*Nettavisen* Sport.

Her er Kristoffs nye læremester

Foto: Jarle Fredagsvik (procycling.no)

- Foreløpig har jeg bodd på rom med ham en natt, og da sov han.

16.03.12 18:44

MILANO (procycling.no): Overgangen fra BMC Racing til Katjusja Team ser ut til å være et skikkelig lykketreff for Alexander Kristoff.

Da han forhandlet fram en overgang i august i fjor, var det omstridte Andrej Tschmil som satt på den andre siden av bordet.

Lite visste Stavanger-gutten om endringene som var planlagt i det russiske storlaget.

- Det var litt mer «mafia» der da jeg var der nede, sier Kristoff til procycling.no.

- Eller kanskje ikke mafia, men det var i hvert fall stilige dresser, dyre Mercedeser og folk som pratet russisk med tolk. Det så mer kult ut, enn det var skummelt, korrigerer han.

Tyskere på samlebånd
På vei inn var nemlig et helt nytt management under ledelse av Hans-Michael Holczer, teammanager Theo Maucher, sportsdirektørene Christian Henn (alle har tidligere jobbet for Gerolsteiner) og Valerio Piva og sprinttrener Erik Zabel (begge fra HTC-Highroad).

- Jeg visste ingenting om dette før et par uker etterpå. Jeg synes det er positivt og det passer meg godt at laget er blitt mer internasjonalt, sier 24-åringen.

Etter hvert ble også Oscar Freire (tidligere VM- og Milano-Sanremo-vinner), Denis Mensjov (tidligere vuelta- og girovinner) og Angel Vicioso (etappevinner fra Giro d’Italia) klar for laget.

Romkamerat med Freire
Foran lørdagens Milano-Sanremo har nordmannen blitt plassert på rom sammen med nevnte Freire.

Spanjolen, som går under kallenavnet «El Gato» (spansk for katten), har vunnet vårklassikeren hele tre ganger tidligere.

- Det er en god lærdom å se hva han gjør foran et slikt ritt. Han har vunnet tre ganger før, så han vet hva som skal gjøres. Man må prøve å suge til seg så mye som mulig og se hva han gjør som kanskje ikke andre gjør.

- Hva gjør han da?

- Foreløpig har jeg bare bodd på rom med ham en natt, og da sov han, så da gjorde jeg også det. Jeg har ikke sett noe spesielt foreløpig. Det er ikke noe hokuspokus, men det er sikkert småting. Jeg spurte litt om hvordan han trente, men han har tatt det rolig etter Tirreno-Adriatico som de fleste andre har gjort.

Skremmer rivalene
procycling.no møtte både Freire og Kristoff på Una Hotel Malpensa fredag ettermiddag.

Den spanske veteranen, som allerede har bestemt seg for å legge opp etter sesongen, stilte villig opp på bilde og kunngjorde at «formen var OK».

Mer ønsket vi ikke å forstyrre ham dagen før dagen, men flere har merket seg at 36-åringen viste seg fram under forrige ukes Tirreno-Adriatico.

- Ja, nå husket jeg det. Man har også Oscar Freire. Han er alltid med der framme, påpekte Philippe Gilbert under BMC Racings pressetreff i Milano torsdag.

Spanjolen er rett og slett uavskrivelig i det største rittene.

- Du er ikke god nok
Og i et slikt nærvær, blir også Kristoff for læregutt å regne. Flere peker på at den regjerende norgesmesteren en gang i framtiden kan passe godt til det italienske rittet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jarle Fredagsvik

Hos BMC Racing valgte de likevel å satse på andre ryttere i midten av mars måned.

- Jeg varslet BMC om at jeg gjerne ville kjøre rittet begge årene jeg var der, men de sa at jeg ikke var god nok. Jeg spurte i år også, og fikk lov til å kjøre det. Jeg fortalte at jeg aldri hadde kjørt rittet før, men at jeg tror det er et ritt som kan passe meg godt i framtiden. Jeg er her litt som læregutt, men jeg skal prøve å gjøre mitt beste.

Førstereis mot Sanremo
Det er flere som kan øse av rutinen sin i Katjusja-laget. Sprinttrener Erik Zabel har for eksempel syklet rittet 17 ganger.

Den tidligere storsprinteren har selvsagt også vunnet i Sanremo.

- Han har vært med mye på treningssamlinger, og jeg snakket med ham om rittet i dag, også. Han sa at det nok ville bli vanskelig for meg i morgen. Det er et veldig spesielt løp. En skikkelig thriller med mye taktikk. Det er folk som ikke vil jobbe, og som vil spare seg mot slutten.

I grell kontrast til Zabel, har Kristoff ikke kjørt gjennom løypa én eneste gang.

- Jeg kjørte jo Paris-Nice, og ikke Tirreno-Adriatico, så nei: Jeg har ikke kjørt den. Det er kanskje litt dumt, men man ser også på spenningen i feltet når det begynner å nærme seg viktige partier.

- Det er vel ikke null prosents sjanse
Med den informasjonen i bakhodet, dristet vi oss til å spørre om det i det hele tatt er mulig for den unge Katjusja-rytteren å vinne rittet.

- Jeg tror nok egentlig ikke det i år. Det er nok litt for tøft i og med at jeg ikke har kjørt løypa før, heller. Det er nok en ganske spesiell inngang til bakkene, så man bør kanskje kjøre dem et par ganger først. Man stiller til start, og man har lyst til å vinne. Det er vel ikke null prosent sjanse i hvert fall.

- Nei, du er jo sprinter, så du bør kanskje få et par prosent bare der?

- En liten sjanse er det selvsagt der. Hovedsakelig er jeg der for å lære og å hjelpe til. Jeg har lyst til å kjøre bra og få en så bra plassering som mulig.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jarle Fredagsvik

Desto viktigere er det kanskje at unge Kristoff har kommet inn i et svært drevent selskap når det gjelder å vinne sykkelritt. Noe han vil nyte godt av i framtiden. Mange snakker ofte om uflaksen til Kristoff, men nå har han kanskje vært litt heldig, likevel?

- Når jeg ser tilbake på det nå, var det i hvert fall et helt riktig valg. Jeg trives godt i Katjusja og blir tatt godt vare på. Dessuten får jeg kjøre løpene jeg har lyst – og bo i Norge. Det var også et problem i BMC, avslutter Kristoff.

procycling.no følger Milano-Sanremo LIVE lørdag. Vi kommer også tilbake med reaksjoner og reportasjer fra start- og målgang i Italia!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.