Gå til sidens hovedinnhold

Her er Norges akilleshæl

Norge mangler venstrehendte spillere og målvakter i verdensklasse. Og det kan bli lenge til vi får det.

Norge flommer nærmest over av talentfulle venstrevinger, og backrekken på landslaget har også mange år igjen på banen. Men jo lengre mot høyre en kommer, jo tynnere blir det i rekkene.

To venstrehendte
Jan Thomas Lauritzen er den eneste venstrehendte bakspilleren i VM-troppen, mens Rune Skjærvold var den eneste helt ytterst til høyre i gruppespillet.

Begge har passert 30, og bak dem er det langt mellom talentene.

Det samme gjelder på målvaktsplassen. Steinar Ege er vår eneste burvokter som holder toppklasse når han er i form. Ole Erevik og Lars Olav Olaussen ligger på nivået under, men har potensial til å ta steget opp. I et mesterskap trenger man en målvakt som virkelig står frem i de viktigste kampene. Det hadde ikke Norge mot Ungarn og Danmark.

- Det er ofte sånn at dersom man mangler noe, så er det målvakt og venstrehendte, sier Drammen-trener Ole Gustav Gjekstad til Nettavisen.

Få målvaktstalenter
Norges Håndballforbund har kommet i gang med prosjekter for å få frem begge deler.

- Men det er en stund til de er landslagsklare, forklarer Gjekstad.

Målvaktstroikaen som er med til Tyskland holder forsåvidt nivået, og Ole Erevik har mange år foran seg. Men det er vanskelig å se hvem som skal ta opp kampen med ham når Steinar Ege og Lars Olav Olaussen gir seg på landslaget.

- Vi trenger noen unge kandidater som kan komme inn og true dem litt. Det er ikke ofte målvaktene blir avgjørende i eliteserien. Per i dag er det ikke noen soleklare kandidater som peker seg ut, mener DHK-treneren.

- Et par bra høyrebacker
Dagens målvaktstrio er med i EM på hjemmebane til neste år, så Gjekstad er ikke bekymret for det mesterskapet.

- Målvakt har vi i EM, slår han fast.

Gjekstad er mer optimistisk når det gjelder høyrebacken.

- Vi har et par stykker i Drammen. Marius Hovde Andersen kan bli en spennende mann, først og fremst som skytter. Bård Nordhagen er mer en allrounder. Thomas Drange i Fyllingen har også vært bra. Harald Wivestad i Sandefjord har vært lovende, men har slitt med skader. Utover disse så er det stort sett utlendinger som bekler denne posisjonen i de andre klubbene, forklarer han.

Drammen-treneren berømmer Gunnar Pettersen for den avgjørelsen han gjorde da han byttet ut veteranene Preben Vildalen og Rune Skjærvold med Erlend Mamelund og Lars Erik Bjørnsen før President's Cup.

- Det er veldig fornuftig av Gunnar det han gjør nå. Nå får han Bjørnsen inn i det og han får viktig rutine, i tillegg til at Mamelund får prøvd seg litt. Han er den mest spillende bakspilleren vi har, med god kontakt med strek. Han er jeg sikker på at blir en viktig mann for Norge i årene som kommer, mener Gjekstad.

Reklame

Badetøy og bikini: De største trendene i 2021