RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Stian Lysberg Solum, SCANPIX.

Her er Norges NHL-framtid

Sist oppdatert:
Ligaens beste speider trekker fram tre aktuelle nordmenn.

STOCKHOLM (Nettavisen): Alle hockeyspillere drømmer om å få spille i National Hockey League (NHL), som i skrivende stund kun har én norsk spiller. Ole-Kristian Tollefsen (25) i Philadelphia Flyers har spilt rundt 150 kamper i verdens tøffeste hockeyliga.

Finsikter norske tenåringer
Spørsmålet er når neste nordmann får sjansen – og hvem det blir. Nettavisen tok en prat med Håkan Andersson, en av NHLs mest anerkjente speidere, for å høre om noen av framtidens NHL-stjerner tilfeldigvis kan komme til å ha norske pass. Navnene kom ikke som perler på en snor, men tre stykker klarte svensken i alle fall å finne fram til.

- Hvilke norske spillere har du tro på?

- Det er vanskelig å si. Det var en gutt som jeg var interessert i forrige sesong, Andreas Stene (18), men han var dessverre litt dårlig på slutten av sesongen. Ellers er det en norsk junior i MoDo som heter Sondre Olden (18). Den gutten er jeg også interessert i å kikke på. Det finnes sikkert flere spillere. Jeg kommer til å se mer norsk ishockey i vinter, sier Andersson.

- Kan Mats Zuccarello Aasen (22) nå NHL, selv om han bare er 170 centimeter høy?

- Zuccarello er en veldig dyktig hockeyspiller. De små spillerne må bevise at de er veldig bra. Han hadde uflaks og ble skadet i fjor. Kan han komme tilbake og bli like bra igjen, skal man ikke se bort fra at han kan få tilbud fra et NHL-lag. Det kan jeg faktisk tenke meg.

- Mye flaks
Andersson er i Nord-Amerika kjent for sine viktige bidrag til at arbeidsgiveren Detroit Red Wings år etter år er å finne i toppsjiktet. I NHL fordeler lagene hver sommer rettighetene til unge spillere i den såkalte ”draften”, og her må topplagene pent se på at bunnlagene velger først. Denne ordningen har for eksempel hjulpet Pittsburgh Penguins fra å gå fra å være det dårligste laget i ligaen i 2005 til å bli det beste i 2009.

209 spillere ble valgt før Detroit Red Wings leste opp navnet til Henrik Zetterberg (28) i 1999. Nå er svensken en av ligaens beste spillere, med både Stanley Cup og Conn Smythe Trophy (tildeles sluttspillets viktigste spiller) på merittlisten. Året før ble 170 spillere plukket i draften før Detroit plukket opp den beste spilleren også i dette årskullet, nemlig Pavel Datsjuk. Dette er bare to eksempler på svenskens gode øye for talent.

- Hvordan klarer dere å finne juveler så ofte?

- Flaks? Jeg vet ikke. Hvis du og jeg går på en kamp og skal ta ut de fem beste i hvert lag, så kommer vi ikke til å ha samme liste. Alle ser forskjellig på spillere. Det er faktisk litt flaks i det, for man vet ikke hvordan man utvikler seg.

- Ser du etter andre kvaliteter enn andre speidere?

- Kanskje. Denne jobben går jo ut på å se hvem som kan bli best. Det kan hende at jeg ser litt annerledes på en spiller. Jeg kan høre en speider si at "den spilleren er ikke så sterk", men det er jo ingen 17-åringer.

- Hvem blir neste svenske stjerne i Detroit?

- Det tror jeg blir Adam Almqvist (18), en back som er veldig spilledyktig.

Kanskje får unge Almqvist flere norske konkurrenter enn Ole-Kristian Tollefsen hvis han kommer til NHL. Det er i alle fall lov til å håpe.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere