Norge er i ferd med å levere et av sine beste mesterskap noensinne. Torsdag klokken 16.15 starter kvartfinalen mot Finland, en kamp Norge normalt skal tape. Men det er lite normalt med årets norske landslag, så seier er sannelig ikke umulig.

Det er sikkert mye som er normalt med brødrene Steffen (17) og Markus (16) Søberg, men talentene deres er i alle høyeste grad unormale.

Årets nykommer
- Steffen kan bli så god han vil. Og Markus har en fantastisk skøyteteknikk. Toppfarten hans er det ingen som er i nærheten av, sier sportssjef Anders Blegeberg ved WANG Toppidrett til Nettavisen.

Steffen Søberg ble denne sesongen kåret til årets nykommer i Getligaen, mens Markus har lagt bak seg et kort opphold i svenske Modo og ser fram til en ny tilværelse i Västra Frölunda. Han signerer en treårskontrakt med Göteborg-klubben i neste uke.

- Forhåpentlig gjør jeg det så bra at jeg får vært med litt i eliteserien, sier Markus Søberg.

Han legger ikke skjul på at målet er å spille i National Hockey League (NHL). Det er likevel et godt stykke fram i tid – det er under én måned siden han fylte 16 år og først i 2013 kan et NHL-lag velge ham i draften.

Les også: NHL for «dummies»

Kan bli draftet
Vi møter brødrene Søberg utenfor Manglerud ishall. Sola varmer godt, mens fotografen knipser, diktafonen teller sekunder og tenåringene sitter side ved side og svarer på spørsmålene våre. De ser nesten ut som tvillingbrødre. Ikke fysisk, men i oppførsel og talemåte.

Ett av spørsmålene vi fyrer av, handler om den kommende NHL-draften. Storebror Steffen kan nemlig bli draftet allerede i sommer. Tenker han mye på det?

- Jeg tenker ikke så mye på draften, egentlig. Jeg vet ikke hvor stor sjansen er. Jeg har hørt at det er mulig jeg blir draftet, men vi får se, sier Steffen jordnært.

Sjansen ble i alle fall større etter hans fantastiske innsats for det norske U18-landslaget i Tyskland i vinter. Normalt møter en keeper rundt 25-30 skudd per kamp. Steffen møtte over 50. I seks kamper på rad. I møtet med Canada reddet han 58 av 63 skudd.

Da Norge slo Slovakia – for første gang, for øvrig – reddet Steffen 49 av 51 skudd. Norge tapte skuddstatistikken 25-51, men vant kampen 6-2.

Fortjent nok havnet Steffen Søberg på The Hockey News’ liste over de mest spennende, unge spillerne i verden. I Canada legger man nemlig merke til keepere som redder 295 av 317 skudd (93,1 prosent) på seks kamper.

- Det Steffen leverte i U18-VM, er verdensklasse, konstaterer Blegeberg.

Takker foreldrene
Både Steffen og Markus er svært bevisste på at det er hard trening som har gjort dem til de talentene de er i dag.

Og det er hard trening som skal gjøre dem enda bedre.

- Hvis du vil leve av hockey, må du ha ekstra egentrening, være målbevisst, vite hvor du skal og kjøre på. Selv om du er sliten, er det bare å kjøre på. Det er det som teller. Det er ikke nå du skal være best, det er når du er 19 og oppover at du skal være god, sier Markus til Nettavisen.

Den uttalelsen overrasker litt med sin modenhet. Brødrene virker veldig bevisste på viktigheten av mental styrke.

- Det mentale er på mange måter det viktigste, sier Steffen bekreftende.

- Der er mamma flink til å hjelpe oss, faktisk. Hun er veldig flink på det mentale. I hvert fall meg har hun hjulpet veldig mye. Når det ikke går så bra, er det bare å snakke med henne. Hun har betydd utrolig mye på det feltet, mens pappa har fortalt hvordan og hvor mye vi burde trene, fortsetter Markus.

Brødrene er i det hele tatt ivrige etter å takke mamma Ingrid og pappa Øyvind Søberg for at det foreløpig går svært bra med hockeykarrierene deres.

- Uten dem hadde vi ikke vært her, sier Markus.

Trenger keepertrener
Som en konsekvens av den strålende innsatsen i VM, sitter Steffen Søberg i dag med to konkrete tilbud fra kanadiske juniorlag.

- Jeg synes det er langt å reise til Canada. Jeg vil tenke litt over saken, men jeg tror mest sannsynlig at jeg blir hjemme, sier 17-åringen til Nettavisen.

Utfordringen blir – uansett geografisk tilholdssted – å fortsette utviklingen. Det er ikke lett i Norge, hvor keepertrener er et fremmedord vi så vidt har lært å stave.

- Steffen trenger en målvaktstrener. Det er nøkkelen. På skolen har du en mattelærer i matte, du har ikke en meteorolog, påpeker Blegeberg.

Hittil har han først og fremst trent seg selv. Godt hjulpet av lillebror Markus, selvsagt, samt den tidligere toppspilleren Jarl Eriksen.

- Det har veldig mye å si hvis du har en keepertrener som kan følge deg opp hele veien, erkjenner storebror Søberg.

Viktig med spilletid
Enn så lenge er han imidlertid svært tilfreds med situasjonen i Manglerud Star. Andre klubber kan muligens tilby en keepertrener, men MS kan tilby spill i Getligaen.

- Du kan se på det på mange måter, at vi ikke har keepertrener og sånt, men så langt har MS vært flinke til å satse på meg. Det er ikke mange 16-17-åringer som får spille like mye som meg.

Nå hentet Manglerud Star ved nyttår inn Lars Haugen fra Lørenskog. Haugen har som kjent storspilt for Norge i VM i Slovakia og blir en nøkkelspiller også mot Finland. Likevel lot trener David Livingston Steffen slippe til i mange kamper.

Nok til at han altså ble kåret til årets nykommer i Getligaen.

Den statusen får neppe lillebror Markus. Han forsvinner som nevnt til Göteborg i sommer og har ingen planer om å returnere til norsk klubbhockey med det første.

- Jeg kunne ha blitt her i MS. Jeg fikk kontraktstilbud her også, men med de mulighetene jeg får i Frölunda, føler jeg at det er best. De ønsker virkelig å satse på meg og har vist interesse for meg fra jeg var tolv år gammel. På sikt er målet mitt NHL, sier Markus.

Takket nei til VM
Vi hopper ut av intervjuet på Manglerud og over til en telefonprat med U18-landslagets trener Ørjan Løvdal, som er overbevist om at NHL er et realistisk mål for 16-åringen.

- Han er rangert blant de 3-4 beste i Europa i sin årsklasse. Mange av speiderne i VM var veldig interesserte i Markus. Han var yngst på laget, men tok nivået med storm og var blant våre beste spillere, sier Løvdal til Nettavisen.

Løvdal, som selv er blant de beste hockeyspillerne Norge har fostret, tror også Steffen kan havne i NHL. Stjernen-legenden tror storebror Søberg kan bli draftet allerede i sommer.

- Det tror jeg absolutt. Han la inn en bra søknad i VM, og er jo blant de bedre keeperne i sin årsklasse (1993). Steffen er en matchvinner, konstaterer Løvdal.

Før han legger til:

- Han var jo også ønsket som tredjekeeper i senior-VM, men valgte å bli hjemme på grunn av skolesituasjonen.

En norsk Gaborik
Tilbake til Manglerud. Vi trenger en beskrivelse av Markus Søberg som spiller før vi gir oss, og spør like gjerne hovedpersonen selv. Han er enig med Anders Blegeberg i at det først og fremst er toppfarten som er hans fremste våpen.

- Jeg vil mest sammenligne meg med Pavel Bure; Eksplosiv, rask og bra håndleddsskudd, sier Markus, så direkte at det ikke høres ut som skryt, men som det mest naturlige svaret.

- Av dagens spillere ligner du vel mest på Marian Gaborik, skyter storebror Steffen inn.

Sammenligningen med New York Rangers’ største stjerne er ikke noe Steffen drar fram for å bygge opp selvtilliten til lillebror. Han mener det alvorlig.

- Ja, helt klart. Farten til Markus er helt sjuk. Jeg synes det er skikkelig gøy å se på Markus spille. Han har egentlig alt, men farten er helt klart det beste han har. Han må bare jobbe med å utvikle kølleteknikk, da blir det jævlig bra. Det er ingen tvil om at han kommer til å bli en veldig god hockeyspiller.

Det blir de nok begge.

HTML EMBED