*Nettavisen* Sport.

Her er Norges VM-håp

Foto: (AFP/Scanpix)

Det norske landslaget sitter hjemme når fotball-VM sparkes i gang i Tyskland i juni. Men noen kjente fjes blir det under sommerens mesterskap.

25.04.06 16:40

Elleve av de 32 nasjonene som skal i aksjon i VM har representanter i Tippeligaen. Men verken Lillestrøms tysker, Stabæks brasilianer eller Starts engelskmann blir å se i Tyskland.

To sikre
Det blir derimot trolig Lyns leiesoldat Ahmad Elrich. Matchvinneren i byderbyet mot Vålerenga er tatt ut til Austalias bruttotropp som samles til treningsleir i midten av mai. Elrich, som bare skal spille fire kamper til for Oslo-klubben før utlånsavtalen med Lyn er omme, kan få selskap av en lagkamerat i Tyskland.

For også Lyns sisteskanse Eddie Gustavsson er VM-aktuell. Det er nemlig sannsynlig at Lyn-reserven eller Fredrikstads Rami Shaaban blir tredjekeeper i den svenske VM-troppen. Shaaban har ingen landskamper, men var med på noen samlinger da han var i Arsenal-stallen for noen år siden.

Sverige er den utenlandske nasjonen med desidert flest spillere i Tippeligaen, og det eneste landet som kan komme til å stille med flere Tippeliga-spillere i VM-troppen. Foruten Gustavsson og Shaaban, er Lillestrøms Christoffer Andersson en het kandidat. Høyrebacken står bokført med 23 landskamper, og var i troppen til de fleste av Sveriges kvalikkamper. Han er så godt som klar for VM - før han forsvinner til tyske Hannover.

Mange håpefulle
Også en annen svensk høyreback fra Tippeligaen håper på VM-plass. Vikings Fredric Lundqvist rakk å spille seks landskamper for noen sesonger siden, før han forsvant ut med skade. 29-åringen har vært ute i kulden en stund nå, men har ikke gitt opp håpet om en VM-plass.

Det har heller ikke Odd-stopper Per Nilsson. Han lanserte seg selv som VM-aktuell overfor Nettavisen etter søndagens 0-0-kamp mot Molde. Pelle Nilsson har bare to opptredener med flagget åp brystet, men Sverige sliter på stopperplassen, og spillerne han konkurrerer med er i ferd med å avslutte sesongen. Dermed kan Odd-spilleren bli aktuell dersom han fortsetter storspillet.

To fra RBK?
Men det er ikke bare på høyrebacken og i midtforsvaret at Tippeligaen leverer svenske landslagskandidater. Også Rosenborgs svenske venstreback Mikael Dorsin nevnes som landslagsaktuell, ettersom han har vært med i endel av de siste troppene.

Først 9. mai tar Sveriges landslagssjef Lars Lagerbäck ut VM-troppen. I tillegg til de 23 spillerne, kommer han trolig til å ta ut fem-seks reserver.

Bortsett fra Elrich og de nevnte svenskene, er det i realiteten bare to andre Tippeliga-spillere som kan havne i VM. Ham-Kams Ramiro Corrales spilte VM-kvalik for USA, men har ikke vært med i noen av de mange treningskampene det siste halvåret.

Rosenborgs Karim Essediri har spilt fire landskamper for Tunisia, men ble vraket like før Afrika-mesterskapet. Høyrekanten har nok et lite håp om å spille seg inn igjen i troppen før sommerens VM.

Her er oversikten over Tippeliga-spillerne fra sommerens VM-nasjoner:

Sannsynlige VM-spillere:
Christoffer Andersson, Lillestrøm (Sverige)
Ahmad Elrich, Lyn (Australia)

Håper på VM-plass:
Eddie Gustavsson, Lyn (Sverige)
Rami Shaaban, Fredrikstad (Sverige)
Mikael Dorsin, Rosenborg (Sverige)
Karim Essediri, Rosenborg (Tunisia)

Har en fjern drøm:
Fredric Lundqvist, Viking (Sverige)
Per Nilsson, Odd Grenland (Sverige)
Ramiro Corrales, Ham-Kam (USA)

Helt uaktuelle:

Sverige:
Markus Ringberg, Ham-Kam
Andreas Haddad, Lillestrøm
Johann Dahlin, Lyn
Daniel Theorin, Lyn
Magnus Powell, Lyn
Henrik Dahl, Lyn
Marcus Andreasson, Molde
Olof Hviden-Watson, Odd Grenland
Mikael Andersson, Sandefjord
Andreas Tegström, Sandefjord
Gustaf Andersson, Sandefjord
Markus Karlsson, Stabæk
Jesper Jansson, Stabæk
Daniel Nannskog, Stabæk
Joakim Persson, Stabæk
Stefan Bärlin, Start
Benjamin Kibebe, Tromsø
Arash Talebinejad, Tromsø
Peter Abelsson, Viking

USA:
Brian West, Fredrikstad
Nat Borchers, Odd Grenland
Robbie Russel, Rosenborg
Brian Waltrip, Sandefjord

Australia:
Dylan Macallister, Brann
Kasey Wehrman, Lillestrøm
Shane Stefanutto, Lillestrøm

Costa Rica:
José Garro, Fredrikstad
Yherland McDonald, Fredrikstad
Josef Miso, Sandefjord

Tunisia:
Khaled Mouelhi, Lillestrøm

Argentina:
Enrique Ortiz, Lyn

Brasil:
Alan Carlos Gomes da Costa, Stabæk

England:
Ben Wright, Start

Frankrike:
Anthony Basso, Viking
Cyril Kali, Lillestrøm

Polen:
Tomasz Stolpa, Tromsø

Tyskland:
Heinz Müller, Lillestrøm

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.