ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Det har lenge vært etterlyst en skikkelig midtbanesjef på det norske A-landslaget. En ener som stikker seg ut og dominerer i kamp etter kamp, en som på godt norsk kalles «spielführer».

Landslagssjef Egil Drillo Olsen har gjentatte ganger uttalt at han har rundt ti sentrale midtbanespillere som er jevngode, og at han gjerne skulle sett at noen av dem skilte seg skikkelig ut.

Flust av midtbanetalenter
Nå kan det snart være på tide å kaste wanted-plakatene i søppeldunken, for en norsk midtbanesjef kan være nærmere enn man kanskje tror.

Onsdag tok U21-landslagssjef Tor Ole Skullerud ut den norske troppen til sommerens U21-EM i Israel. Da Skullerud presenterte bruttotroppen på 40 mann for drøye to uker siden, ble det raskt tydelig at han sto overfor et dilemma når det gjelder sentrale midtbanespillere.

I bruttotroppen fant man nemlig navn som Harmeet Singh, Stefan Johansen, Håvard Nordtveit, Magnus Wolff Eikrem, Markus Henriksen, Remi Johansen, Abdissalam Ibrahim, Anders Konradsen, Valon Berisha, Jonas Svensson og Fredrik Ulvestad. Alle etablerte spillere i enten Tippeligaen eller utenlandske klubber. Noen av dem er allerede faste på A-landslaget.

- Det er mange jevngode, men de er fortsatt unge. Det er stor sannsynlighet for at noen av dem stikker ifra og blir en ener, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb til Nettavisen.

LES OGSÅ: Slik forklarer Skullerud valget om å utelate Henriksen

Både Semb og landslagsassistent Ola By Rise er samstemte i at Norge har flere spillere i U21-alder som kan bli nettopp en midtbanesjef på det norske A-landslaget.

- Ja, for det er flere som har lederegenskaper der. Se på Håvard Nordtveit, for eksempel. Han spiller fast på Borussia Mönchengladbach uke inn og uke ut, og han er fortsatt ung. Han har mange lederegenskaper selv om han ikke er en «toastmaster», og vi har andre unge som tar tak i ting. Vi vil gjerne ha folk med lederegenskaper som tar ansvar, det er egenskaper vi trenger, sier By Rise til Nettavisen.

- Hvis vi inkluderer alle U21-spillerne, både de som har vært i bruttotroppen og de som er på A-landslaget, hvem har dere ekstra tro på?

- Jeg har ikke lyst til å si noe om det. Da låser man litt. Det er noen man har mer tro på enn andre, men dette svinger, og derfor er det farlig å rangere folk. Da må man justere rangeringen hele tiden, og en rangering kan være styrende når det gjelder prestasjoner hos enkelte, svarer By Rise.

- Vi trenger enere
Han håper og tror noen av midtbanetalentene vokser frem og blir solide lederskikkelser på det norske landslaget i årene som kommer.

- Egentlig vil vi ha spillere som er dominante hver eneste helg i Tippeligaen, og som spiller seg til fast plass og blir dominante med en gang de drar til utlandet. Vi trenger enere, men jeg er veldig fornøyd med bredden vi har nå, og typene som vokser frem, påpeker By Rise.

Landslagsassistenten påpeker at de sentrale midtbanespillerne som er i ferd med å vokse frem, er spillere som både er tøffe i hodet og gode med ballen, samtidig som de har norske egenskaper i form av hardt arbeid og lagspill. Da begynner det å høres ut som brukbare midtbanespillere.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Nils Johan Semb er naturligvis glad for at det vokser frem nye kvalitetsspillere i midtbaneleddet for hvert år som går.

- Det er noen som har tatt veldig store steg i løpet av det siste året. Stefan Johansen i Godset har vært kjempegod i Tippeligaen og utfordrer de som har vært med på A-landslaget, type Markus (Henriksen) og Håvard (Nordtveit). Det er mange som er jevngode, og bakfra kommer en Mats Møller Dæhli etter hvert. Det er stor konkurranse, og det er bra, mener Semb.

- Begynner å gi resultater
Fotballekspert Lars Tjærnås skrev på Twitter etter onsdagens uttak at «det er spillere som ikke ble tatt ut i U21-troppen som fint kunne spilt for A-landslaget uten å dumme seg ut». Semb er enig i den vurderingen.

- Ja, det er jeg. Det har vært et ekstremt stort fokus på spillerutvikling over lang tid, både i klubber, forbund og krets. Det samarbeidet begynner å gi resultater. Men det er viktig at vi ikke bare får frem midtbanespillere, vi må få frem spisser, keepere og forsvarsspillere også. Det er en overvekt av midtbanespillere, men alle kan ikke spille på midtbanen, så det er viktig at vi får frem like gode spillere i de andre rollene, avslutter Semb.

Norges A-landslag spiller mot Albania 7. juni i Tirana. Her finner du den norske troppen til den kampen.

P.S. Meld deg inn i Nettavisen-sportens Facebook-gruppe og få mer fotballstoff