Her er Norges nye supertalent

Foto: Sjur Kvamme (Nettavisen)

Han ble historisk i vinter da han vant NM-gull i tre øvelser. Møt Ole Christian Wendel.

12.03.09 20:30

TOPPIDRETTSSENTERET I OSLO (Nettavisen): – Som de fleste andre har jeg et mål om å bli best i verden, sier Ole Christian Wendel offensivt til Nettavisen.

Og det er få, om noen, som har et like stort talent og en like god mulighet som 17-åringen til å klare nettopp det, skal vi tro langrennstrener for kombinertlandslaget Trond Einar Elden.

– Ole Christian Wendel er et veldig, veldig stort talent. Jeg tror ikke vi har sett maken når det gjelder kombinert, sier han entusiastisk.

Les flere kommentarer fra Elden og Wendels hovedtrener her.

Første utøver noensinne
I vinter ble Wendel historisk da han som første norske utøver noensinne vant gull i tre forskjellige øvelser innen skiforbundet i junior-NM.

Det ble individuelt gull i kombinert, individuelt gull på 10 km langrenn og gull i laghopp.

– Tre gull var utrolig bra. Det var moro å vise at kombinertløpere også kan gå fort på ski, sier hovedpersonen.

VM størst
Men aller høyest setter han årets medaljer fra junior-VM i kombinert.

– VM er størst. Det var stort å stå på toppen av seierspallen sammen med resten av laget og høre nasjonalsangen etter lagkonkurransen. Og det var kjempegøy å vinne bronse individuelt, sier Wendel.

Foto: Privat

– Jeg er kombinertløper
For selv om han er blant Norges beste både i langrenn og hopp, er det kombinasjonen av øvelsene som er Wendels favorittgren.

– Det er kombinertløper jeg er. Det er like gøy med langrenn og hopp, og jeg liker konkurranseformen i kombinert, forklarer han.

Foreløpig ligger hans største styrke i langrennssporet, men i år har det løsnet mer også i hoppbakken.

– Særlig i fjor hoppet jeg dårligere enn forventet. I år har jeg tatt virkelig store steg, mye takket være min nye trener Even Anders Røed i Kollenhopp, forteller Wendel.

Og treneren er ikke mindre fornøyd med å ha fått Wendel som elev.

– Ole Christian er en veldig seriøs utøver, og han har veldig stor idrettsforståelse til å være 17 år. Han er veldig treningsklok og tar raskt til seg de arbeidsoppgavene han får. Det er veldig moro å få trene et sånt talent, sier Røed.

Les flere kommentarer fra Røed og Trond Einar Elden her.

Tenker ikke på penger
Du er best i sporet, og langrenn har en høyere stjerne og mer penger enn kombinert. Hvorfor velger du ikke å satse på spesiallangrenn?

– Jeg driver ikke med idrett på grunn av penger, men fordi jeg synes det er gøy. Jeg tror det er grunnleggende å ha det gøy for å holde på med en idrett lenge. Det morsomste er kombinert, og derfor er det kombinert jeg kommer til å satse på, sier den sympatiske unggutten.

Wendel utelukker likevel ikke at det kan bli flere rene langrenn på ham.

– Men det blir bare hvis det ikke krasjer med kombinert, understreker han.

Kan bli bedre på mye
Den utadvendte junioren fremstår som svært moden for alderen. Seriøs trening gjennom mange år har gjort at også resultatene har kommet raskt. Selv bedyrer Wendel at det er mye han kan bli bedre på.

– Jeg fokuserer på hopptreningen. Det er her jeg relativt sett har mest å hente. Dessuten er det mer å hente på å hoppe noen meter lenger enn å gå noen sekunder raskere, poengterer Wendel.

Trener mye
Med rundt 1000 timer effektiv trening i året, er han allerede oppe på et høyt nivå i antall treningstimer. Men hopp er en krevende disiplin. Rundt 600 av timene går med til forbedring av denne grenen.

– Mine hovedarbeidsoppgaver er å bli mykere og mer spenstig. Dessuten vil teknikken bli bedre med god kvalitet på treningen over lengre tid. Det er bare å jobbe hardt videre, sier Wendel.

På rulleski har han et oksygenopptak på 76 milliliter, noe som er helt i norgestoppen, også blant seniorkombinertløperne.

God debut i verdenscupen
Og i en alder av 17 har Ole Christian Wendel fortsatt mange år igjen i juniorklassen. Likevel fikk han prøve seg blant seniorene i verdenscupen allerede forrige helg i Lahti. Debuten gikk over all forventning.

Fra startnummer 31 etter hopprennet gikk han seg opp til en 16. plass, etter å ha knust verdenseliten i langrennet. De eneste som slo ham i sporet var lagkameratene Magnus Moan og Mikko Kokslien.

– Jeg visste ikke hvordan nivået var i verdenscupen, så jeg ble positivt overrasket over å ha tredje beste langrennstid, sier han beskjedent.

Slo «erkerivalen» for første gang
Og det var ikke bare langrennstiden Wendel kunne glede seg over. Han fikk også sin egen, lille personlige seier ved å slå Allessandro Pittin. Italieneren vant begge de individuelle gullmedaljene i årets junior-VM, men er to årsklasser eldre enn Wendel.

– Han gikk ut litt foran meg i Lahti, og så gikk vi store deler av løpet sammen. Men det var deilig å være foran ham i mål, sier Wendel som slo Pittin med nærmere et minutt i sporet.

Det var første gang han plasserte seg foran Pittin på resultatlisten, og således en viktig milepæl. Ingen blir overrasket om de to ungguttene kommer til å være i den absolutte verdenstoppen i kombinertsporten i svært mange år fremover.

«Født med ski på beina»
Historien om Wendel er den klassiske nordmann-født-med-ski-på-beina-historien.

– Jeg har gått på ski stort sett siden jeg kunne gå. Hoppskiene tok jeg på for første gang da jeg var fem år. Foreldrene mine var ikke aktive utøvere, men veldig interessert i ski og idrett. De har hjulpet meg masse, forteller Wendel.

I tillegg spilte han fotball frem til han var en 12-13 år. Men kombinert var morsomst, og etter hvert kunne han også hoppe om sommeren.

Mye trening fra tidlig alder gjorde at Wendel utmerket seg i både hopp, langrenn og kombinert i alle årsklasser.

Drømmer om VM på hjemmebane
Den trenden har fortsatt, og vil forhåpentligvis kulminere i oppfyllelse av en drøm.

– VM i Oslo i 2011 er det store målet. Det har det vært i to år allerede. Det kommer til å bli stort, og anlegget ligger bare et par kilometer fra huset mitt. Jeg har lagt igjen en del svette i de skogsløypene der, forteller han.

OL-tur?
Men før VM på hjemmebane er det et OL i Vancouver.

– Det mesterskapet tar jeg bare som en eventuell bonus, sier Wendel, og bruker dermed nesten de samme ordene som en annen junior, nå verdenskjent senior, gjorde i forkant av OL i Torino i 2006.

Den gang endte det med at Petter Northug ble vraket fra OL-troppen med begrunnelsen at han var for ung. Den situasjonen håper Wendel å unngå.

– Er jeg god nok vil jeg til OL, understreker Wendel.

Så spørs det om landslagsledelsen kan unngå navnet hans på OL-blokka når supertalentet har lagt nok et år til sin vekst.

Hva landslagstrener Trond Einar Elden tenker om det spørsmålet kan du lese her.

OL eller ikke. Alt ligger uansett til rette for at Ole Christian Wendel på samme måte som Petter Northug kommer til å ta steget opp blant de store og bli en verdenskjent idrettsutøver.

PS. Ole Christian Wendel får uansett tur til Vancouver. I april drar han dit på treningsleir sammen med landslaget. Men først skal han vise seg frem på hjemmebane. I helgen går han kombinertrennene i Vikersund.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag