Lillehammer (ANB): At det attpåtil skjedde i hjembyen, satte en ekstra spiss på hans livs største dag som kombinertløper til nå.

– Helt greit at det skjedde her, bemerket 25-åringen tørt, før han smilte lurt.

– Klart det var veldig spesielt. Med far som rennleder, mor i kulissene, venner og bekjente i massevis. Ja, dette var stort, sa gladgutten fra Lillehammer til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) etter den populære hjemmeseieren.

Mer stabil i hoppbakken
Han har lurt i vannskorpa lenge, men er nå i ferd med å få sitt store internasjonale gjennombrudd.

– Jeg har lenge gått og håpet på en verdenscupseier. Men det er først i år det har blitt realistisk, sier Kokslien, som ble toer i Kuusamo forrige helg. Fra før har han en 3. plass fra Vikersund i mars 2009.

– Det skyldes at jeg endelig har klart å bli stabil på et høyere nivå i bakken. Jeg føler jeg har brukt sommeren og høsten godt. 2. plassen i Kuusamo ga meg en bekreftelse på at det begynte å bli realistisk for meg å tro på en verdenscupseier, sier lillehamringen, noe kombinertsjef Kjetil Strandbråten samtykker i.

Ikke mer strukturert
– Vi har aldri tvilt på Mikkos potensial. I sporet har han alltid holdt høy klasse, og nå har han dessuten blitt stabil på et høyere nivå i bakken. Visst begynte han å hoppe bra også foran forrige sesong, men klarte ikke å slippe seg løs når det gjaldt. I løpet av sommeren og høsten har han tatt et solid steg. Nå automatiserer han bevegelsene mye bedre, og hopper i det hele tatt med større trygghet, sier Strandbråten til ANB.

– Men jeg leste et sted etter 2. plassen i Kuusamo at jeg har blitt mer strukturert. Det stemmer jo ikke. Det er snarere motsatt, sier Mikko med et bredt smil.

– Før var jeg litt for mye A4, kom tidlig i form og ble stadig dårligere utover i sesongen. I år har jeg vært mye mer avslappet, ikke trent fullt så hardt og dermed også fått et annet forhold til idretten, forklarer han.

Holdt hodet kaldt
Med 16. plass i bakken, 46 sekunder bak verdenscupleder Jason Lamy Chappuis og like mye foran Felix Gottwald, hadde Mikko Kokslien det han kaller et ideelt utgangspunkt foran 10-kilometeren på Sjusjøen. Han avanserte raskt, og lå i tetklyngen foran den siste av de fire rundene. I mål var han henholdsvis åtte og 13 sekunder foran de to nevnte utlendingene, som ganske riktig ble de hardeste konkurrentene.

– Jeg følte ikke at jeg åpnet spesielt hardt, men gikk kontrollert hele veien. Og det ble et helt annet langrenn enn i Kuusamo. Da mistet jeg hodet da jeg plutselig befant meg i teten. I dag klarte jeg å takle situasjonen mer fornuftig, sier en glad Mikko Kokslien, som unektelig seiler opp som et norsk VM-håp i den tradisjonsrike grenen.

– Det får bli som det blir. Det tenker jeg ikke noe på. Men uansett er det helt greit at det blir litt mer blest rundt kombinert ved inngangen til en VM-sesong, sier det nye norske stjerneskuddet etter å ha sørget for nettopp det. (ANB)

Sjekk siste vintersportsnytt her
Sjekk siste sportsnytt her