Marit Bjørgen så lenge ut til å være Norges eneste klare VM-favoritt på hjemmebane i Holmenkollen.

Men 2011 har startet meget bra for de norske VM-håpene i nordiske. Og når Nettavisen i dag for tredje gang i vinter tar temperaturen på alle de norske VM-kandidatene, får tre utøvere terningkast seks.

Ytterligere fem får fem prikker på terningen.

Seks betyr VM-favoritt. Fem betyr gullhåp.

Ni utøvere får terningkast fire, som betyr at de har dokumentert potensial som gir medaljehåp i VM.

Og det er langrenn som stikker av med alle de tre sekserne. I herreklassen har Norges største stjerner, Petter Northug og Ola Vigen Hattestad, nemlig vist at de er tilbake i toppform. Alle vet hva det innebærer.

I kombinert har Norge nå to individuelle gullhåp. Mikko Kokslien har vært stabil i toppen i hele vinter, og nå har Magnus Moan endelig fulgt etter.

Likevel er det kanskje aller mest gledelig at Tom Hilde har tatt steget opp i den ypperste verdenseliten i hopp. Og at han ser ut til å dra med seg flere av hopperne.

For Norge trenger et gullhåp i hoppbakken.

Her er status på de norske VM-håpene, en drøy måned før VM-åpningen 24. februar.

Langrenn kvinner:

Marit Bjørgen
SIST: 6

Fikk seg en liten tankevekker da hun ble slått ut i semifinalen i sprinten i Liberec lørdag, men viste allerede søndag at formen er like formidabel som før jul. Vanvittig sterk – og slik det ser ut, vil det være overraskende om Bjørgen ikke vinner gull i VM. Mesterskapets største favoritt.

Therese Johaug
SIST: 5

Skulle Marit Bjørgen få rusk i halsen før VM, står Therese Johaug klar til å forsvare Norges ære. Viste rå styrke i Tour de Ski. Er hun i like god form når VM starter i Oslo, skal både Bjørgen og Justyna Kowalczyk virkelig ha dagen for å holde Johaug bak seg i de tøffe VM-løypene.

Kristin Størmer Steira
SIST: 5
Har ikke gått verdenscup siden forrige VM-barometer, men gikk ett renn – og vant – i skandinavisk cup. Har vært overbevisende hver gang hun har tatt på seg startnummer, og ser ut til å være med i kampen om aller edleste metall hver gang hun stiller til start i VM. Så gjenstår det å se om det kun blir i skøyting, eller om hælen etter hvert også tåler klassisk.

Celine Brun-Lie
SIST: 4

Ble nummer fire i Düsseldorf før jul. I Liberec viste han at det ikke var noen blaff. Der tok hun nemlig steget opp på pallen (tredjeplass) i fristilsprinten. Det betyr at Njård-jenta nå virkelig er å regne med i VM-sprinten på hjemmebane. Ikke like sterk i klassisk, så må nøye seg med reservestatus i lagsprint.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen
SIST: 4

Venter på en formutløsning i distanserenn, men er alltid med på notene i sprint/korte løp. Det resulterte i to pallplasser på enkeltetapper i Tour de Ski, én i hver stilart. Outsider i den individuelle sprinten i VM, og et sikkert kort i den klassiske lagsprinten – der Norge vil være en av favorittene.

Vibeke Skofterud
SIST: 4
Har ennå ikke konkurrert i verdenscupen i 2011, men vant klart i klassisk i skandinavisk cup i Torsby forrige helg. Stabil på gode plasseringer i verdenscupen før jul – og sikker som banken som førsteetappeløper for det norske stafettlaget. Men er faktisk under press før VM, på grunn av den enorme bredden i det norske laget.

Marthe Kristoffersen
SIST: 3

Sjuendeplass sammenlagt i Tour de Ski – det vitner om at toppformen ikke er langt unna. Ble nummer tre på 10 km fellesstart med skibytte i Oberstdorf, og viste med det at hun er medaljekandidat individuelt i VM. I utgangspunktet ikke inne på stafettlaget, men kan komme inn på hvilken som helst etappe – og er nok førstereserve for Marit Bjørgen i ankerrollen.

Marte Elden
SIST: 3

Er ikke på landslaget og startet sesongen i dødens posisjon. Men har tatt vare på sjansene som har bydd seg: Sjuendeplass på 10 km klassisk i Davos før jul, fjerdeplass på 10 km klassisk i Val di Fiemme – og andreplass på avslutningsetappen i Tour de Ski. Utrolig nok må hun vise enda mer for å komme med i VM-troppen. Men er hun på pallen i Otepää kommende helg, må hun rett og slett til VM.

Maiken Caspersen Falla
SIST: 3

Sikret VM-plassen med den individuelle femteplassen i Liberec. Det er imidlertid i lagsprint Falla virkelig ser ut som en medaljekandidat. Imponerte sammen med Marit Bjørgen i Liberec, der duoen vant suverent. Får trolig Astrid Uhrenholdt Jacobsen som makker i VM. Også det en duo som bør ta medalje.

Ingvild Flugstad Østberg
SIST: 2

Fortsatt stabil på plasseringer mellom 10 og 30 i verden – ble nummer 14 i Tour de Ski. Meget bra av en 20-åring, men i dette selskapet holder det ikke.

STATUS: Det har vel aldri stått bedre til i norsk kvinnelangrenn enn akkurat nå. Sju jenter har hatt individuelle pallplasser i internasjonale renn i vinter. Ytterligere tre har vært på pallen i stafett. Problemet er ikke å finne medaljekandidatene, men å bestemme hvem som skal få være med i VM. Egen analyse av tingenes meget lystige tilstand i norsk kvinnelangrenn kan du lese her.

Langrenn menn:

Petter Northug
SIST: 5

Avsluttet Tour de Ski med tre meget gode etapper, og spesielt fellesstarten i Val di Fiemme var helt rå. Er tilbake i storform, og da vet alle hva han er kapabel til. Det som skjedde før jul, er det bare å glemme.

Ola Vigen Hattestad
SIST: 4

Sprintkongen er tilbake! Var i en klasse for seg i Liberec i helga – og gikk sin beste skøytesprint siden han ble verdensmester nettopp i Liberec for snart to år siden. I klassisk har han vært god hele tiden. Står fram som Norges store håp i sprint.

Martin Johnsrud Sundby
SIST: 4

Har ennå ikke gått verdenscup i 2011, men vant to renn i skandinavisk cup i Torsby. Har vært stabil på et høyt nivå i klassisk denne sesongen og ser ut til å ha god kontroll på formen. I Otepää til helga har Oslo-karen alle muligheter til å vise at han også kan være et gullhåp i VM.

Eldar Rønning
SIST: 4

Har ikke konkurrert i verdenscup i 2011, men ble klart slått av Martin Johnsrud Sundby i skandinavisk cup i Torsby. Kan absolutt bli en medaljekandidat på 15 km klassisk i VM, men er da helt avhengig av en positiv formutvikling. Kanskje vil det vise seg allerede i Otepää til helga at trønderen er ganske nær.

Johan Kjølstad
SIST: 1

Helt borte før jul – kom som ei kule i Liberec! Andreplass i prologen ble til sjuendeplass totalt i den individuelle sprinten. La grunnlaget for Ola Vigen Hattestad i lagsprinten. Peker formkurven like bratt oppover de neste ukene, kan Kjølstad seile opp som en meget farlig mann til VM.

John Kristian Dahl
SIST: 4

Åpnet sesongen forrykende, men har ikke fått det til i de tre viktigste kvalifiseringsrennene til VM: De individuelle fristilsprintene i verdenscupen. Ble nummer 22 i Liberec sist helg. Blir han tatt ut på lagsprintlaget, vil han være en klar medaljekandidat der – men måtte ta til takke med plass på andrelaget i Liberec.

Øystein Pettersen
SIST: 4

Veldig sliten før jul, da han falt igjennom i skandinavisk cup. Ble syk og reiste hjem fra Liberec sist helg. Er i øyeblikket på en trygg VM-plass, men det begynner å bli lenge siden tredjeplassen i Düsseldorf. Foreløpig ingen grunn til bekymring, men trenger en formbekreftelse.

Tord Asle Gjerdalen
SIST: 3

Mer eller mindre klar for VM, men har ikke vist noe som minner om individuelt medaljepotensial så langt i vinter. Mangler det siste giret. Men med en måned igjen til VM, er det jo absolutt muligheter til å ta det siste steget.

Emil Hegle Svendsen
SIST: 3

Har vært den raskeste skiskytteren denne sesongen – og hvis det blir aktuelt å hente inn en skiskytter til VM-stafetten, ligger nok Svendsen best an. I hvert fall så lenge Lars Berger sier nei.

Simen Østensen
SIST: 2

Viste lovende takter i Tour de Ski – før tanken plutselig var tom. Brøt fellesstarten i Val di Fiemme. Ok sprintresultater i touren, uten at det gjør ham veldig aktuell for sprintlaget i VM. Ikke vært blant de ti beste i et eneste distanserenn. Fortsatt ikke klar for VM, og langt fra noen medaljekandidat.

Anders Gløersen
SIST: 3

Måtte i likhet med Øystein Pettersen stå over i Liberec på grunn av sykdom. Har ennå ikke vært i en sprintfinale i verdenscupen i år, og trenger mer å vise til enn lagsprintseieren i Düsseldorf.

Eirik Brandsdal
SIST: 3

Har en 12.-plass fra Davos før jul. Normalt er ikke det godt nok til å kvalifisere seg for et norsk VM-lag i sprint, men de norske sprinterne har ikke hatt noen stor sesong som lag. Kan fortsatt komme til VM, men må vise mer.

Odd-Bjørn Hjelmeset
SIST: 2

Er ikke ute av kampen om en VM-plass, men er heller ikke inne på laget. Femteplass i skandinavisk cup i Torsby var ikke imponerende.

Følgende løpere har tidligere blitt vurdert, men ser i øyeblikket ut til å være ute av VM-kampen: Frode Andresen, Tarjei Bø, Ole Einar Bjørndalen, Petter Eliassen, Kristian Tettli Rennemo, Sjur Røthe og Chris André Jespersen.

Lars Berger har altså sagt nei til å delta i ski-VM, som Nettavisen skrev 21. desember.

STATUS: Stjernene står fram. Det vil si Petter Northug og Ola Vigen Hattestad. Sørger de for gullmedaljene, er det få som bryr seg om hvordan det går med resten. Men jevnt over er det altfor få som har vist seg fram hittil i vinter. Det er mange som bør bruke de to nærmeste ukene til å vise at de har noe i et VM på hjemmebane å gjøre. Foreløpig er det ikke mange som har lov til å bli skuffet over en eventuell VM-vraking.

Kombinert:

Mikko Kokslien
SIST: 5

Fikk gjennombruddet med seieren på Lillehammer før jul, og er imponerende stabil i toppen. Tredjeplass i Seefeld lørdag og god da Norge vant lagkonkurransen samme sted. Kan absolutt vinne gull i VM.

Magnus Moan
SIST: 2

Helt utafor før jul. Men i Seefeld stemte plutselig det meste. Seier i lagkonkurransen fredag. Andreplass individuelt lørdag. Og sesongens første verdenscupseier søndag. Nær en sekser på terningen, men Moan kan variere mye fra bakke til bakke. Må overbevise en helg til før han får toppkarakter. Men nå ser det i hvert fall meget lovende ut!

Jan Schmid
SIST: 3

Blant de ti beste i seks av ni renn i verdenscupen – og med på det norske vinnerlaget i Seefeld. Bare små marginer mangler på seierspallen individuelt. Sikker mann på et norsk VM-lag som bør ta medalje i begge lagkonkurransene.

Håvard Klemetsen
SIST: 3

Stabil rundt nummer 15 i verden – og er med det fjerdemann på det norske laget.

Espen Rian
SIST: 2

Bra i bakken, for dårlig i sporet. Kommer nok til VM som reserve.

STATUS: Norge har nå to individuelle gullhåp i Kokslien og Moan. Laget ser også ut som en klar gullkandidat i begge lagkonkurransene. I øyeblikket virker det nokså gitt hvilke fem som skal til VM – og hvilke fire som faktisk kommer til å gå. Med mindre Petter Tande plutselig finner tilbake til gamle takter og melder seg på.

Hopp menn:

Tom Hilde
SIST: 3

Ble mer og mer stabil gjennom hoppuka, som han avsluttet med tredjeplass i Innsbruck – og seier i Bischofshofen. Nummer tre sammenlagt, og da er du en god skihopper. Svært nær en sekser, men skal slippe favorittstempelet foreløpig.

Anders Jacobsen
SIST: 2

Den berømmelige stabiliteten er på vei! Nummer ti sammenlagt i hoppuka, der fjerdeplassen i Partenkirchen var det beste enkeltresultatet.

Johan Remen Evensen
SIST: 3

Ustabil i hoppuka, men avsluttet med en sterk sjuendeplass i Bischofshofen. Ikke fullklaff i Harrachov heller, men har altså en pallplass fra Lillehammer før jul.

Bjørn Einar Romøren
SIST: 2

Etter en svak førjulsvinter, har Romøren nå vært blant de 15 beste i de fem siste rennene i verdenscupen. Det betyr at formen utvikler seg riktig vei. Og fortsatt er det over en måned til VM.

Anders Bardal
SIST: 2

Fortsatt like stabil i plasseringene som ustabil i hoppingen. Sliter veldig med å få til to gode hopp i samme konkurranse. Innsatsen i Harrachov var rett og slett meget skuffene av den normalt solide skiflygeren.

Rune Velta
SIST: 3

Meldte seg på i VM-kampen med god hopping i Engelberg før jul, men falt helt igjennom både i hoppuka og Harrachov. Ikke moden for verdenseliten riktig ennå.

STATUS: Selv om et par nye utøvere hadde topp 10-plasseringer i Sapporo i helga, virker det helt opplagt hvilke fem hoppere som skal til VM. Det gir disse ro. Anført av Tom Hilde har laget også hatt en klar stigning. Fortsetter utviklingen i samme retning den neste måneden, kan det bli hyggelige norske hoppdager i Holmenkollen og Midtstubakken i månedsskiftet februar/mars.

Hopp kvinner:

Line Jahr
SIST: 4

Innledet sesongen med pallplass i Rovaniemi, men har hatt en negativ utvikling. 33, 14 og 29 er de tre siste plasseringene i COC-cupen, og det er veldig langt unna nivået Jahr skal være på.

Maren Lundby
SIST: 2

I motsetning til veteranene på laget, har unge Lundby fått et oppsving etter jul. Er blitt nummer 16, 10 og 11 i de tre siste COC-rennene.

Anette Sagen
SIST: 2

Var på gang på Notodden før jul, men har vært meget langt unna de beste i de siste rennene. Må heve seg til et helt annet nivå for å kunne forsvare VM-bronsen fra 2009.

Gyda Enger
SIST: 3

Stabil nummer 20 og 30 i COC-cupen. Det blir ikke VM-medaljer av slikt.

Silje Sprakehaug
SIST: 2

Lovende på hjemmebane før jul, men har mer enn nok med å komme seg til finaleomganger.

STATUS: Kvinnehopp ligger definitivt ikke an til å bli noen norsk paradegren i VM. Tvert imot – de norske jentene er i alvorlig trøbbel og VM-medaljer virker fjernt akkurat nå.

Se Nettavisens VM-barometer 25. desember!
Se Nettavisens VM-barometer 2. desember!

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!