sandnes hadde i fjor flere perioder der klubben gikk en fire-fem kamper på rad uten seier og det holder ikke i lengden.

Sandnes skal ha for at de prøver å spille «ordentlig» fotball, uten å bli for naive, men vi tror likevel ikke at klubben har den nødvendige kvaliteten i spillergruppen til å plukke nok poeng.

Klubben har to lovende keeper i Sean McDermott og Aslak Falch, men lite rutine. Midtbanen er også bra, men tynn. Aksel Berget Skjølsvik, Anel Raskaj og Henrik Furebotn er alle gode spillere. Steinthor Thorsteinsson viste mye av det han kan i fjor, og Fredrik Torsteinbø var også bra. På topp er nok Sandnes avhengig av at Tommy Høiland viser stabil målform.

3576100

Raskt pasningsspill i lengderetning for å utnytte en motstander i ubalanse er fortsatt grunnfilosofien i klubben. I 2012 scoret Sandnes mye mål (44), men slapp også inn for mange (56).

Klubben har mistet en nøkkelspiller i danske Christian Gytkjær, og noen kontinuitetsbærere har også forsvunnet ut porten i vinter. Det betyr at nykommerne bør levere fra første dag.

Tosaint Ricketts floppet i Vålerenga, men vil nå få mindre konkurranse om plassen. Henrik Furebotn er en solid forsterkning, mens Johnny Lundberg er en erfaren forsvarsspiller.

Totalt sett virker likevel Sandnes' tropp på 20 mann (to keepere) litt tynn. Skulle skadene komme, og bli mange, i løpet av sesongen, kan det blir et langt 2013 for rogalandslaget.

Vestlandsklubben har ikke ressurser til å måle seg med de største, og kan naturlig nok ikke hente inn flust av spillere fra øverste hylle. De er derfor nødt til å treffe godt med kjøpene.

Totalinntrykket av Sandes Ulf i 2013 er at laget, som de siste årene har ridd en medgangsbølge, vil få en nedtur. Vi tipper en 15.-plass og nedrykk til 1. divisjon på Asle Andersens gutter.

Plusser:
+ En trener med lang fartstid i klubben
+ En klubb som gjør ting på «sin egen» måte
+ Et konsekvent spillesystem som spillerne kjenner
+ Har en uforutsigbar type i Tommy Høiland. Både på godt og vondt.

Minuser:
- Kan ikke måle seg med de beste ressursmessig
- Tynn stall som kan gi problemer ved mye skader
- Står foran den «fryktede» annensesongen
- Tar for lite poeng på bortebane og slipper inn mye mål
- Har en uforutsigbar type i Tommy Høiland. Både på godt og vondt.

Vårt tips: 15.-plass
Asle Andersen om tipset:

- Vi tror jo ikke på nedrykk, men samtidig har jeg forståelse for tipset. Det er helt naturlig basert på våre tradisjoner og resultater tidligere. Men vi trives med å gjøre slike tips til skamme. Jeg er på ingen måte bekymret og dette passer oss i grunn bra. Vi har levd bra med å bli tippet ned tidligere, sier Andersen.

Se opp for: Jakob Olsson
En 21 år gammel nykommer fra Sverige. Olsson kan bekle både en spissrolle og en kantrolle. Har vist i sine tidligere klubber at han vet hvor målet står og han har et bra utviklingspotensial.

Olsson har en fortid i svenske Örgryte og kommer på lån til Sandnes fra GAIS. Der scoret han fem mål sist sesong, og ble med det klubbens interne toppscorer.

21-åringen beskriver seg selv som en naturlig avslutter, som vet hvor målet står. Svensken skal også ha en vinnerskalle og en pasningsfot som kan gi Sandnes Ulf en del moro i 2013.

I rogalandsklubben mener man at 21-åringen vil gi en helt ny dimensjon offensivt og han vil bidra til å øke konkurransen, og nivået, i flere offensive posisjoner på banen.

- Jakob er en god, fremadstormende spiller. Han jobber knallhardt, og har stor kapasitet. Han skyter godt med begge bein og det blir opp til oss å sette ham i de rette situasjonene, sier Asle Andersen om nykommeren til Nettavisen.

Sandnes Ulf serieåpner borte mot Strømsgodset 17. mars klokken 18. All dramatikk i Tippeligaen kan du som vanlig følge i vårt livesenter NaLive.

HER FINNER DU ALLE VÅRE TABELLTIPS.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!