Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er Hildes kriseplan for å komme seg til OL

Foto: empower.at
- Jeg er stresset for at jeg ikke viser progresjon, sier Tom Hilde til Nettavisen.

Fredag hoppes det kvalifisering til verdenscuprennet i skiflygingsbakken i Kulm. Der stiller imidlertid ikke Tom Hilde til start.

Nordmannen, som har vært blant Norges beste skihoppere de siste årene, har slitt stort i hoppbakken denne sesongen.

Får spesialhjelp
Nå håper han at hjelp fra en balansetrener i Kitzbühl kan redde OL-drømmen – under 30 dager før lekene i Sotsji starter.

- Jeg er stresset for at jeg ikke viser progresjon og ikke hopper bedre, sier Hilde til Nettavisen.

Men skal han til OL, er han klar på at han kun ønsker å dra hvis han har noe å bidra med.

- Hvis jeg reiser til OL når jeg hopper slik jeg gjorde i hoppuka, så kommer det til å være enda kjipere å være der enn å sitte hjemme, sier Hilde.

- Sånn som det ser ut nå, så er det reserveplassen det blir å kjempe om. Hvis man reiser til Sotsji uten å ha gjort noen gode hopp i forkant, og én av gutta blir skadet til lagkonkurransen. Så er det kjipt å vite at man er den som kommer til å ødelegge for hele laget hvis man blir bedt om å «steppe inn», forklarer Hilde.

Sliter med sittestillingen
Derfor gjør Asker-hopperen alt han kan for å finne tilbake til godfølelsen i bakken. Og det er sittestillingen som er det store problemet, mener Hilde.

- Det er lite som stemmer med tanke på hvordan det kjennes og ser ut. Det er det vi prøver å jobbe med nå, sier Hilde.

I Kitzbühl gjennomfører han diverse sittestillingøvelser. Det han har trent mest på er å gjennomføre sittestillingen på en planke i en huske.

- I husken får jeg litt den samme følelsen av hvordan det er i en hoppbakke. Jeg prøver meg fram og han forsøker lure fram det som ligger i underbevisstheten min, for han vet at jeg har hoppet bra på ski før, forklarer Asker-hopperen.

Man skulle i utgangspunktet tro at en som har hoppet i over ti år, burde vite hvordan man skal sitte i overrennet, og Hilde er usikker på hvor det hele gikk feil.

- Jeg tror det går mye på at vi hele tiden forsøker å bli bedre. Et eller annet sted på veien så har jeg forsøkt for mye, og når jeg da har prøvd å komme tilbake på sporet igjen, har det blitt verre, sier landslagshopperen.

Må imponere i Zakopane
Nå håper han imidlertid at spesialtreningen vil gi ham et stort løft fram mot verdenscuprennene i Polen.

- Jeg føler at det blir bedre automatikk i det jeg gjør her i hvert fall. Nå gjenstår det å se om jeg greier å ha like stor tro når jeg kommer i hoppbakken. Det er det som er vanskelig. Det har ikke så veldig mye å si hvor bra man gjør det utenfor bakken. Man må greie å ta med troen og følelsen over i hoppbakken, sier Hilde.

Asker-hopperen reiser hjem til Norge lørdag og håper å være tilbake i hoppbakken så fort som mulig.

I utgangspunktet skulle Hilde betale spesialtreningen med egne penger, men torsdag fikk han telefon fra sin private sponsor, Rimi, som fortalte at de tar regningen. Det betyr mye for 26-åringen.

- De kom inn som sponsor da jeg brakk ryggen, og støtter meg i både vanskelige tider og når jeg gjør det bra. Det betyr veldig mye for meg, sier Hilde.

Denne helgen er det altså klart for skiflyging i Kulm, men allerede neste helg skal det hoppes verdenscup i Wisla og Zakopane. Det blir trolig siste sjanse for de norske hopperne å sikre seg en plass på OL-laget.

- Jeg liker meg veldig godt i Zakopane, men når man hopper bra, så hopper man bra overralt. Det er det som er så fint med skihopping, sier Hilde.

Nettavisen har fått tillatelse av empower.at å bruke bilder fra Hildes treningsøkter.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!