Her er Hildes kriseplan for å komme seg til OL

Foto: empower.at

- Jeg er stresset for at jeg ikke viser progresjon, sier Tom Hilde til Nettavisen.

Fredag hoppes det kvalifisering til verdenscuprennet i skiflygingsbakken i Kulm. Der stiller imidlertid ikke Tom Hilde til start.

Nordmannen, som har vært blant Norges beste skihoppere de siste årene, har slitt stort i hoppbakken denne sesongen.

Får spesialhjelp
Nå håper han at hjelp fra en balansetrener i Kitzbühl kan redde OL-drømmen – under 30 dager før lekene i Sotsji starter.

- Jeg er stresset for at jeg ikke viser progresjon og ikke hopper bedre, sier Hilde til Nettavisen.

Men skal han til OL, er han klar på at han kun ønsker å dra hvis han har noe å bidra med.

- Hvis jeg reiser til OL når jeg hopper slik jeg gjorde i hoppuka, så kommer det til å være enda kjipere å være der enn å sitte hjemme, sier Hilde.

- Sånn som det ser ut nå, så er det reserveplassen det blir å kjempe om. Hvis man reiser til Sotsji uten å ha gjort noen gode hopp i forkant, og én av gutta blir skadet til lagkonkurransen. Så er det kjipt å vite at man er den som kommer til å ødelegge for hele laget hvis man blir bedt om å «steppe inn», forklarer Hilde.

Sliter med sittestillingen
Derfor gjør Asker-hopperen alt han kan for å finne tilbake til godfølelsen i bakken. Og det er sittestillingen som er det store problemet, mener Hilde.

- Det er lite som stemmer med tanke på hvordan det kjennes og ser ut. Det er det vi prøver å jobbe med nå, sier Hilde.

I Kitzbühl gjennomfører han diverse sittestillingøvelser. Det han har trent mest på er å gjennomføre sittestillingen på en planke i en huske.

- I husken får jeg litt den samme følelsen av hvordan det er i en hoppbakke. Jeg prøver meg fram og han forsøker lure fram det som ligger i underbevisstheten min, for han vet at jeg har hoppet bra på ski før, forklarer Asker-hopperen.

Foto: empower.at

Man skulle i utgangspunktet tro at en som har hoppet i over ti år, burde vite hvordan man skal sitte i overrennet, og Hilde er usikker på hvor det hele gikk feil.

- Jeg tror det går mye på at vi hele tiden forsøker å bli bedre. Et eller annet sted på veien så har jeg forsøkt for mye, og når jeg da har prøvd å komme tilbake på sporet igjen, har det blitt verre, sier landslagshopperen.

Må imponere i Zakopane
Nå håper han imidlertid at spesialtreningen vil gi ham et stort løft fram mot verdenscuprennene i Polen.

- Jeg føler at det blir bedre automatikk i det jeg gjør her i hvert fall. Nå gjenstår det å se om jeg greier å ha like stor tro når jeg kommer i hoppbakken. Det er det som er vanskelig. Det har ikke så veldig mye å si hvor bra man gjør det utenfor bakken. Man må greie å ta med troen og følelsen over i hoppbakken, sier Hilde.

Asker-hopperen reiser hjem til Norge lørdag og håper å være tilbake i hoppbakken så fort som mulig.

I utgangspunktet skulle Hilde betale spesialtreningen med egne penger, men torsdag fikk han telefon fra sin private sponsor, Rimi, som fortalte at de tar regningen. Det betyr mye for 26-åringen.

- De kom inn som sponsor da jeg brakk ryggen, og støtter meg i både vanskelige tider og når jeg gjør det bra. Det betyr veldig mye for meg, sier Hilde.

Denne helgen er det altså klart for skiflyging i Kulm, men allerede neste helg skal det hoppes verdenscup i Wisla og Zakopane. Det blir trolig siste sjanse for de norske hopperne å sikre seg en plass på OL-laget.

- Jeg liker meg veldig godt i Zakopane, men når man hopper bra, så hopper man bra overralt. Det er det som er så fint med skihopping, sier Hilde.

Nettavisen har fått tillatelse av empower.at å bruke bilder fra Hildes treningsøkter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.