LONDON (Nettavisen): Fra hans første etappeseier i Tour de France i 2002, til hans tiende og siste etappeseier i 2011, har Hushovd gjort mange somre minnerike for sykkelglade nordmenn.

Nå nærmer han seg imidlertid hans siste kapittel som syklist, og Nettavisen ser på noen Hushovd-øyeblikk fra Tour de France som har fått oss til å reise oss fra sofaen i ekstase.

Etappeseirene
Hushovd-festen begynte for alvor i Bourg-en-Bresse i 2002, da han vant hans første etappeseier i Tour de France. Maktdemonstrasjonene som fulgte i massespurter det neste drøye tiåret var ingenting annet enn imponerende.

«Oksen fra Grimstad» gjorde undere etter undere ved å parkere motstanderne i flere etapper, og ikke bare i massespurter.

Hushovd har vunnet Tour de France-etapper etter å ha kjørt i brudd og han har også kjørt kaldt og rolig alene over mållinjen uten noen i siktet. Han har også slått Edvald Boasson Hagen i en spurt.

Ti etappeseire i Tour de France i løpet av karrieren står det i det minste respekt av.

Duellene med McEwen og Cavendish
Robbie McEwen og Mark Cavendish var i løpet av Hushovds år i Tour de France hans største utfordrere for etappeseire. McEwen vant 12 etappeseire i karrieren, men han vant også den grønne poengtrøyen tre ganger mellom 2002 og 2006.

Da australieren så forlot Lotto-Adecco-laget i 2008, var han i teorien for gammel til å fortsette å utfordre for trøyen, og Cavendish satte for alvor sitt preg på touren.

Briten har imidlertid kun vunnet den grønne trøyen én gang, til tross for til sammen 25 etappeseire i Tour de France siden 2008.

10 etappeseire for Hushovd, med McEwen og Cavendish rundt seg, er, og vil alltid forbli, en fantastisk prestasjon.

Den grønne trøyen
I løpet av Tour de France-karrieren vant Hushovd den grønne poengtrøyen ved to anledninger. Allerede i 2005, tre år etter hans første etappeseier i touren, stod han på toppen av poengtrøyepallen på Champs-Élysée.

Han fulgte opp bragden fire år senere, da han med ti poengs margin slo Mark Cavendish i kampen om den gjeve trøyen.

Beste spurter på brostein
Hushovd har vist at han har kvalitetene til å beherske flere forskjellige utfordringer, og at han ikke er en ren spurter. Fjelletappene han vant i 2011 viste det, men han viste det også i 2010, da han vant brosteinetappen på den tredje etappen av touren.

Hans åttende etappeseier var på den 213 kilometer lange strekningen mellom Wanze og Arenberg Porte du Hainaut.

For Hushovd utpeker det seg som en gigantisk prestasjon, og så fort det var brostein på en flat etappe, var Hushovd alltid en av favorittene til å vinne den.

Seieren på Champs-Élysées
Det er kun for spurtekspertene at den siste etappen inn på Champs-Élysées i Paris er viktig.

Den uskrevne regelen er nemlig at sammenlagtlederen ikke skal måtte forsvare trøyen på den etappen.

Derfor kommer feltet alltid inn til mål i en massespurt, en spurt Hushovd vant i 2006.

-Den dagen var det ikke vondt engang da jeg syklet rundt i Paris, så da jeg kom ut på siden der, tenkte jeg at «dette er dagen min», fortalte Hushovd til TV2 i en mimrespalte for tre år siden.

Hushovd spurtslo nemlig Robbie McEwen, som det året vant den grønne trøyen. Hushovd fant hjulet til australieren tidlig i spurten, og skjøt ut til siden, parkerte McEwen og vant klart.

Dermed kunne Hushovd innkassere en etappeseier også på den gjeve sisteetappen på Champs-Élysées.

Alene på fjelltur
Den 13. etappen av Tour de France 2011 var muligens ett av de største øyeblikkene i Thor Hushovds minnerike karriere.

I hans siste sesong i Garmin-Cervélo syklet han fra hovedfeltet i ekstremt tøffe fjell og stakk av med etappeseieren han karakteriserer som «min største dag i Tour de France».

-Jeg får frysninger nå. Jeg trodde det ikke var mulig å komme alene til mål, fortalte han etter den etappen, og han var nok ikke den eneste nordmannen som satt med frysninger den dagen.

Den gule trøya
Som første nordmann i historien, kledde Hushovd på seg den gule ledertrøya for Tour de France i 2004. Nordmannen fulgte opp med å bære ledertrøyen for verdens største sykkelritt også i 2006 og i 2011.

Til sammen kjørte han i den gule trøyen i ti dager i løpet av Tour de France-karrieren, en bragd det skal være vanskelig for en annen nordmann å matche.

Trøyene
Hushovd sin Tour de France-karriere har bydd på en rekke enorme prestasjoner, men han har også kjørt med en god andel trøyer.

I tillegg til lagtrøyene til Crédit Agricole, Cervélo, Garmin-Cervélo og BMC Racing Team, har han også kjørt touren i flere andre trøyer, som alle reflekterer hans meritter og kapasitet på sykkelen.

Den grønne og den gule trøyen er allerede nevnt, og han har også kjørt, og vunnet, etapper i Tour de France med norgesmestertrøyen og den regnbuefargene verdensmestertrøyen.