Gå til sidens hovedinnhold

Her er monsteret Norge må stoppe

Se hvorfor «den siste avhopperen» kalles verdens beste spiller.

12. august 2006: Under en reise til Helsingfors i Finland får Jevgenij Malkin tilbake sitt eget pass fra en klubbleder i den russiske hockeyklubben Metallurg Magnitogorsk. Passet er nødvendig for å slippe inn i Finland og delta på lagets treningsleir der. På den andre siden av passkontrollen møter Malkin sin amerikanske agent, JP Barry. Sammen forsvinner de fra flyplassen. De reiser rett til den amerikanske ambassaden, hvor Malkin får innvilget innreisevisum til USA.

Dette kunne ha vært starten på en av spionthrillerne til John le Carré. Det er det ikke. Det er starten på NHL-karrieren til Jevgenij Malkin, den gang regnet som et av verdens aller største talenter.

Malkin ble presset av Metallurg Magnitogorsk til å undertegne en kontraktsforlengelse sommeren 2006, men ønsket selv å reise til USA for å spille for Pittsburgh Penguins. Derfor hoppet han av da sjansen bød seg i Finland.

Kontrakten med Metallurg Magnitogorsk ble kansellert tre dager senere, gjennom en en åpning i russisk arbeidslovgivning som tillot dette med to ukers varsel. Saken endte likevel i retten, men i USA, og der falt domstolens avgjørelse ned på Malkins side.

17. mai 2012 skal Jevgenij Malkin lede Russland til seier mot Norge i kvartfinalen i VM. Noe annet vil være en stor overraskelse. Russland isdanset seg igjennom gruppespillet med sju seirer og 27-8 i målforskjell på sju kamper.

FØLG NORGE-RUSSLAND DIREKTE HER!

Sverige var det nest beste laget i Norges gruppe, og hadde russerne i knestående med 3-1-ledelse midtveis i kampen. Jevgenij Malkin snudde duellen nesten alene, gjennom tre mål og én assist på 24 siste minuttene, slik at Russland vant kampen 7-3.

Skal Norge beseire Russland, må altså Jevgenij Malkin stoppes. Og det er ikke lett - bare spør Tampa Bay Lightning, som gjorde et forsøk tidligere i år:

HTML EMBED

Tidligere var Alexander Ovetsjkin rangert som den beste russiske spilleren, men Washington Capitals-kapteinen har de to siste sesongene ikke levd opp til sin tidligere standard. 26-åringen er likevel en farlig spiller, og blir en solid forsterkning mot Norge.

Både Ovetsjkin og Alexander Semin har sluttet seg til den russiske troppen etter gruppespillet, ettersom Washington ble slått ut av NHL-sluttspillet.

Denne gang er det imidlertid Malkin som er den store stjernen. Han ble poengkonge i NHL denne sesongen, med 50 mål og 109 poeng. Han var den eneste spilleren i NHL denne sesongen med over 100 poeng. Dette var også tredje gang på rad han sanket over 100 poeng når han spilte minst 75 kamper.

Sånt gjør deg til en av ligaens største profiler:

HTML EMBED

Det som skiller Malkin fra enkelte tidligere storspillere fra Russland, er at 25-åringen er en lagspiller, ikke en individualist. Han jobber hardt og regnes som en solid spiller også defensivt.

NHL-karrieren startet likevel med et offensivt smell. Malkin scoret mål i sine seks første kamper og ble kåret til ligaens beste nykommer i 2007 etter å ha gjort 85 poeng på 78 kamper - og det til tross for at han da bare var 20 år og ikke kunne snakke engelsk.

I sin andre NHL-sesong hjalp han Pittsburgh Penguins til finalen i Stanley Cup, hvor det ble tap for Detroit Red Wings. Året etter ble han kåret til sluttspillets viktigste spiller da Pittsburgh fikk revansje og beseiret Detroit i finalen.

Malkin gjorde 36 poeng på 24 kamper på veien mot det vanskeligste trofeet du kan vinne.

Denne sesongen ble sluttspillet en gedigen skuffelse for Pittsburgh Penguins, som røk ut for Philadelphia Flyers allerede i første runde. Dette er årsaken til at Malkin i stedet spiller for Russland.

Og tro ikke noe annet enn at Malkin er sulten. Han har vunnet Stanley Cup, men aldri et internasjonalt mesterskap.

De norske backene skulle nok gjerne sett at Pittsburgh fremdeles var opptatt med sluttspill i NHL, så de torsdag 17. mai ville slippe å møte denne gutten:

HTML EMBED

Samtidig må også russerne se opp for en norsk spiller. Jevgenij Malkin er nemlig ikke poengkonge i VM - han ligger på andreplass bak vår egen Patrick Thoresen, som har imponert med 16 poeng på ti kamper.

Malkin har 14, men Thoresen føler likevel ikke at han er på samme nivå.

- Det er ikke sånn at jeg sammenligner meg med Malkin, han er fra en helt annen verden. Det skjønner forhåpentligvis alle. Jeg skjønner det i hvert fall, sier Thoresen.

Nettavisen følger Russland - Norge direkte fra klokken 14.45 torsdag 17. mai.

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett