*Nettavisen* Sport.

Her er Norges vinnerplan

Foto: Alessandro Trovati (Scanpix)

Sjefen tror både Simen Østensen, Petter Northug og Tor Arne Hetland kan vinne Tour de Ski. Og vet hvordan.

06.01.07 09:02

ASIAGO (Nettavisen): Tyskeren Tobias Angerer har sikret seg en tilsynelatende komfortabel ledelse i Tour de Ski. Etter fire av seks etapper leder han med 27,3 sekunder på Simen Østensen, som trolig falt fra en topplassering i kvartfinalen i fredagens sprint.

Men sportlig leder for den norske troppen, Ulf Morten Aune, tror fortsatt det er mulig å tukte tyskeren.

- Uflaks for Simen
- Det var fryktelig uflaks det som skjedde med Simen. Et rent uhell. Men han har fortsatt muligheten, fastslår Aune, som også tror to andre nordmenn fortsatt har muligheten.

Den ene er selvfølgelig Petter Northug, som er nummer fire 31,4 sekunder bak Angerer.

- Men jeg vil heller ikke avskrive han som vant sprinten her, sier Aune – med adresse til Tor Arne Hetland.

Hetland, som var en av forhåndsfavorittene, klatret opp på åttendeplass med sprintseieren i Asiago, drøyt ett minutt og 12 sekunder bak Angerer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Erlend Aas

- Bare gått gode skirenn
Og Hetland har heller ikke avskrevet seg selv.

- Jeg har bare gått gode skirenn denne sesongen. Og endelig vant jeg ett, smiler den rutinerte ringreven, som har mer erfaring enn de fleste i det de to neste dagene handler om: Å gå i felt.

De norske trenerne innser samtidig at de aller største Tour-favorittene i øyeblikket ikke er norske. Derfor blir det lagkjøring for alle pengene de to siste etappene. Og kanskje aller mest i lørdagens 30-kilometer fellesstart.

Seiersplanen
Planen er i hvert fall klar:

* Ingen av Norges tre seierskandidater vil tjene på stor fart i feltet. Målet blir å gi alle en billigst mulig reise. Meningen er at alle som ikke selv har noe å gå for – sterke løpere som Jens Arne Svartedal, Frode Estil og Eldar Rønning – skal prøve å kontrollere feltet fra front.

* Hvis ikke Norges beste er i posisjon til å ta bonussekunder på de innlagte spurtene underveis, skal de samme løperne – supplert av Øystein Pettersen og John Kristian Dahl – sørge for at sekundene i hvert fall ikke går til utenlandske konkurrenter.

- Vet ikke hva andre tenker
Bombesikker er den norske planen dog ikke:

- Vi vet jo ikke hvordan de andre nasjonene tenker. Sannsynligvis vil svenskene ha stor fart. Det er deres mulighet. Det er i hvert fall ikke sikkert at det blir noe lureløp. Det kan skje ting underveis, fastslår Ulf Morten Aune.

I den brutale avslutningsetappen kommer Norge trolig ikke til å ha en felles taktikk. Der blir det hver mann for seg – opp en slalåmbakke Tor Arne Hetland, og flere med ham, mener ikke har noe i en langrennskonkurranse å gjøre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Erlend Aas/Scanpix

Kapasiteten avgjør
- Der er det kapasiteten som blir avgjørende. Og ta tenker jeg ikke bare på den fysiske kapasiteten, men også den mentale. Man skal være tøff i hodet for å presse seg opp der, fastslår herretrener Morten Aa Djupvik.

Han er usikker på hvilken nordmann han har mest tro på sammenlagt.

- I fellesstarten lørdag holder jeg en knapp på Simen Østensen, søndag på Petter Northug, sier han.

Lørdag kl. 14.30 starter den femte etappen. Med åtte nordmenn i feltet. Og skøhøye norske ambisjoner.

PS. I fredagens sprint gikk Tobias Angerer bevisst rolig i både semifinale og B-finale – for å spare krefter.

- Merkelig. Jeg tror han hadde tjent på å gå for flest mulig bonussekunder, sier Morten Aa Djupvik.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.