RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er Norges ukjente VM-deltaker

(©TDWSport.com/Anneleen Mares)
Sist oppdatert:
Søndag jaktes David (40) av sultne sykkelstjerner.

I helga sykles VM i Sykkelcross i belgiske Koksijde. Men visste du at en nordmann deltar i mesterskapet?

Det gjorde omtrent ikke vi, heller.

Belgiske medier holder selvsagt fokus på Kevin Pauwels (Belgia), som er knapp favoritt foran Sven Nys (også Belgia) og Zdenek Stybar (Tsjekkia) foran søndagens ritt. Den tidligere verdensmesteren, Niels Albert (nok en belgier) lurer også i kulissene.

Men over til nordmannen: Han er nemlig påmeldt blant de 69 rytterne i eliteklassen. David Andrew Quist (40) er den første nordmannen som deltar i konkurransen siden Martin Vestby avsluttet karrieren i forbindelse med VM i Hoogerheide for tre år siden.

- Som du sikkert hører er ikke morsmålet mitt norsk. Men jeg har bodd i Tromsø siden (2005), og da jeg bodde i USA syklet jeg på flere elitelag. Jeg startet med dette (sykkelcross, vår.anm) for fire år siden, og de siste tre årene har jeg konkurrert utenfor USA.

- Jeg fikk norsk statsborgerskap i 2011, og da tok jeg kontakt med Norges Cykleforbund, innleder David Andrew Quist overfor procycling.no.

Vil gi noe tilbake
I generalprøven i Hoogerheide sist søndag ble han desidert sist, nummer 57 av 57 startende. Men det betyr ikke så mye for USA-fødte Quist, som også har deltatt i flere verdenscupritt denne sesongen.

David er ivrig. Han vil gjerne gi noe tilbake.

- Mitt store mål er å bygge opp sykkelcross-sporten i Norge, ved å ta med meg erfaring og kunnskap hjem. Når jeg får denne muligheten, er det viktig at vi også prøver å bygge opp et miljø i Norge.

Foreløpig er det få norske sykkelinteresserte som kjenner til David Andrew Quist - og motsatt.

40-åringen var i Belgia da CX Tønsberg ble arrangert, og fikk dermed ikke være med på Norges største sykkelcross-arrangement.

Les også: Norges nye folkefest

Ingen hjelp fra Kjærgaard
Med Kurt Asle Arvesen, Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen i spissen har interessen rundt sykkelsporten i Norge økt kraftig de siste ti årene.

- Landeveissykling er veldig populært i Norge, mens sykkelcross er ikke helt der ennå. Vi har hatt profiler som Martin Vestby og Rune Høydahl, men slikt vil ta tid.

På søndag får ikke Quist noen hjelpende hånd av sykkelforbundet og sportssjef Steffen Kjærgaard.

- Grunnen til hans deltakelse er at UCI har bedt oss om å melde på en rytter, slik at de får flere nasjoner på start. Selv om vi ikke har uttakskriterier i denne grenen har vi gått med på dette, sier Kjærgaard til procycling.no.

Sportssjefen understreker også at det er helt uaktuelt å støtte David Quist utover påmeldingsjobben de har påtatt seg.

- Vi prioriterer de som har medaljesjanser.

Det er helt greit for den ferske VM-deltakeren.

- De melder meg på, og så gjør jeg resten selv. Jeg har sponsorer og et godt nettverk her nede i Belgia, så jeg får den hjelpen jeg trenger.

- Jeg får hjelp av en person, en slags soigneur (hjelper som sørger for bekledning, næring, transportering før og etter målgang og så videre, vår.anm.). I tillegg får jeg mekanisk service hvis noe skulle gå galt, for eksempel ved en punktering, legger han til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hvor mange runder holder han ut?
Til daglig arbeider han som forsker ved GenØk i Tromsø.

- Jeg trener som oftest før og etter jobb. Sykkelcross er veldig intensivt, så jeg trenger ikke de lange øktene på 4-6 timer, som de profesjonelle landeveissyklistene ofte legger ut på. Sykkelkross krever riktignok både anaerob og aerob trening, men konkurransetiden er maksimalt 70 minutter.

- Hva er målsettingen søndag?

- Det blir veldig vanskelig, fordi jeg starter bakerst, sier han, og legger til følgende etter en liten tenkepause:

- Mitt mål er å gjøre det beste jeg kan fra den startposisjonen jeg har. Det blir teknisk krevende, fordi det er mye sand i denne løypen. Jeg vil kjøre så hardt jeg kan fra start, og holde unna så lenge som mulig. Hvis jeg blir tatt ut, så vil jeg akseptere det.

UCI-reglene er klare på dette punktet. Hvis Quist blir tatt igjen får han fullføre runden han har begynt på. På resultatlisten vil det da stå at han ikke fullførte, og hvor mye mange runder han manglet. Arrangøren regner ut hvor mange runder som skal sykles etter at rytterne har passert målstreken for første gang, det vil gi en totaltid mellom 60 og 70 minutter i verdensmesterskapet.

Her finner du UCIs regelverk (ekstern lenke).

- Samtidig vil dette bli en utrolig opplevelse med 40.000 mennesker langs løypa. Det er denne opplevelsen og erfaringen jeg vil ta med hjem til Norge.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Med på TV-innspilling
David Quist ankom den belgiske VM-byen Koksijde sent onsdag kveld. Torsdag formiddag testet han VM-løypen, og fikk teknikkråd av selveste Paul Herijgers i forbindelse med innspillingen av et TV-program som skal sendes før løpet søndag.

Belgieren vant VM-gull i 1994, i nettopp Koksijde, og jobber nå som ekspertkommentator hos TV-kanalen Sporza.

Det kom godt med for den relativt ferske sykkelcross-syklisten, som føler han lærer noe nytt hver eneste dag.

- Hvor lenge har du tenkt til å holde på?

- Det er et godt spørsmål. Jeg er 40 år nå, men jeg føler allikevel at jeg blir bedre og bedre for hver dag. Det er litt trist å avslutte så tidlig, for jeg lærer fremdeles. Jeg blir klokere, og er stadig i god fysikk form. Men når jeg er ferdig som aktiv syklist, vil jeg hjelpe unge syklister.

- Kanskje blir det ett år til, smiler Norges nye sykkelhelt.

Litt om VM i sykkelcross 2012:
Rittets hjemmeside - Startliste - Kart/profil - Programmet

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere