*Nettavisen* Sport.

Her er Norges håp i Flandern

Foto: Jarle Fredagsvik

Vegard Stake Laengen sikter mot podiet i U23-rytternes brosteinsklassiker.

08.04.11 21:12

DENDERWINDEKE (procycling.no): Et godt stykke ute på den belgiske landsbygda, forbereder det norske U23-mannskapet seg til deres egen utgave av Flandern rundt, lørdag.

- Det er rolig her og det lukter litt kumøkk, konstaterer Vegard Stake Laengen idet vi forbereder fotoseansen.

Han har for så vidt rett i det, men området inneholder også noe annet, noe unikt: Stolte belgiske sykkeltradisjoner.

Faktisk er man bare i underkant av seks kilometer unna Halsesteenweg i Ninove. Der proffenes Flandern Rundt avgjøres årlig.

Gjør som Rabobank
Vi er også i Gino Van Oudenhoves hjemtrakter. Her har Joker-laget tilgang på husrom og serviceplass. Her lager de lunsjen selv, henger opp klesvasken og mottar massasje etter treningsøktene.

I år har Gino til og med kunnet besette hele det norske U23-landslaget med egne ryttere foran rittet.

- Det er for så vidt ingen ny måte å gjøre det på. Team Capinordic (Danmark) og Rabobank Continental (Nederland) har gjort dette i flere år, forteller han til procycling.no.

Derfor foreslo han i forkant av årets sesong at de beste, norske sykkellagene skulle fordele rittene seg imellom i nasjonscupen.

- Det gir en gulrot til de andre kontinentallagene, samtidig som vi enklere fyller opp de nasjonale plassene i cupen gjennom sesongen. Vi kan også prioritere andre ritt, de gangene Plussbank Cervélo eller Team Sparebanken Vest fyller plassene. Dessuten vil det gi forbundet en god oversikt over hvilke ryttere som presterer i forkant av VM-uttaket, argumenterer han.

Sterk i oppladningen
Joker-rytterne, eller det norske U23-laget om du vil, har ligget på samling i Belgia i to uker allerede.

Forrige helg kjørte laget Vegard Stake Laengen til en 3.-plass i sammendraget under Les Triptyque des Monts et Châteaux.

22-åringen tror lagfølelsen vil slå heldig ut også under lørdagens brosteinsritt.

- Det er et viktig mål på om laget fungerer. Da jeg veltet forrige helg, var det to mann som slapp seg ned og ofret egne sjanser for at jeg skulle komme opp i hovedfeltet igjen. De kom seg ikke engang til mål. I stedet gjorde vi et supert lagarbeid opp den siste bakken. De viste en så høy lagmoral, at det nesten overrasket meg litt. Jeg mener det er viktig at vi har kjørt dette løpet sammen og ligget på samling foran Flandern rundt, sier Stake Laengen til procycling.no.

I form for sent
Det er liten tvil om at det er den høyreiste skikkelsen fra Asker, laget kommer til å kjøre for.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jarle Fredagsvik

Stake Laengen fikk sitt internasjonale gjennombrudd i fjor, da han satt med hele veien inn under kongeetappen av UCI-rittet Giro del Friuli.

Til slutt sto han igjen som vinneren av rittet. Veien dit var lang og kronglete. Fram til 4.-plassen under landeveisrittet i NM, var det lite som stemte for Joker Merida-rytteren.

- Jeg pådro meg lungeklamydia (ikke en kjønnssykdom, men en form for lungebetennelse) og slet med den under Tour de Bretagne og Olympia’s tur. Jeg var ikke i slag igjen før under NM. Med tanke på vårsesongen jeg hadde, er jeg nesten overrasket over at det gikk så bra utover høsten, forteller han.

Sikter mot podiet
Allerede under treningssamlingen på Mallorca i januar, gikk Stake Laengen knallhardt ut og proklamerte at målet for årets sesong er å bli sykkelproff.

Les også: - Det er ikke umenneskelig

Da gjelder det å vise seg fram under U23-Flandern og et ritt som Tour de Bretagne i slutten av måneden.

- Dersom man skal ta steget opp, og bli proff, er man avhengig av gode resultater. I tillegg føler jeg kanskje at resultatene får komme i løpet av våren. Man kan godt kjøre gode løp på høstparten, men det kan likevel være for sent for å komme seg ut, sier han.

- Hva sikter du deg inn mot under U23-Flandern?

- Håpet mitt er en plass på podiet. Jeg bør kunne være med å kjempe om det. Helt realistisk vil jeg også si meg fornøyd med en topp 10-plassering. Jeg kjenner at formen er på vei også.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jarle Fredagsvik

- Skulle gjerne vært enda hardere
Flere av belgierne og nederlenderne han møtte under Triptyque des Monts et Châteaux, som også var et ritt for ungdomsryttere, dukker selvsagt opp i Flandern også.

Og de fleste har han jo slått allerede.

Men Stake Laengens styrke ligger tross alt i motbakkene, så hvordan passer egentlig Flandern-profilen med 17 hellingen (kategoriserte bakker) og en rekke småbakker?

- Helst skulle det nok ha vært enda hardere og inneholde lengre bakker underveis, men fra mine foregående deltakelser har jeg opplevd at det er smågrupper som sitter igjen ved målgang. På den måten er passer det nok meg.

Kump, Matthews og Rowe
Nordmannen havnet langt bak de beste i 2009, men kjørte inn til 30.-plass i fjor. Da vant slovenske Marko Kump rittet.

I år er han å finne hos Team Geox-TMC, mens fjorårets nummer to, Michael Matthews, for lengst har tatt både Rabobank og UCIs WorldTour med storm.

En av årets største favoritter er walisiske Luke Rowe. Rapha Contdor-rytteren ble nummer seks i fjor, og er spådd en lysende sykkelkarriere:

- Når jeg så hvordan han satt med ryttere som Marko Kump og John Degenkolb (HTC High Road) i fjor, er jeg helt sikker på at han blir vanskelig å slå, spår Van Oudenhove.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jarle Fredagsvik

En viktig målestokk
Den belgiske sportsdirektøren er ikke redd for å prate opp egne rytteres muligheter i påvente av rittet.

- Både for ham (Vegard) og resten av laget, vil målet være å havne på podiet. De siste sesongene har vist oss at dersom man er i toppen på vårt nivå, er det ikke så langt opp til proffenes verden. Det er en viktig målestokk på hvor langt man har kommet i utviklingen.

- Er det noen ritt som er viktigere enn andre for ham denne sesongen?

- Jeg tror nok at dersom han kjører i toppen i de fleste rittene vi kjører denne sesongen, så vil det hjelpe. Vi har ikke satt opp noen filleløp, for å si det sånn. Dersom man vinner løp, er det egentlig ett fett hvilke man vinner. Men man må vinne flere dersom nivået ikke er det høyeste, resonnerer han.

- Inspirerende med Lars Petter
Så da er det egentlig bare opp til Stake Laengen selv å bevise om han er beredt til å ta steget ut slik flere andre Joker-ryttere har gjort før ham.

Blant de siste var Lars Petter Nordhaug foran 2010-sesongen. 22-åringen innrømmer at det er inspirerende å se hvordan den tidligere lagkameraten kjører for tiden for sitt Team Sky.

- Det er ekstra morsomt siden jeg har kjørt på lag med ham. Jeg kjørte sammen med Lars Petter det siste året før han ble proff.

- Det viser at det er muligheter hvis man står på hardt og er med der ute og kjemper når rittene avgjøres. Jeg har ikke sett de siste rittene til Lars Petter, men av det jeg leser på nettet, virker det som han er i stand til å kjempe mot de beste klatrerne. Det viser bare at det er mulig for oss andre også, konstaterer den klatresterke unggutten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag