Gå til sidens hovedinnhold

Her er mannen alle i USA snakker om

En tidligere Harvard-student tar NBA med storm.

Tidligere i år var USA helt frelst av Tim Tebow. Den kjempekristne, utypiske quarterbacken var på alles lepper helt til hans Denver Broncos ble slått ut av NFL-sluttspillet.

Nå tar en ny overraskelsesmann USA med storm - denne gangen er det en basketspiller alle snakker om.

23 år gamle Jeremy Lin har kommet ut av intet og herjer nå for New York Knicks.

Laget hadde tapt 11 av de siste 13 kampene, men etter Lins inntog har de vunnet sine tre siste kamper - og det har Lin bidratt stort til.

Det faktum at Jeremy Lin studerte på Harvard og at ingen NBA-lag valgte ham under draften gjør historien enda bedre.

Glem «Tebow Mania» - nå er det «Linsanity» som gjelder hos det amerikanske folket.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Fikk ikke stipend
Selv om det er en overraskelse at Jeremy Lin nå herjer i NBA, er det er ikke sånn at Lin helt plutselig fant ut at han var god i basketball.

Han var det store stjernen på skolelaget til Palo Alto High School, som kun tapte 1 av 33 kamper og vant skolemesterskapet i California. Han var kaptein på laget og ble tatt ut på Californias All Star-lag.

Til tross for den gode innsatsen, var det ingen av universitetene med de beste basketlagene som ville gi Lin stipend.

Dermed endte Jeremy Lin opp på Harvard - som vel er mer kjent for å være en av de mest prestisjefylte skolene i verden, enn sitt basketprogram - ettersom de kunne tilby ham fast plass på laget.

Lin viste imidlertid sitt potensial på Harvard. Han satt en rekke rekorder, ble nominert til flere priser og førte Harvard blant annet til rekordmange seire.

I tillegg sikret han seg en bachelorgrad i økonomi.

Måtte ta omveien til NBA
Selv om Lin imponerte for Harvard, var det ingen NBA-lag som valgte Lin i draften i 2010.

Det kom kanskje ikke som noen stor overraskelse. Ikke siden 1995 har noen fra en såkalt Ivy League-skole blitt draftet av et NBA-lag.

Det ble heller ikke noe kontrakt da Lin prøvespilte for NBA-lag. Noe av årsaken til det, var måten prøvespillingen foregikk på.

- Det var mye én mot én, to mot to eller tre mot tre-øvelser. Det er ikke der jeg spiller bra. Jeg har aldri spilt basketball på den måten, har Lin senere uttalt.

HTML EMBED

Etter å ha blitt med Dallas Mavericks på en treningsleir, fikk Lin muligheten til å spille i en sommerliga. Der viste han seg fra sin beste side, og flere NBA-lag ble interessert.

Lin fikk tilbud fra Dallas Mavericks, Los Angeles Lakers og et ytterligere NBA-lag. Han valgte imidlertid å signere for Golden State Warriors, som var favorittlaget til Lin da han vokste opp.

Imponerte ikke fra start
Jeremy Lin hadde fått en slags kultstatus blant Warriors-fansen etter han signerte for klubben.

Lin har aner fra Taiwan og Kina og fikk mye støtte i San Franscico, som har en stor andel asiatisk-amerikanere blant befolkningen.

I hans første kamp hadde publikum begynt å synge Lins navn underveis i kampen. Han fikk kveldens største jubel da han kom inn i den siste perioden og publikum jublet også hver gang Lin hadde ballen.

- Det rørte med virkelig. Det er noe jeg vil huske for alltid, sa Lin om publikums støtte.

Jeremy Lin ble den første asiatisk-amerikaneren som spilte i NBA på over 60 år.

Det ble imidlertid ikke noen stor førstesesong i NBA for Lin. Han hadde kun et snitt på 2,6 poeng per kamp, og ble sendt ned til Warriors farmerlag tre ganger.

Lin innrømmet senere at presset fra hjemmepublikummet, som fortsatte å juble for ham, påvirket spillet hans.

Før den nåværende sesongen, som startet sent på grunn av lockouten, valgte Warriors og gi slipp på Jeremy Lin.

Tar New York med storm
Til slutt endte Jeremy Lin opp hos New York Knicks. Der fikk også karrieren en treg start, men så tok det virkelig.

Etter å ha fått begrenset spilletid i de første 23 kampene av sesongen - samt en tur ned på Knicks' farmerlag - tok Lin virkelig vare på sjansen da han kom inn fra benken mot New Jersey Nets sist lørdag.

23-åringen vartet opp med 25 poeng, fanget opp 5 returer og serverte 7 målgivende pasninger, da Knicks slo Jets 99-92. Med tanke på at Lin er point guard - som har som hovedoppgave å styre spillet og finne godt plasserte lagkamerater - er det imponerende tall.

Det førte til at Lin fikk sin første kamp fra start mot Utah Jazz. Der fortsatte 23-åringen å imponere.

Lin plukket 28 poeng og hadde 8 assist - det var første gang på 30 år at noen har oppnådd slike tall i debuten fra start.

Det ble en ny seier for Knicks, og det var første gang på over en måned at laget vant to kamper på rad.

Og på onsdag fortsatte Lin storspillet. 23 poeng og 10 assist ble fasiten mot Washington Wizard. Knicks vant igjen, og har dermed vunnet tre av tre kamper etter Lins inntog på laget.

Jeremy Lin vil imidlertid ikke ta æren selv.

- Det er en laginnsats. Vi spilte virkelig hardt, spesielt defensivt, og er glad for seirene, sier Lin.

Blitt et fenomen
Storspillet til underdogen Jeremy Lin har ført til massiv oppmerksomhet i sportsgale USA.

Det er ikke bare den spesielle fortiden til Lin som har gjort han til et fenomen.

Spill som i denne videoen, samt «swagger»-nikkingen med hodet etter dette skuddet, har gjort USA gale etter 23-åringen.

Det produseres artikler om han på løpende bånd, han har fått 70.000 nye følgere på Twitter på én uke, det trykkes opp «Linsanity»-T-skjorter og ordspillene florerer.

I tillegg har New York Knicks utnyttet den store interessen for Lin ved å skru opp prisen på billetter til hjemmekampene.

Selv kan ikke Jeremy Lin helt fatte hva som foregår.

- Jeg kan ikke sitte her å si at jeg visste dette kom til å skje. Jeg tror dette er noe jeg definitivt har jobbet hardt for, men at det skjer så fort har vært mirakuløst. Jeg er bare så takknemlig ovenfor Gud, mine lagkamerater og denne ligaen for at jeg har fått denne muligheten. Det har vært en utrolig uke, sier 23-åringen.

I natt møter New York Knicks og Jeremy Lin L.A. Lakers med Kobe Bryant i spissen. Spørsmålet er om storspillet til Lin kan fortsette.

Da vil i så fall «Linsanity» bli tatt til nye høyder.

HTML EMBED
Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot