Gå til sidens hovedinnhold

Her er Norges nødlandslag: Ødegaard har reist tilbake til Madrid

Mandag tok vikarierende trener Leif Gunnar Smerud ut reservene som skal representere Norge mot Østerrike. Selv om han kunne spilt, er Martin Ødegaard uaktuell til kampen.

NFF har måttet sette sammen et «nødlandslag» etter at den opprinnelige landslagstroppen endte i karantene som følge av at visekaptein Omar Elabdellaoui fikk påvist koronasmitte tidligere denne uken.

Se hele troppen lenger ned i saken.

NFFs elitedirektør Lise Klaveness, som er hentet ut av permisjon for å bistå NFF i arbeidet, forklarte under pressekonferansen hvorfor ingen i den opprinnelige troppen kunne bli med til Wien.

Flere stusset for eksempel på hvorfor Martin Ødegaard, som tidligere har hatt korona, ikke blir med mot Østerrike.

- Når det gjelder Jens Petter Hauge er han ikke aktuell på grunn av en såkalt falsk positiv test, når det gjelder Morten Thorsby er det for lenge siden han ble smittet, og når det gjelder Martin Ødegaard er det en totalvurdering, sier Klaveness.

Ødegaard kunne i prinsippet spilt kampen siden han har fått påvist covid 19-viruset tidligere, men valgte å reise hjem til Madrid.

- Etter enighet med oss har han dratt tilbake til klubben sin på grunn av veldig frustrerende og tunge dager her, hvor vi ventet lenge på å få kampavklaring, noe som var mentalt utfordrende for alle og for ham. Med tanke på hans egen klubbsituasjon og skadehistorikk kom vi frem til at det beste for ham er å reise til klubb, sier Klaveness.

LES OGSÅ: Elden med klar beskjed til norske stjerner etter uttalelser: - Dere vil bli anmeldt, bøtelagt og bortvist

Totalbelastning ble avgjørende

Overfor Nettavisen legger hun ikke skjul på at det har vært en krevende situasjon for landslagstroppen som ble satt i karantene.

De var på flyplassen og klare til å dra til Romania på lørdag da kontrabeskjeden plutselig kom, og har i flere dager levd i uvisshet uten å få trent som følge av viruset.

- Det er en kjensgjerning at det har vært slitsomme runder for spillerne. Det har vi fått klart inntrykk av gjennom den kontakten vi har hatt med spillergruppen og trenerne, at dette har vært veldig frustrerende. Vi vet alle som driver med fotball, når du er så rigget for kamp og så «skal du spille, ikke spille, flyet går, flyet står», sier hun på spørsmål fra Nettavisen og fortsetter.

- Det er en helt ny situasjon. Dette er konkurransemennesker, de er i det moduset når de er på landslagssamling og da blir det veldig uforløst alt sammen. Nå legger jeg med min egen tolkning av dette her som tidligere fotballspiller selv, men vi vet de har hatt det tøft, sier hun.

LES OGSÅ: Kommentar: Firkantet maktbruk rammer landslaget og har knapt betydning for koronasmitten

På spørsmål om hun kan utdype mer om hvorfor Martin Ødegaard har valgt å reise tilbake til Madrid svarer Klaveness dette:

- Når det gjelder Martin så er det en totalvurdering av alle forhold som gjør at det beste for ham er å reise tilbake til klubb, og det er vi enige i.

Medieansvarlig Svein Graff forklarer litt mer av grunnen til at Real Madrid-profilen nå er reist tilbake til den spanske hovedstaden.

- Martin og laget han er en del av ventet lenge, fikk avlyst to landskamper og mistet muligheten til å trene de siste dagene. Østerrike-kampen har vært usikker, og Martin er akkurat tilbake fra skade, sier han til Nettavisen og fortsetter.

- Derfor ville en situasjon hvor han går 4-5 dager uten trening for så å gå rett i en avgjørende landskamp ha vært fryktelig dumt og risikabelt etter kun 30 minutters kampbelastning siden forrige landslagssamling. I tillegg sliter Real Madrid med mange skader, og ønsket han raskt tilbake. Derfor reiste Martin til Madrid i går formiddag.

Disse spillere er tatt ut til kampen mot Østerrike, som blir ledet av U21-landslagstrener Leif Gunnar Smerud:

Per Kristian Bråtveit - Elfsborg
Anders Kristiansen - Union SG
Andreas Hanche-Olsen - Gent
Ruben Gabrielsen - Toulouse
Daniel Granli - Aalborg
Andreas Vindheim - Sparta Praha
Julian Ryerson - Union Berlin
Jørgen Skjelvik - Odense
Tobias Børkeeiet - Brøndby
Kristoffer Askildsen - Sampdoria
Fredrik Ulvestad - Djurgården
Kristian Thorstvedt - Genk
Sondre Tronstad - Vitesse Arnhem
Mats Møller Dæhli - Genk
Håkon Evjen - AZ Alkmaar
Ghayas Zahid - Apoel
Jørgen Strand Larsen - Groningen
Veton Berisha - Viking

LES OGSÅ: Mini får massiv tyn etter nattlig Twitter-melding: – Fy faen for et jævla lavmål (+)

Søndag startet forbundet med å kontakte norske spillere i utlandet som kunne være aktuelle for kampen.

– Det har vært hektisk aktivitet for å få hentet inn en tropp, og det har blitt en bra tropp. Det har vært kjekt å se måten spillerne har respondert på dette på, sa Smerud på mandagens pressekonferanse.

- Skal gripe muligheten

Italia-proffen Kristoffer Askildsen er den yngste i nødlandslagstroppen med sine 19 år.

– Det er en fin mulighet til å vise seg fram, så jeg skal gripe den. Jeg føler jeg har ingenting å tape og alt å vinne. Jeg skal gå inn mot kampen uten å føle noe press, så det blir veldig bra, sier han til NTB.

Tidligere Askildsen-lagkamerat i Stabæk, Tobias Børkeeiet, er også med i troppen. Brøndby-spilleren har 28 aldersbestemte landskamper og var kaptein i U21-landskampen mot Portugal i oktober.

– Det er selvfølgelig veldig gøy og en mulighet som sjeldent dukker opp. Det er veldig stas å få være en av de som får muligheten, sier han til NTB.

Møtes i Oslo

Spillerne som nå er tatt ut, møtes i Oslo. Deretter reiser de samlet med charterfly til Østerrike tirsdag. Det ble den beste praktiske løsningen av hensyn til oppfølging av smittevernbetemmelser både i Norge og Østerrike, opplyser NFF.

Østerrikske myndigheter har besluttet å stenge ned landet fra tirsdag som følge av en kraftig økning av smittetilfeller. Det europeiske fotballforbundet (Uefa) har imidlertid bekreftet at onsdagens kamp ikke rammes.

Gruppe-finale mot Østerrike

Norge skulle egentlig ha spilt mot Romania i Nations League søndag kveld, men kampen ble avlyst som følge av at den opprinnelige troppen måtte i karantene.

Men selv uten tre poeng mot Romania har Norge fortsatt muligheten til å vinne Nations League-gruppen.

Østerrike leder for øyeblikket gruppen med tolv poeng - tre poeng foran Norge. Det norske landslaget vil derfor stå med like mange poeng dersom de klarer å slå Østerrike onsdag.

Men ettersom Østerrike vant det første oppgjøret i Oslo 2-1, er Norge avhengig av et minst like godt resultat ettersom innbyrdes oppgjør teller mer enn målforskjell.

Østerrike er riktignok også store favoritter ettersom Norge må klare seg uten sine beste menn.

Kommentarer til denne saken