RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix/Reuters)

Her er Kyllingens anklager mot Riis

Sist oppdatert:
«Jeg kom inn på Piet De Moers hotellrom, hvor også Bjarne Riis og Tyler Hamilton befant seg».

Først den 6. november blir «Gul feber» utgitt i Danmark, men allerede nå er lekkasjene massive i danske medier.

BT har sammenfattet anklagene Michael «Kyllingen» Rasmussen har rettet mot Saxo Bank-sjef Bjarne Riis. Avisen skal ha fått tilgang til «sentrale deler» av eksrytterens bok.

Blant annet forteller Rasmussen om en episode fra Giro d’Italia i 2002. Det året kjørte han for Riis og Team CSC-Tiscali, og skal ha mottatt en sprøyte med kortison på et av hotellrommene laget benyttet seg av.

Les også: «Kyllingen»: Jeg lærte Giro-vinneren å bruke EPO

«Jeg kom inn på doktor Pieter De Moers (en lege som fortsatt er ansatt hos Saxo Bank-laget, vår anm.) hotellrom, hvor også Bjarne Riis og Tyler Hamilton befant seg. Tyler hadde nettopp fått et skudd synachten (kortison) og tilbød meg å gjøre det samme. Det ville jeg gjerne, og Bjarne hadde ingen innvendinger. Det var jo også en 225 kilometer lang fjelletappe som ventet. Legen ga meg 0,2 milliliter i skulderen» skriver Rasmussen i boken ifølge BT.

Innrømmet dopingbruk i januar
Rasmussen har løyet gjennom hele sykkelkarrieren, og det toppet seg i forbindelse med 2007-utgaven av Tour de France, da løgnene hans førte til at han ble kastet ut av rittet iført den gule ledertrøyen.

I januar innrømmet han endelig at han hadde dopet seg gjennom hele karrieren (1998-2010). Innrømmelsene kom etter at han hadde valgt å samarbeide med antidoping Danmark.

Vitneforklaringen han ga antidopingmyndighetene ble etterprøvd og gjorde at han slapp unna med en toårig undersøkelse. Den er nå ferdigsonet, og dermed kan Rasmussen publisere anklagene sine i bokform.

Det er uansett et legitimt spørsmål om man kan stole på Kyllingen denne gangen.

Kortison, EPO og hormontilskudd
Historien fra hotellrommet i Italia samsvarer i hvert fall med det Tyler Hamilton har hevdet i det «Secret Race»: At legene på laget hjalp ham med å dope seg.

Rasmussen skriver at det var hans oppfattelse at alle på laget dopet seg og at de som var ansatte der bidro til det.

Kortisoninjeksjonene skal ha vært organisert av legene, mens man også kunne diskutere åpent hvordan man fikk best mulig effekt ut av EPO og hormontilskudd.

- Legene tok blodprøver av alle, slik at de kunne følge med på endringer av hematokrittverdiene utover sesongen. Slik kunne de se hvem av oss som tok EPO, og ikke minst: Hvem som lå i faresonen for å ta for meg. Det sier seg selv at Bjarne fikk innsyn i disse tallene. Det var jo tross alt hans personell, skriver Rasmussen.

Anbefalte astmaspray
Han nevner også en episode med Danny Jonasson for 11 år siden. Romkameraten skal ha klaget til Riis om pustevansker underveis i Giro d’Italia.

«En dag kom Riis inn på vårt rom, hvor Danny fortalte om (puste) problemene sine».

«Da skal du bare få laget en resept på salbutamol mot astma hos legene. Det har også en liten anabolsk effekt, så det kommer til å hjelpe».

Salbutamol-effekten skal, ifølge Rasmussen, ha vært svært utbredt i hovedfeltet i denne perioden.

Ble ikke bedt om å dope seg
Danske BT skriver at det fremgår ved flere tilfeller i boken at dopingbruken var «underforstått». Riis har aldri beordret ham til dope seg.

Rasmussen var heller ikke høyt nok oppe i hierarkiet til å få samme behandling som Tyler Hamilton. Han påstår selv at Riis henviste ham personlig til Eufemiano Fuentes, mens Rasmussen var nødt til å kjøpe og innta dopingprodukter på egen hånd.

Bjarne Riis har så langt ikke ønsket å kommentere dopingbeskyldningene rundt Saxo Bank-laget han har styrt i en årrekke.

Riis påpeker at det foregår en undersøkelse i regi av Antidoping Danmark. Han ønsker ikke å kommentere noe som helst så lenge denne pågår.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere